Golfsport

Speel in het buitenland voor je handicap

Sinds 2015 kun je ook in het buitenland qualifying rondes spelen die meetellen voor je handicap. Dus tijdens je vakantie aan je handicap werken is ook mogelijk! Dit is wat je moet weten als je deze scores wilt inleveren.

Handig: ook buitenlandse qualifying kaarten kun je gebruiken voor handicapdoeleinden. Als je in vorm bent en graag je handicap wilt verlagen - of als je gewoon zin hebt om een ronde te spelen die meetelt voor je handicap - kan dat dus ook in het buitenland.

Alleen in EGA-landen

Er is één voorwaarde: de kaarten moeten gespeeld zijn in een van de EGA-landen (zie verderop). De EGA - Europese Golf Associatie, eigenaar van het handicapsysteem, heeft besloten dit toe te staan. 

Dus als je aan de grens woont, en bijvoorbeeld vaak in Duitsland of België speelt, dan kun je de qualifying kaarten in Nederland inleveren. Maar ook wanneer je met vakantie gaat naar Spanje of Portugal kunnen qualifying ronden gespeeld worden. Als de baan qualifying is (vraag om een sticker om dat op de kaart aan te geven), officieel is gemeten en een officiële course en slope rating heeft kan je spelen voor je handicap. De marker moet minimaal in het bezit zijn van een EGA Clubhandicap 54.

Waar moet ik mijn buitenlandse qualifying kaarten inleveren?

Als je hebt gespeeld kun je de qualifying kaarten uit het buitenland inleveren bij de handicapcommissie van de Nederlandse club waar je geregistreerd bent. De handicapcommissie verwerkt deze kaarten. Zorg dat de kaart volledig is ingevuld: naam, datum, land, tee, starttijd, totaal aantal stablefordpunten, etc.   

Voor het halen van je eerste handicap mag je alleen Qualifying Scores inleveren die in Nederland zijn gespeeld. Speel je een qualifying ronde in Nederland, dan kun je de score het makkelijkst invoeren via de app GOLF.NL of mijn.golf.nl.

Lijst van EGA-landen waar spelers een buitenlandse qualifying kaart kunnen spelen

EGA-landen
Albanië Hongarije Polen
Andorra Ierland Portugal
Armenië Israël Roemenië
Azerbeidzjan Italië Rusland
België Kazachstan Schotland
Bulgarije Kroatië Servië
Cyprus Letland Slovenië
Denemarken Liechtenstein Slowakije
Duitsland Litouwen Spanje
Engeland Luxemburg Tsjechië
Estland Macedonië Turkije
Finland Malta Wales
Frankrijk Noorwegen IJsland
Georgië Oekraïne Zweden
Griekenland Oostenrijk Zwitserland
Lees meer over
Handicap