Golfsport

Hoe vaak speel je je handicap?

Een van de mythes in golf is dat je handicap je gemiddelde speelsterkte weergeeft. Dat klopt niet. Je handicap is een afspiegeling van je 'potentiƫle' speelsterkte. En daarom is het heel normaal dat je geregeld niet je handicapniveau haalt.

Veel spelers verwachten van zichzelf dat ze elke ronde hun handicap moeten spelen. Maar met die verwachting leggen ze zichzelf onnodig veel druk op. Je handicap wordt immers bepaald door de beste acht resultaten in je laatste 20 qualifying ronden. Het zijn dus je betere rondes die je handicap bepalen. 

In andere woorden: een handicap in golf is een cijfer dat je potentiële speelsterkte weergeeft. Je handicap is een weerspiegeling van jouw vaardigheid als je goed speelt. Je handicap is een cijfermatige vertaling van de vaardigheid die je bewijst te hebben in je betere ronden. En het is daarom heel normaal dat je geregeld niet je handicap speelt.

Om ervoor te zorgen dat je met realistische verwachtingen de baan in gaat, waardoor je met minder druk en meer plezier zult spelen, heeft de NGF uitgerekend wat ‘normaal’ is.

Hoe vaak scoor je gelijk aan of beter dan je handicap?

Het is belangrijk dat je eerst weet wat ‘je handicap spelen’ betekent. En wat 'beter dan je handicap spelen' inhoudt. Want sinds de invoering van het Wereld Handicap Systeem (WHS) op 1 maart 2021 zijn de definities anders dan daarvoor.

  • Je handicap spelen betekent dat je 'dagresultaat' (‘score differential’, SD) gelijk is aan je handicap. Dus als je met handicap 20,0 aan een qualifying ronde begint en je dagresultaat in die ronde is 20,0, dan speel je je handicap. (Vroeger, toen het EGA Handicap Systeem van kracht was, had elke handicapcategorie een 'buffer', maar in het WHS is er geen sprake meer van een buffer.)
  • Als je met handicap 20,0 aan een q ronde begint en je dagresultaat is 19,9 of beter (lager), dan speel je beter dan je handicap.

Iedere golfer is anders maar in de tabel hieronder zie je hoe vaak jouw handicapgroep gemiddeld scoort. Maar als je in een periode zit waarin je snel beter wordt (of snel slechter), is het natuurlijk anders.

De cijfers in de tabel tonen dus aan dat spelers van alle niveaus geregeld niet hun handicapniveau halen. In het geval van een speler met handicap 20,0 geldt dat hij of zij gemiddeld in 22% van alle qualifying ronden zijn/haar handicapniveau haalt of beter dan zijn/haar handicap speelt. Anders gezegd: een speler met handicap 20,0 behaalt in 78% van de gevallen een dagresultaat dat hoger is dan zijn of haar handicap.

Hcp-categorie Dagresultaat gelijk aan of beter dan hcp*
54,0 32%
53,9-36,1 35%
36,0-28,1 29%
28,0-20,1 24%
20,0-15,1 22%
15,0-10,0 21%
9,9-5,0 20%
4,9 en lager 20%

Wees dus niet teleurgesteld als je bij je volgende ronde niet je handicapniveau haalt. Golfers tot handicap 28 spelen ongeveer eens per vijf ronden hun handicap of beter. Voor spelers met een handicap van 28 of hoger is dit eens in de vier of drie ronden. Dat is normaal, zo werkt het handicapsysteem nu eenmaal. Stabiliteit van jezelf verwachten legt veel druk op en is niet realistisch, want zelfs de beste Tourpro's hebben slechte dagen en zijn niet stabiel!

En speel je een zeer slechte ronde? Dat is niet erg want dan telt die niet mee voor je handicap. Je handicap wordt immers bepaald door de beste acht resultaten in je laatste 20 qualifying ronden.

Wat je nog meer moet weten

Als je dagresultaat slechter is dan je handicap, dan betekent dat niet per definitie dat je handicap omhoog gaat. Want je handicap is het gemiddelde van de beste acht dagresultaten over de laatste 20 qualifying ronden. Zolang een nieuw dagresultaat niet slechter is dan je beste acht dagresultaten, verandert je handicap niet.

Als je beter speelt dan je handicap, dan zal je handicap in veel gevallen dalen - maar niet altijd. Het kan immers zo zijn dat er bij je laatste 20 scores acht dagresultaten zijn die nog beter (lager) zijn dan je nieuwe dagresulaat.

Een score van 36 Stablefordpunten betekent niet per definitie dat je je handicap speelt. Als je 36 punten behaalt, kan je dagresultaat in die ronde ook ietsje lager of hoger zijn dan je handicap. Dat hangt af van de moeilijkheidsgraad van de baan die je gespeeld hebt.

Sinds de invoering van het WHS is de handicap van een golfer een nog betere afspiegeling van zijn of haar potentiële speelsterkte dan vroeger toen het EGA-systeem van kracht was. Dat komt omdat de slechtste scores van een speler wegvallen in de WHS-handicapberekening. Maar wat in het EGA-tijdperk gold, geldt nog steeds: een handicap is alleen betrouwbaar als je geregeld scores inlevert. Ideaal gesproken heeft iedere golfer minstens negen qualifying scores in zijn of haar handicaphistorie, want een WHS-handicap die is berekend op basis van minimaal negen scores is meestal een handicap die goed het spelniveau van een golfer reflecteert.

Meer weten over het handicapsysteem en begrippen als 'dagresultaat'? Ga naar golf.nl/whs. Of mail ons: redactie@golf.nl.

Je handicap verlagen?

Hoe beter je wordt, hoe lager je handicap zal worden. Hoe word je beter? Het is belangrijk om geregeld les te nemen en te oefenen, maar er zijn nog meer manieren om je scores te verlagen. Lees meer in het artikel Met 6 tips naar een lagere handicap.

Qualifying ronden spelen gaat heel gemakkelijk met de gratis app GOLF.NL; klik hier voor meer informatie. Alle functies en mogelijkheden van de app werken ook op een tablet of pc. Ga hiervoor naar de webpagina mijn.golf.nl

*De cijfers in de tabel zijn gebaseerd op qualifying scores die zijn ingeleverd in de periode van 1 maart 2021 tot en met 31 december 2021. In een latere fase zullen we ook een onderscheid maken tussen dagresultaten in 9- en 18-holes ronden en tussen dagresulaten van dames en heren.

Lees meer over
Handicap