Beeld: Golfsupport.nl
Golfsport

Golfhandicap: wat is dat?

Beeld: Golfsupport.nl
In golf wordt de speelsterkte van een speler uitgedrukt in een handicap-cijfer. Het handicapsysteem maakt het mogelijk dat spelers van verschillende speelsterkte met gelijke kansen tegen elkaar kunnen spelen.

Wat is een golfhandicap?

De handicap van een golfer (van 0 tot 54) geeft aan hoe goed de speler is. Hoe lager het getal, hoe beter een golfer is. Stel, je hebt een par-72-baan. Dit betekent dat je met handicap 0 doorgaans 72 slagen nodig hebt voor de 18 holes. Heb je handicap 5, dan krijg je 5 extra slagen en mag je het in 77 slagen doen. Met handicap 40 krijg je 40 slagen extra en mag je 112 slagen gebruiken voor de 18 holes. Als nu een golfer met handicap 5 de baan in gaat met een golfer met handicap 40 en de eerste heeft 77 slagen nodig en de tweede 110, dan heeft de speler met handicap 40 gewonnen. Zo maakt het handicapsysteem het mogelijk dat spelers van verschillende niveaus een min of meer gelijke strijd tegen elkaar kunnen spelen. 

Bij een handicap hoort een baanhandicap. Deze course handicap wordt vermeld op een handicapslagentabel op een golfbaan en geeft aan hoeveel slagen je krijgt op deze baan. De baanhandicap varieert per baan, omdat niet elke baan even moeilijk of makkelijk is. Zo kan het zijn dat je met handicap 19,3 op de ene baan 20 slagen krijgt en op de andere baan 22 slagen.

Hoe krijg je een handicap?

Hoe word je een golfer met een handicap? Als beginnende golfer begin je met lessen bij een golfprofessional (lees hierover meer bij 'Beginnen met golf'.) Zodra de golfpro je vaardig genoeg vindt, krijg je van de golfbaan een golfbaanpermissiepas. Op deze pas komt je naam, de golfbaan en Golfbaanpermissie te staan. De golfregels leer je via regellessen op de club, de golfprofessional en zelfstudie. Voor of na het halen van de Golfbaanpermissie kun je het golfregelexamen doen op de club. Dat heb je nodig om handicap 54 (het voormalige GVB) te gaan halen.

Als je het golfregelexamen hebt gedaan en Golfbaanpermissie hebt, kun je op banen waar je baanpermissie hebt een qualifying kaart spelen. Je speelt een qualifying scorekaart altijd met iemand anders die al een handicap heeft. Bij het behalen van 36 stablefordpunten of meer krijg je een handicap (54 of lager). Je krijgt dan een NGF-pas waar handicap 54 (of lager) op staat. Door vervolgens meer qualifying kaarten te spelen, kun je je handicap verlagen. Aan het begin van elk kalenderjaar krijg je een nieuwe pas.

Het verlagen van je handicap is een leuke manier om de vorderingen van je golfspel te zien. De Golf Academie helpt je daarbij via het 9-stappenplan. Je kunt het 9-stappenplan gebruiken door een gratis account aan te maken bij De Golf Academie, of je kunt hier de boekjes van het 9-stappenplan bestellen.

Haal je handicap met de app GOLF.NL

Je kunt qualifying kaarten spelen in Nederland of in het buitenland en de papieren scorekaart inleveren bij je club, of de score invoeren op de website van je club. Maar je kunt ook qualifying kaarten spelen met de app GOLF.NL. Met de gratis app speel je een digitale scorekaart en wordt je handicap direct aangepast. Met de app houd je ook al je golfprestaties bij en die kun je weer met vrienden delen. In de app zie je ook hoe hoog je staat in de nationale handicapranking.

De gratis app GOLF.NL kan worden gebruikt door alle golfers die bij de NGF zijn geregistreerd. Kijk voor meer informatie op golf.nl/app. De applicatie is te downloaden voor alle smarthones (Apple en Android). Je kunt de app na het downloaden en eenmalig invullen van het NGF-nummer meteen gebruiken. 

Download direct: iPhone/Android. Geen telefoon bij de hand? Geen probleem! Maak een account aan en log direct in via mijn.golf.nl

Lees meer over
Handicap App GOLFNL