Golfsport

Eerste WHS-handicap en weinig scores

Hoe haal je een eerste handicap in het nieuwe Wereld Handicap Systeem? En wat gebeurt er met je handicap als je maar heel weinig qualifying rondes hebt gespeeld?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Een van de doelen van het nieuwe Wereld Handicap Systeem is dat meer golfers gebruik gaan maken van het handicapsysteem. Daarmee is het dus ook belangrijk dat nieuwe golfers snel een eerste handicap krijgen en zo gemotiveerd worden om hun spel te verbeteren. 

Handicap 54 blijft

In het WHS is dat goed geregeld, omdat nieuwe spelers al na één qualifying ronde van negen holes een handicap krijgen (als ze een ronde spelen die op het niveau van handicap 54 of beter is). Handicap 54 (of lager) blijft dus de handicap waarmee je begint.

Hoe goed moet je scoren voor een eerste handicap?

Voor nieuwe spelers die na 28 februari 2021 zijn begonnen met golf, dus na de invoering van het WHS, geldt het volgende. Zij moeten proberen om zo snel mogelijk scores in te leveren.

  • Om WHS-handicap 54 of beter te halen in een ronde van 18 holes moet iemand 36 of meer stablefordpunten halen, oftewel je moet gemiddeld een netto par of beter maken op elke hole.

  • Om WHS-handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet je 19 of meer stablefordpunten halen. (In het WHS wordt het aantal stablefordpunten in een 9-holes-ronde aangevuld met 17 stablefordpunten waardoor het totaal aantal punten 36 zal zijn.)

Bij je eerste score wordt elke hoge score voor handicapdoeleinden maximaal een netto double bogey (par + 2 + het aantal handicapslagen dat je krijgt op deze hole). Ter verduidelijking: een netto double bogey is de eerste score die in de spelvorm stableford geen stablefordpunten meer oplevert.

Bekijk hieronder een video waarin het berekenen van de eerste WHS-handicap wordt uitgelegd.

Een eerste score of weinig scores

De onderstaande tabel laat zien hoe de beschikbare scores uit het EGA-tijdperk gebruikt zijn om een WHS-handicap vast te stellen, ook als er maar weinig scores beschikbaar zijn.

Berekenen eerste handicap

Aantal dagresultaten (SD) in hcp-overzicht Dagresultaten (SD) die voor hcp-berekening worden gebruikt Aanpassing
 1  Dagresultaat  -2.0
 2  Laagste 1  -2.0
 3  Laagste 1  -2.0
 4  Laagste 1  -1.0
 5  Laagste 1    0
 6  Gemiddelde van de laagste 2  -1.0
 7 of 8  Gemiddelde van de laagste 2    0
 9 tot 11  Gemiddelde van de laagste 3    0
 12 tot 14  Gemiddelde van de laagste 4    0
 15 of 16  Gemiddelde van de laagste 5    0
 17 of 18  Gemiddelde van de laagste 6    0
 19  Gemiddelde van de laagste 7    0
 20  Gemiddelde van de laagste 8    0

De scores die je hebt ingeleverd met het oude EGA-handicapsysteem worden eerst omgezet in dagresultaten (klik hier voor uitleg).  

De bovenstaande tabel toont ook hoe een WHS-handicap is vastgesteld van een speler die na de invoering van het WHS een eerste score inlevert, daarna een tweede, etc.

  • Als er bij de overgang naar het WHS maar 5 EGA-handicapscores beschikbaar waren, dan bepaalde het beste dagresultaat de eerste WHS-handicap. 
  • Als er maar 8 scores uit het EGA-tijdperk beschikbaar waren, dan werd gekeken naar het gemiddelde van de 2 beste dagresultaten.
  • Als er maar één score beschikbaar was, dan werd dat dagresultaat minus 2 slagen de WHS-handicap. Deze 2 slagen aftrek is bepaald op basis van onderzoek waaruit blijkt dat veel nieuwe spelers beter zijn dan hun handicap aangeeft.
  • Als er 20 of meer scores beschikbaar waren op het moment dat de EGA-handicap werd omgezet in een WHS-handicap, dan trad automatisch het mechanisme van de soft en hard cap in werking. 

Om een WHS-handicap te hebben die recht doet aan je spelniveau, is het verstandig om zo snel mogelijk minimaal 20 qualifying kaarten ingevoerd te hebben. Heb je die nog niet? Goede reden om nu een starttijd te boeken!

Kijk voor meer informatie over het Wereld Handicap Systeem op golf.nl/whs. Heb je vragen over je handicap? Neem contact op met d handicapcommissie van je club.
Lees meer over
Handicap