Golfsport

Eerste handicap en weinig scores

Hoe haal je een eerste handicap in het nieuwe World Handicap System? En wat gebeurt er met je handicap als je maar heel weinig qualifying rondes hebt gespeeld?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Een van de doelen van het nieuwe World Handicap System is dat meer golfers gebruik gaan maken van het handicapsysteem. Daarmee is het dus ook belangrijk dat nieuwe golfers snel een eerste handicap krijgen en zo gemotiveerd worden om hun spel te verbeteren. 

Handicap 54 blijft

In het WHS is dat goed geregeld, omdat nieuwe spelers al na één qualifying ronde van negen holes een handicap krijgen (als ze een ronde spelen die op het niveau van handicap 54 of beter is). Handicap 54 (of lager) blijft dus de handicap waarmee je begint.

Hoe goed moet je scoren voor een eerste handicap?

Om een handicap te halen moet je 36 of meer stablefordpunten halen, oftewel je moet gemiddeld een netto par of beter maken op elke hole. Als je in 2021 begint met golf worden bij je allereerste score die je inlevert hoge scores teruggebracht tot een par + 5 slagen. Als je in deze eerste qualifying ronde bijvoorbeeld een 12 op een par 5 maakt, dan wordt deze 12 voor handicapdoeleinden een 10 (par 5 + 5).

Bij je eerste score nadat je een WHS-handicap hebt behaald, wordt elke hoge score voor handicapdoeleinden maximaal een netto double bogey (par + 2 + het aantal handicapslagen dat je krijgt op deze hole). Ter verduidelijking: een netto double bogey is de eerste score die in de spelvorm Stableford geen Stableford-punten meer oplevert.

Bekijk hieronder een video waarin het berekenen van de eerste WHS-handicap wordt uitgelegd.

Een eerste score of weinig scores

De onderstaande tabel laat zien hoe de beschikbare scores uit het EGA-tijdperk gebruikt gaan worden om een WHS-handicap vast te stellen, ook als er maar weinig scores beschikbaar zijn.

Berekenen eerste handicap

Aantal dagresultaten (SD) in hcp-overzicht Dagresultaten (SD) die voor hcp-berekening worden gebruikt Aanpassing
 1  Dagresultaat  -2.0
 2  Laagste 1  -2.0
 3  Laagste 1  -2.0
 4  Laagste 1  -1.0
 5  Laagste 1    0
 6  Gemiddelde van de laagste 2  -1.0
 7 of 8  Gemiddelde van de laagste 2    0
 9 tot 11  Gemiddelde van de laagste 3    0
 12 tot 14  Gemiddelde van de laagste 4    0
 15 of 16  Gemiddelde van de laagste 5    0
 17 of 18  Gemiddelde van de laagste 6    0
 19  Gemiddelde van de laagste 7    0
 20  Gemiddelde van de laagste 8    0

De scores die je hebt ingeleverd met het oude EGA-handicapsysteem worden eerst omgezet in dagresultaten (klik hier voor uitleg).  

De bovenstaande tabel toont ook hoe een WHS-handicap wordt vastgesteld van een speler die na de invoering van het WHS een eerste score inlevert, daarna een tweede, etc.

  • Als er bij de overgang naar het WHS maar vijf EGA-handicapscores beschikbaar zijn, dan bepaalt het laagste dagresultaat de eerste WHS-handicap. 
  • Als er maar acht scores uit het EGA-tijdperk beschikbaar zijn, dan wordt gekeken naar het gemiddelde van de twee beste dagresultaten.
  • Als er maar één score beschikbaar is, dan wordt dat dagresultaat minus twee slagen de WHS-handicap. Deze twee slagen aftrek is bepaald op basis van onderzoek waaruit blijkt dat veel nieuwe spelers beter zijn dan hun handicap aangeeft.
  • Als er twintig of meer scores beschikbaar zijn op het moment dat de EGA-handicap wordt omgezet in een WHS-handicap, dan treedt automatisch het mechanisme van de soft en hard cap in werking. 
Kijk voor meer informatie over het World Handicap System op golf.nl/whs
Lees meer over
Handicap