Golfsport

Eerste WHS-handicap en weinig scores

Hoe haal je een eerste handicap in het nieuwe Wereld Handicap Systeem? En wat gebeurt er met je handicap als je maar heel weinig qualifying rondes hebt gespeeld?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Een van de doelen van het nieuwe Wereld Handicap Systeem is dat meer golfers gebruik gaan maken van het handicapsysteem. Daarmee is het dus ook belangrijk dat nieuwe golfers snel een eerste handicap krijgen en zo gemotiveerd worden om hun spel te verbeteren. 

Handicap 54 blijft

In het WHS is dat goed geregeld, omdat nieuwe spelers al na één qualifying ronde van negen holes een handicap krijgen (als ze een ronde spelen die op het niveau van handicap 54 of beter is). Handicap 54 (of lager) blijft dus de handicap waarmee je begint.

Hoe goed moet je scoren voor een eerste handicap?

Voor nieuwe spelers die na 28 februari 2021 met golf beginnen, als het WHS is ingevoerd, geldt het volgende. Zij moeten proberen om zo snel mogelijk scores in te leveren.

  • Om na 1 maart 2021 WHS-handicap 54 of beter te halen in een ronde van 18 holes moet iemand 36 of meer Stableford-punten halen, oftewel men moet gemiddeld een netto par of beter maken op elke hole.
  • Om na 1 maart 2021 WHS-handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen. (In het WHS wordt het aantal Stableford-punten in een 9-holes ronde aangevuld met 17 Stablefordpunten waardoor het totaal aantal punten 36 zal zijn.)

Bij je eerste score wordt elke hoge score voor handicapdoeleinden maximaal een netto double bogey (par + 2 + het aantal handicapslagen dat je krijgt op deze hole). Ter verduidelijking: een netto double bogey is de eerste score die in de spelvorm stableford geen stablefordpunten meer oplevert.

Bekijk hieronder een video waarin het berekenen van de eerste WHS-handicap wordt uitgelegd.

Een eerste score of weinig scores

De onderstaande tabel laat zien hoe de beschikbare scores uit het EGA-tijdperk gebruikt gaan worden om een WHS-handicap vast te stellen, ook als er maar weinig scores beschikbaar zijn.

Berekenen eerste handicap

Aantal dagresultaten (SD) in hcp-overzicht Dagresultaten (SD) die voor hcp-berekening worden gebruikt Aanpassing
 1  Dagresultaat  -2.0
 2  Laagste 1  -2.0
 3  Laagste 1  -2.0
 4  Laagste 1  -1.0
 5  Laagste 1    0
 6  Gemiddelde van de laagste 2  -1.0
 7 of 8  Gemiddelde van de laagste 2    0
 9 tot 11  Gemiddelde van de laagste 3    0
 12 tot 14  Gemiddelde van de laagste 4    0
 15 of 16  Gemiddelde van de laagste 5    0
 17 of 18  Gemiddelde van de laagste 6    0
 19  Gemiddelde van de laagste 7    0
 20  Gemiddelde van de laagste 8    0

De scores die je hebt ingeleverd met het oude EGA-handicapsysteem worden eerst omgezet in dagresultaten (klik hier voor uitleg).  

De bovenstaande tabel toont ook hoe een WHS-handicap wordt vastgesteld van een speler die na de invoering van het WHS een eerste score inlevert, daarna een tweede, etc.

  • Als er bij de overgang naar het WHS maar vijf EGA-handicapscores beschikbaar zijn, dan bepaalt het beste dagresultaat de eerste WHS-handicap. 
  • Als er maar acht scores uit het EGA-tijdperk beschikbaar zijn, dan wordt gekeken naar het gemiddelde van de twee beste dagresultaten.
  • Als er maar één score beschikbaar is, dan wordt dat dagresultaat minus twee slagen de WHS-handicap. Deze twee slagen aftrek is bepaald op basis van onderzoek waaruit blijkt dat veel nieuwe spelers beter zijn dan hun handicap aangeeft.
  • Als er twintig of meer scores beschikbaar zijn op het moment dat de EGA-handicap wordt omgezet in een WHS-handicap, dan treedt automatisch het mechanisme van de soft en hard cap in werking. 

Om een WHS-handicap te krijgen die recht doet aan je spelniveau, is het verstandig om dit jaar minimaal negen qualifying kaarten ingevoerd te hebben. Heb je die nog niet? Goede reden om nu een starttijd te boeken!

Kijk voor meer informatie over het Wereld Handicap Systeem op golf.nl/whs. Heb je vragen over de wijziging van je handicap door de invoering van het Wereld Handicap Systeem? Neem contact op met de handicapcommissie van je club.
Lees meer over
Handicap