Beeld: Koen Suyk
Beginnen met golf

Hoe haal ik mijn eerste handicap?

Beeld: Koen Suyk
Nadat je een clinic of kennismakingsles hebt gehad wil je natuurlijk verder maar welke stappen zijn er als je de golfbaan op wilt en je 'handicap' wilt halen?

Er is veel informatie over golf te vinden op internet en over wat je moet doen als je begint met golf. Op deze pagina leggen wij in het kort uit wat je moet doen om de golfbaan op te kunnen en je eerste handicap (54 of lager) te halen!

Van baanpermissie naar handicap 54 (GVB)

Als je je golfstart hebt gemaakt en je eerste golfles hebt gehad, is de eerstvolgende stap golfbaanpermissie. Deze heb je nodig om de golfbaan op te gaan en holes te spelen!

Stap 1: Golfbaanpermissie

Golf leer je vooral door het veel te doen en daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk de baan in te gaan. Op sommige kortere golfbanen mag je al meteen spelen, maar voor langere banen heb je vaak golfbaanpermissie nodig. Vraag daarom altijd op de golfbaan waar je wilt spelen, wat je nodig hebt. 

Golfbaanpermissie krijg je in het algemeen al na een aantal lessen en als je een aantal baan- en veiligheidsregels kent. De golfleraar of golflerares bepaalt of je klaar bent bent om golfbaanpermissie te krijgen. De pro vraagt dan een baanpermissiepasje voor je aan. Die golfbaanpermissie is in elk geval geldig op de golfbaan waar je op dat moment speelt en soms ook op andere banen. 

De perfecte manier om te beginnen met golf is Golftstart! Voor 99 euro ga je in zes lessen de golfbaan op en haal je je golfbaanpermissie. 

Bekijk onderstaande video om te zien hoe het halen van golfbaanpermissie met je golfleraar eruit ziet.

Boek jouw Golfstart!

Voor 99 euro boek je de perfecte Golfstart. Zoek op locatie en begin morgen nog met golf!

Klik hier

Stap 2: Handicap 54 halen!

Na je golfbaanpermissie is de volgende stap het behalen van je eerste handicap, namelijk 'handicap 54'. Maar wat is eigenlijk een handicap? Een handicap is je speelsterkte. Hoe lager de handicap (0 tot 54), hoe beter je bent. 

Een handicap van 5 houdt simpel gezegd in dat een speler een ronde van 18 holes in gemiddeld vijf slagen boven par (het aantal slagen waarin je de holes moet voltooien) speelt. Dat wil zeggen dat hij of zij op een baan met een par van 72 in ongeveer 77 slagen kan spelen. Het handicapsysteem in golf is uniek en maakt het mogelijk dat spelers van verschillende speelsterkte toch met gelijke winstkansen tegen elkaar kunnen golfen.

Handicap 54 in plaats van GVB

Je hebt misschien weleens gehoord van het GVB (golfvaardigheidsbewijs), maar dat is vervangen door 'handicap 54'. Het is een heel belangrijke stap want het is het instapniveau waarmee je op bijna alle banen in Nederland mag spelen. Handicap 54 haal je gemiddeld na zo’n tien lessen en ongeveer dertig uur oefenen. Getalenteerde golfers doen het soms sneller. 

Om je handicap 54 te halen moet je slagen voor het golfregelexamen. De golfregels leer je via regellessen op je golfclub of zelf online. Als je de regels voldoende onder de knie hebt, doe je examen op je club. Maak je niet al te veel zorgen over het examen, want er zijn weinig mensen die niet direct slagen. Het examen behandelt vooral veel voorkomende situaties in de baan. Eenmaal gehaald is het golfregelexamen onbeperkt ongeldig (dus ook als je tijdelijk gestopt bent met golf). 

Test je regelkennis met deze quiz.

Gebruik de app GOLF.NL voor het halen van Handicap 54

Als je je examen hebt gehaald en er klaar voor bent is het tijd om je score op de baan bij te gaan houden! Je scores bijhouden kan heel eenvoudig met de app GOLF.NL. Met deze app kan je zelfs je eerste ronde invoeren voor je eerste handicap! Je kan de ronde natuurlijk ook op een papieren scorekaart invullen en inleveren op de club waar je lid bent.

Het spelen van een ronde die meetelt voor je handicap doe je altijd met iemand anders, die als 'marker' je score via de app direct kan goedkeuren. De app rekent automatisch uit hoeveel stablefordpunten je scoort. Zodra je het niveau van handicap 54 (of beter) een keer hebt gespeeld krijg je in de app GOLF.NL je NGF-pas met je eerste handicap te zien.

Stap 3: Handicap 54... en omlaag!

Als je je eerste handicap hebt gehaald wil je misschien beter worden en je handicap verlagen! Dit kan door vaker de baan in te gaan en je scores bij te houden. Je kan je handicap verlagen door een qualifying ronde te spelen van negen of achttien holes. Het registreren van qualifying rondes kan heel makkelijk met de app GOLF.NL. Je kan ook een qualifying kaart invoeren op je golfclub of door aan wedstrijden mee te doen. Als je meer dan 36 stablefordpunten haalt in een ronde verlaag je je handicap. 

Handige tool: het 9-stappenplan

Je handicap verlagen is niet makkelijk en daarom hebben de NGF (Koninklijke Nederlandse Golf Federatie), PGA Holland (Professional Golfers Association) en NVG (Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties) voor het hele traject van een golfer (van baanpermissie naar handicap 54 naar topgolf) het '9-stappenplan' ontwikkeld. Dit is een methodiek waarmee je stapsgewijs beter kunt worden. Veel golfscholen en -leraren hanteren de lesopbouw van het 9-stappenplan. Het online verlengstuk van dit plan is De Golf Academie, een digitaal platform waar je je golfregelkennis kunt testen, filmpjes kunt bekijken van oefeningen en je kaarten en rondes kunt invoeren. Zodra je een NGF-pas hebt, krijg je gratis toegang tot dit platform.

Ga naar de instructiepagina van GOLF.NL voor golftips (tekst en video).

Lees meer over
Beginnen met golf