Golfsport

Qualifying spelen over 12 of 15 holes

Het nieuwe World Handicap System (WHS) wordt in Nederland in 2021 ingevoerd. In het WHS kun je zelf kiezen hoeveel holes je speelt voor een qualifying ronde, bijvoorbeeld 12, 15 of 16 holes.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

In dit artikel kijken we naar twee vernieuwingen van het World Handicap System (WHS).

1. Alle handicaps kunnen stijgen en dalen

In het huidige EGA Handicap Systeem kan een handicap tussen de 36 en 54 niet stijgen. Dus als je een handicap tussen de 36 en 54 hebt, kan je handicap alleen maar naar beneden gaan. Pas als je EGA-handicap onder de 36 komt, kan je handicap weer stijgen, maar je handicap zal dan niet meer boven de 36 komen.

In het WHS is dit anders: alles wordt gelijk voor alle spelers, alle handicaps kunnen stijgen en dalen. Dat betekent ook dat de handicap van een speler met WHS-handicap 36 kan stijgen als deze speler een minder goede score inlevert. De maximale WHS-handicap is 54,0.

2. Qualifying ronden van 10 tot en met 17 holes

In het nieuwe World Handicap System kunnen spelers ook qualifying ronden en wedstrijden spelen over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes. Nu kan je alleen 9 of 18 holes qualifying ronden en wedstrijden spelen, maar volgend jaar dus ook over alles wat er tussen zit. De gedachte hierachter is dat het ook mogelijk moet zijn om een qualifying score in te leveren als het niet lukt om een 18-holes ronde te spelen. Of om een qualifying 12-holes ronde of wedstrijd te spelen als dat handig is bij een bepaalde golfbaan, bijvoorbeeld omdat hole 12 bij het clubhuis uitkomt (of een 14-holes ronde als hole 14 bij het clubhuis eindigt).

Scores over 9 tot en met 17 holes worden om een tot een dagresultaat te komen automatisch aangevuld tot een 18 holes score. Als een kaart wordt ingeleverd van 9, 10, 11, 12 of 13 holes, dan wordt op de eerste niet gespeelde hole automatisch een netto par +1 ingevuld, en op de andere holes een netto par. (Een netto par is equivalent aan twee Stableford-punten.) Als een score wordt ingeleverd van 14, 15, 16 of 17 holes, dan zal bij de niet gespeelde holes automatisch altijd een netto par ingevuld worden (dus ook op de eerste niet gespeelde hole).

Bekijk hieronder een video waarin de vernieuwingen van het WHS worden toegelicht.

Kijk voor meer informatie over het World Handicap System op golf.nl/whs
Lees meer over
Handicap