Valderrama

Met golfvakantie naar Spanje

Valderrama
Tips voor golfers die met vakantie naar Spanje gaan.

Met golfvakantie naar Spanje

Van alle warme Europese landen hebben Spanje en Portugal het mooiste aanbod aan golfbanen. Spanje telt ongeveer 300.000 golfers en 350 golfbanen, waarvan er veel in de toeristische kuststreken liggen. Naar schatting komen er elk jaar een miljoen toeristen naar Spanje om golf te spelen. De meesten komen uit Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden.

Spanje heeft een kustlijn van ruim 4950 km.De meeste banen (ongeveer 70) vind je in Andalacia aan de zuidkust - de Costa del Sol die de Costa del Golf wordt genoemd. Maar er zijn veel meer gebieden die veel te bieden hebben: de Costa Blanca (Alicante/Murcia), de Costa de la Luz, de Canarische Eilanden, De Costa Brava (Gerona), Barcelona en Madrid. 

Spanje heeft een groot aantal golfresort waar de baan aan het hotel ligt, bijvoorbeeld PGA Catalunya, La Cala en La Manga. Bij Pin High, Golftime en andere reisbureaus kun je korte en lange golfvakanties naar Spaanse regio's boeken. Op de websites Leadingcourses.com en top100golfcourses.com vind je veel nuttige informatie over alle banen. Spain.info/nl is de website van het Spaans toerismebureau.

De best gewaardeerde banen

De Golfers' Choice ranglijsten van Leadingcourses.com zijn samengesteld op basis van beoordelingen op Leadingcourses.com van golfers uit binnen- en buitenland. De best gewaardeerde golfbanen in Spanje eind 2018? Hieronder vind je de top 10, met achter de naam van de baan het gemiddelde cijfer dat golfers geven. (Het cijfer betreft niet alleen de waardering van golfers voor de golfbaan maar ook voor de algemene indruk van de club, het onderhoud, voorzieningen zoals de oefenfaciliteiten, het clubhuis en de prijs-kwaliteitverhouding.)

  1. Real Club Valderrama 9,2 (Costa del Sol)
  2. Finca Cortesin GC 9,1 (Costa del Sol)
  3. Real Golf de Pedreña 9,0 (nabij Bilbao)
  4. Club de Golf La Reserva-Sotogrande 8,9 (Costa del Sol)
  5. Golf Son Gual 8,7 (Mallorca)
  6. Abama Golf Resort 8,7 (Tenerife)
  7. PGA Catalunya Resort 8,6 (Gerona)
  8. Club de Golf Alcanada 8,6 (Mallorca)
  9. Real Club de Golf Sotogrande 8,6 (Costa del Sol)
  10. Las Colinas G&CC 8,5 (Murcia)

De Tour in Spanje

Vanwege het aangename klimaat worden er elk jaar meerdere grote professionele en amateurwedstrijden gespeeld in Spanje, het Florida van Europa. Onder meer het Spaans Open dat in 2018 gespeeld is op Centro Nacional de Golf in Madrid. Het nationale Open bestaat sinds 1912, net als het KLM Open. Het is in het meer recente verleden ook gespeeld op Valderrama, El Prat (Barcelona), Catalunya, El Saler (Valencia), Sevilla, San Roque (Costa del Sol), Fuerteventura (Canarische Eilanden), Golf Costa Adeje (Tenerife), El Cortijo Club de Campo (Gran Canaria), Club de Campo Madrid, Campo de Golf La Moraleja II (Madrid), Real Automovil Club de España (Madrid), Pedreña, Real Club de Golf Las Brisas (Costa del Sol), Club de Golf Vallromanas (Barcelona), Real Sociedad Hípica Española Club de Campo (Madrid), Escorpion (Valencia), Golf Torrequebrada (Costa del Sol), La Manga (Murcia/Alicante) en Pals (Gerona). 

Een ander groot toernooi van de European Tour in Spanje is de Andalucia Valderrama Masters, op Valderrama en in 2018 'hosted by the Sergio Garcia Foundation'. Voorheen werd in het naseizoen altijd de Volvo Masters gespeeld op Valderrama, van 1988 tot 2008. In 1997 werd de Ryder Cup gespeeld op Valderrama. Finca Cortesin is gastheer geweest van het Volvo World Match Play Championship.

De finale van de European Tour Qualifying School bestaat sinds 1976 en is sinds 1980 bijna elk jaar in Spanje gespeeld. In 2017, 2018 en 2019 op de twee banen van Lumine GC ten zuiden van Barcelona, de negen jaar daarvoor op de twee banen van PGA Catalunya. In het begin werd de finale vaak gehouden op de banen van La Manga.

De Ladies European Tour is ook geregeld in Spanje. In 2018 werd op GC de Terramar vlakbij Barcelona het Estrella Damm Ladies Open gespeeld. De wedstrijd werd gewonnen door Anne van Dam. Het Spaans Open voor dames stond in 2018 niet op het programma van de Ladies European Tour maar is tussen 1982 en 2017 geregeld gespeeld. Het Open de España Femenino is in het verleden vaak gehouden op La Manga en eenmaal op Las Aves (een oude naam van Valderrama). Recent waren deze banen gastheer: Real Club de Golf Gualdalmina (Costa del Sol), Aloha (Costa del Sol), Golf Costa Adeje, Club de Campo Madrid, Las Américas (Tenerife), La Quinta (Costa del Golf), Flamingos (Costa del Golf), Panorámica (ten zuiden van Barcelona), Del Mediterráneo (Valencia), La Coruña (Galicië) en Salamanca (Castilië).

Ook de Challenge Tour speelt geregeld in Spanje. In 2018 bijvoorbeeld op Izki Golf nabij Bilbao (Challenge de España) en Valle Romano Golf (Andalucia - Costa del Sol Match Play 9).

Meer over Spanje

Golf in de buurt van Alicante
Top 10 van de beste golfresorts in Spanje
Lentegolf aan de Costa Blanca
Golf op de Canarische Eilanden
Een portret van PGA Catalunya
Golfcruise Portugal en Spanje

Een indruk van PGA Catalunya:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Meer over Spanje

Stedentrip: ontdek Barcelona
De 10 beste golfresorts van Spanje
Voordelig golf bij Alicante
Lentegolf aan de Costa Blanca
PGA Catalunya
Costa Brava

Wil je zelf een golfbaan beoordelen of weten hoe andere golfers een andere baan waarderen, kijk dan op deze pagina van GOLF.NL of ga naar Leadingcourses.com.

Ga naar de hoofdpagina Golfreizen.

}