Las Colinas G&CC
Villamartin GC
Real Club de Campoamor GC
Golf Las Ramblas
La Marquesa Golf
Golf La Finca
Een van de zoutmeren bij Torrevieja

Lentegolf aan de Costa Blanca

25 april 2017 Redactie GOLF.NL
Wie wat anders wil dan de drukke Costa del Sol, kan zijn heil zoeken ten zuiden van Alicante, aan de Costa Blanca. Mooie omgeving, lekker weer en leuke (vakantie)banen.


De regio tussen Alicante en Murcia in Oost-Spanje, met als centraal punt de badplaats Torrevieja, is in de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een golfersparadijs dat een leuk alternatief biedt voor de Costa del Sol in het zuiden. Er liggen tientallen golfclubs, de greenfees zijn iets lager en goed weer is bijna altijd gegarandeerd. Hier een overzicht van de beste clubs in de regio, met extra aandacht voor het hoogtepunt, de relatief nieuwe baan Las Colinas.

Las Colinas G&CC

Las Colinas, zonder huizen aan de fairways, is geopend in 2010 maar de glooiende baan met grote bunkers en waterhindernissen oogt alsof hij er al decennia ligt. Het goede van Las Colinas is bovendien dat de course voor elk niveau goed te doen is. Van de achterste tees is de baan een ware test voor topspelers (elk jaar wordt hier een van de wedstrijden van de European Tour Qualifying School gespeeld), van de voorste tees heeft iedereen plezier. Ondanks dat er vrij veel water is (zes meren) en het aantal bunkers met tachtig vrij hoog is. Het ontwerp is van de Amerikaan Cabell B. Robinson die de architect is van meerdere interessante banen, zoals La Reserva en Finca Cortesin in het zuiden van Spanje. Las Colinas bezet de 78ste plaats in de Golf World Top 100 van beste banen in Spanje. Op Leadingcourses.com geven golfers een hoog cijfer (8,6) en staat de baan op de tiende plaats in de ranglijst Beste golfbanen van Spanje in 2016. De gevarieerde par-71-baan wordt goed onderhouden; dat gebeurt door de internationale exploitant Troon Golf die ook banen als The Grove in Engeland in de portefeuille heeft. Je kunt er overnachten, in rustig gelegen villa’s, penthouses en appartementen. Met een stay-and-play-arrangement krijg je korting op de greenfee en kun je uitgebreid gebruikmaken van de uitstekende oefenfaciliteiten. Er is een fitnessruimte en er zijn meer sporten te doen op het resort.

Greenfee: tussen de 50 en 90 euro
Meer info: lascolinasgolf.es

Villamartin GC

Villamartin en Las Colinas zijn de beste banen in het gebied. Heuvelachtig is niet het goede woord maar de baan van Villamartin uit 1972 is wel flink glooiend. De European Tour is er eenmaal neergestreken in 1994, voor het Mediterranean Open. De Spanjaard José Maria Olazabal won. Er is weinig water op deze door Paul Putman goed ontworpen baan die geschikt is voor alle niveaus (mits je de kleur tee kiest die past bij je spel).

Greenfee: 45 tot 60 euro
Meer info: villamartingolfclub.com

Real Club de Campoamor GC

Campoamor is een prima vakantiebaan uit 1989 van Gregorio Sanz en Carmelo Garcia, geen bekende namen in de wereld van golfbaanarchitectuur. Campoamor ligt tussen twee valleien, is licht heuvelachtig en biedt mooie uitzichten. Niet makkelijk, maar ook niet erg moeilijk.

Greenfee: 45 tot 60 euro
Meer info: lomasdecampoamor.es

Golf Las Ramblas

Las Ramblas, nog een ontwerp van de Spaanse architect Jose Gancedo, is een flink heuvelachtige baan met enkele sensationele holes. Geen wonder als je weet dat Gancedo ook de ontwerper is van de beruchte baan Monte Mayor in Zuid-Spanje. Niet iedereen is fan van Monte Mayor en niet iedereen is fan van Las Ramblas. De landingsgebieden zijn vaak nauw, je moet geregeld een blinde slag doen (je ziet niet waar je naartoe moet). De baan uit 1991 is bovendien een beetje dichtgegroeid en sommige holes zijn daardoor nog moeilijker geworden. Las Ramblas is van dezelfde eigenaar als Villamartin en La Finca, de Grup Quara, en deze exploitant biedt interessante kortingen als je meer dan één baan van de groep boekt.

Greenfee: 40 tot 60 euro
Meer info: lafincagolfresort.com

La Marquesa Golf

La Marquesa, ontworpen door de onbekende architect Justo Quesada, bestaat sinds 1989. De baan is vrij plat vergeleken met alle andere banen in de omgeving en daardoor iets makkelijker voor de minder ervaren golfer.

Greenfee: 41 tot 61 euro
Meer info: lamarquesagolf.es

Golf La Finca

La Finca is ook een goede vakantiebaan; parkland met brede fairways. Het ontwerp uit 2002 is van José (Pepe) Gancedo. La Finca is een prima bestemming als je goed wilt oefenen op de range of oefengreens. Pin High Golftravel biedt arrangementen aan waarbij je verblijft in het golfhotel op de baan en kunt spelen op La Finca, Villamartin, Las Ramblas en Las Colinas. Baan en hotel (met spa en fitness) liggen op 25 minuten rijden van het strand en op 45 minuten van de luchthaven Alicante.

Greenfee: 45 tot 75 euro
Meer info: lafincagolfresort.com

En verder…

De Costa Blanca is een mooie bestemming in het voor-  of najaar. Prijsvechters als Transavia en Easyjet vliegen vanuit Amsterdam op Alicante. Je kunt er volgens het Spaans verkeersbureau genieten van 2.800 uren zon per jaar. Wie erg van warmte houdt, zal er ook graag in de zomer zijn. In Torrevieja (veertig kilometer van Alicante) en andere badplaatsen kun je genieten van prachtige stranden. Torrevieja heeft ook beroemde zoutmeren (zie foto) waarin je blijft drijven. Een duik in deze meren schijnt gezond te zijn voor de huid. Aan de Costa Blanca zijn veel kastelen en iets meer in het binnenland vind je dorpen waar de tijd heeft stilgestaan. Voor cultuur en musea kun je naar de universiteitsstad Murcia of de oeroude stad Alicante.


Lees meer over

Reizen