Real Club de Golf El Prat
Gran Hotel La Florida
Vallromanes
Golfbanen vind je overal. Zelfs in de grote stad. Neem nou Barcelona, geroemd om een bruisend stadsleven. Ook hier kun je met je golfclubs erop uit trekken.

In een straal van dertig kilometer rond Barcelona liggen zestien golfclubs. Een aantal daarvan is een pitch & putt-baan, maar er zitten ook een paar pareltjes bij. De mooiste parel van allemaal is Real Club de Golf El Prat, dertig autominuten ten noordwesten van de stad.

Esthetiek & speelbaarheid

Vanaf vliegveld El Prat naar golfbaan El Prat. Tegen de verwachting in ligt de baan een stuk verder van het vliegveld dan de naam doet vermoeden. “Als je vanuit het vliegtuig goed kijkt, kun je de contouren van de oude baan nog zien”, zegt Marcello della Vecchia. De Italiaanse sales- en marketingdirecteur van Golf El Prat legt uit dat de baan in het verleden niet ver van het vliegveld lag maar dat het door uitbreiding van Barcelona Airport is verplaatst naar de huidige locatie in de heuvels tussen Terrassa en Sabadell.

Op de huidige locatie heeft de club – die stamt uit 1912 – de beschikking over 45 holes, ontworpen door niemand minder dan de Australische golflegende Greg Norman. Norman heeft de zeven lussen van negen holes ontworpen met het idee dat de esthetiek niet ten koste mag gaan van de speelbaarheid voor alle niveaus. Daar is hij goed in geslaagd, al is het eerder de speelbaarheid dan de schoonheid waarmee je bij tijd en wijle moeite zult hebben. 

Top in Europa

Twee dagen op El Prat zijn meer dan genoeg om de 18-holesbanen ‘Open’ en ‘Azul’ te spelen. De Open baan (met lussen Abajo en Arriba) werd speciaal samengesteld voor het Open de España in 2015. De Azul baan bestaat uit Piscina en Bosque. “Maar we gaan het weer veranderen”, zegt Della Vecchia. “Iedereen is het erover eens dat de oorspronkelijke combinatie van de lussen Bosque en Arriba het beste is dat El Prat te bieden heeft. Het Bosque-gedeelte van de baan bestaat uit nauwe bosholes en Arriba uit holes met veel hoogteverschillen. Daarvan zullen we de championship course maken.”

Met in totaal 45 holes zijn er spelmogelijkheden te over bij El Prat. Maar ook de oefenfaciliteiten behoren tot de top van Europa. Een enorme drivingrange die van twee kanten speelbaar is, meerdere oefengreens, bunkers en pitchinggreens maken oefenen tot een waar feest. In het statige – ietwat saaie – restaurant kun je erg lekker eten en op het terras genieten van een drankje.

Greenfee 18 holes: 80 – 114 euro (afhankelijk van het seizoen)
Beoordeling golfers op Leadingcourses.com: 8,4

Meer informatie: Real Club de Golf El Prat 

Best of the rest

Een andere goede baan bij Barcelona is Club de Golf Sant Cugat. Deze baan ten noordwesten van de stad is ontworpen door architect Harry Colt. Sant Cugat stamt uit 1917 maar is in 2004 gerestaureerd.

Ook drie andere banen binnen schootsafstand van de stad zijn de moeite waard: Vallromanes, Llavaneras en Club de Golf Barcelona. Club de Golf Barcelona (voorheen bekend als Masia Bach) ligt op 27 kilometer (40 autominuten) van de stad in het wijngebied El Penedés. Het ontwerp van Maria José Olazabal uit 1990 is heuvelachtig en zeer technisch met flink wat blinde schoten. De baan heeft ook een schitterend uitzicht op Montserrat en Barcelona.

Club de Golf Vallromanes uit 1972, een ontwerp van F.W. Hawtree, ligt het dichtst bij de stad, slechts 18 kilometer en 19 minuten in de auto. De baan kenmerkt zich door flink wat hoogteverschillen en Nederlanders worden daar vaak wel enthousiast van. Llavaneras ligt op 30 kilometer van de stad (30 autominuten), maar daar krijg je wel zeezicht voor terug. De baan is met iets minder dan 5000 meter aan de korte kant, maar door nauwe fairways moet je op deze pittoreske baan wel werken voor een goede score. De oudste negen holes, uit 1945, zijn ontworpen door F.W. Hawtree. Ramón Espinosa was verantwoordelijk voor de uitbreiding.

Greenfee 18 hole Sant Cugat: 70-125 euro (afhankelijk van de dag en het seizoen).
Greenfee 18 holes Vallromanes: 85 euro (ma-vr), 105 (za-zo).
Greenfee 18 holes Llavaneras: november t/m maart: 77 euro (ma-vr), 135 euro (za-zo); april t/m oktober: 85 euro (ma-vr), 150 euro (za-zo).
Greenfee 18 holes Club de Golf Barcelona (Masia Bach): vanaf 45 euro.

Beoordeling golfers op Leadingcourses.com: Vallromanes 7,8, Llavaneras 8,3 en Club de Golf Barcelona 7,8.

Meer informatie: Golf Sant CugatVallromanes, Llavaneras en Club de Golf Barcelona.

Downtown

En tussen het golfen door lonkt Barcelona. Het sfeervolle strand, de prachtige bouwwerken van Gaudí zoals de Sagrada Familia, het Picasso-museum, het stadion Camp Nou inclusief voetbalwedstrijd van FC Barcelona maken de bruisende stad uniek. Als foodie kan je ook je lol op. Begin met ’s middags aanschuiven bij de Spanjaarden in de tapasbarren Ciutat Comtal of Cervecería Catalana, drink in het begin van de avond een glas cava of cider bij El Xampanyet en sluit af met een gastronomisch diner bij een van de restaurants van Barcelona’s favoriete chef, Carles Abellan.

Meer informatie: Barcelona.com.

Overnachten

Wie gesteld is op luxe vindt het heerlijke Gran Hotel la Florida dat is gelegen op de top van de Tibidabo berg vast de moeite waard. Hier heb je vanuit het hotel een fenomenaal uitzicht op de stad, waar je vanaf het hotel in 20 minuten bent. De kamers zijn stijlvol, het eten goed en in de spa of het zwembad kun je meer dan behoorlijk ontspannen na een rondje golf.

Meer informatie: Gran Hotel la Florida.

Vliegen

Barcelona is per vliegtuig uitstekend te bereiken. Vanaf zowel Amsterdam als Rotterdam en Eindhoven gaan directe vluchten naar vliegveld El Prat. Na aankomst is de stad binnen een half uur met auto of OV te bereiken. Voor wie een aantal golfbanen wil aandoen, is een huurauto aan te raden. Als (goedkoop) alternatief kan het soms de moeite lonen om te vliegen op Gerona. In maart is een retourvlucht al onder de € 40 mogelijk. Vanaf Gerona is het met de auto iets meer dan een uur naar het centrum van Barcelona. Vlakbij het vliegveld van Gerona ligt overigens het niet te missen PGA Catalunya Resort. Als je er dan toch bent…

Ga naar de hoofdpagina Golfreizen.

  • Paginadatum 15 januari 2019
  • Auteur Redactie GOLF.NL