PGA Catalunya

Costa Brava, Spanje

De Stadium Course van PGA Catalunya.
Welk moment van het jaar het ook is, het is altijd tijd om na te denken over een golfvakantie naar het zuiden van Europa. Wij verkenden de Costa Brava, waar elk najaar de finale van de Qualifying School wordt gespeeld.

Costa Hollandia

Veel Nederlanders kennen de Costa Brava (ruige kust) van Lloret de Mar. Deze kust wordt door de Catalanen ook wel gekscherend Costa Hollandia genoemd. Maar de Costa Brava biedt veel meer: goede wijn, surrealistische kunst, zonnig weer, zee, bergen, snelle greens en mooie golfbanen.

We werden drie dagen vertroeteld door het regionale toeristenbureau met culinaire hoogstandjes, aangename hotels en interessante cultuur. Natuurlijk werd er ook uitgebreid gespeeld op verschillende banen, met als slotstuk een bezoek aan het beroemde PGA Catalunya.

Torremirona Golf Club

De reis begon met een bezoek aan Torremirona Golf Club. De baan is 6.184 meter lang en niet erg moeilijk. De uitdaging is om de vele bomen aan de rand van de fairways te vermijden. Torremirona is vooral een baan voor spelers die willen genieten van een mooi uitzicht en minder belang hechten aan hele spannende holes. Een hole die er qua moeilijkheid uitspringt is de vijfde, een par-3 met een prachtige eilandgreen.

De 18-holes baan van Peralada Golf Club, een ontwerp van architect Jorge Soler Peix, biedt een werkelijk prachtig uitzicht over de Pyreneeën. De baan is niet extreem lang (6.071 meter, par 71) en Peralada is relatief makkelijk, met weinig bunkers en water. De greens zijn snel en de fairways breed. Voor de gemiddelde golfspeler is dit een heerlijke baan met veel kans op een ontspannen ronde en een goede score.

In vergelijking met de relatief makkelijke banen Peralada en Torremirona is de Stadium Course van PGA Catalunya van een andere categorie

Nummer 1 van Spanje

PGA Catalunya is de beroemdste baan in de regio. De club ligt binnen een uur rijden van Barcelona en heeft twee 18-holes championship courses, de Tour Course en de Stadium Course. Sinds 2012 is de Stadium Course golfbaan nummer 1 van Spanje. Tweemaal was deze baan gastheer van het Spaans Open en sinds 2008 is het de vaste plaats voor de laatste fase van de Qualifying School, waar professionals en amateurs proberen een kaart te veroveren voor de European Tour en Challenge Tour. De Stadium Course is ontworpen door Angel Galardo en Neil Coles. Destijds was het doel om hier in 1997 de Ryder Cup te houden, maar het duel tussen Europa en de VS werd elders in Spanje gespeeld, op Valderrama Golf Club aan de Costa del Sol.

In vergelijking met de relatief makkelijke banen Peralada en Torremirona is de Stadium Course van PGA Catalunya van een andere categorie. De par-72 baan is 6.588 meter lang. Er staan veel bomen langs en op de fairway, de bunkerposities zijn vaak lastig en de waterhindernissen op de moeilijkste zeven holes van de baan zijn een grote uitdaging. De uitzichten vanaf de tees op de verschillende holes zijn zeer de moeite waard. Met name op hole 13 is het zicht op het Montseny Massief in de Pyreneeën werkelijk wonderschoon.

Met name op hole 13 is het zicht op het Montseny Massief in de Pyreneeën werkelijk wonderschoon

Gazpacho

Bij een bezoek aan een wijnboer in de buurt van Figueres maakten we kennis met culinaire kenmerken van de Costa Brava. Op de boerderij van La Vinyeta troffen we een jong en ambitieus echtpaar dat in vijf jaar tijd een enorm wijnbedrijf had gecreëerd. Zowel de rode wijnen, rosés, witte wijnen en desertwijnen zijn een genot om te proeven. Op het landgoed staan duizend jaar oude olijfbomen waar olijfolie uit wordt gemaakt.

Catalaanse wijn is zeer de moeite waard en hetzelfde geldt voor het eten. Op het menu staan typische Spaanse gerechten als gazpacho en omelet. Dat klinkt als clichégerechten, maar als het gemaakt wordt door een lokale specialist smaakt het toch echt veel beter.

Een kunstwerk

Bij een bezoek aan de Costa Brava is er ook een culturele ‘must do-activiteit’: het Dalí Theater en Museum in Figueres. Het is één van de drie Dalí-musea in Spanje en je vindt er zowel eigen werken van Salvador Dalí als werken van kunstenaars die hij bewonderde. Figueres is de geboorteplaats van de beroemde surrealistsiche kunstenaar en hij ligt begraven vlakbij de ingang van het museum. Elke zaal of ruimte in het museum is een kunstwerk, vol met vreemde of ronduit bizarre composities van schilderijen, beelden, meubels en andere decoratie- objecten. Dalí werkte zelf mee aan het ontwerp en de bouw van het museum. Aan de buitenkant zit een aantal bijzondere beelden en vallen de eieren op de dakranden op.

Meer info: www.costabrava.org en www.pirineugirona.org.

Belangrijke banen aan de Costa Brava

Club de Golf Costa Brava
(27 holes, par 70, 5.629 meter)

Club de Golf Peralada
(18 holes, par 71, 6.071 meter)

Club Golf d’Aro-Mas Nou
(18 holes, par 72, 6.218 meter) 

Emporda Golf 
(36 holes, par 71, 6.165 meter en 6.304 meter) 

Golf Girona
(18 holes, par 72, 6.091 meter)

Golf Platja de Pals
(18 holes, par 73, 6.263 meter) 

PGA Golf Catalunya 
(36 holes, par 72, 6.588 meter en 5.901 meter) 

Torremirona Golf Club 
(18 holes, par 72, 6.184 meter)

Meer info: Website Leading Courses


  • Paginadatum 19 maart 2015
  • Auteur GOLF.NL