pga catalunya

PGA Catalunya, Spanje

Wie de kans krijgt om eens te verblijven in het PGA Catalunya Resort, moet die zeker grijpen. Stijlvolle appartementen, de beste baan van Spanje aan je voordeur, en het charmante Gerona op een kwartiertje. Het kan niet veel beter.

Het PGA Catalunya Resort is relatief nieuw, het terrein waarop zijn twee golfbanen liggen, heeft echter in korte tijd een aanzienlijke historie weten op te bouwen. In de jaren ’90 was het heuvelachtige gebied van maar liefst driehonderd hectare bedoeld als Formule 1-circuit en later als golfbaan voor de Ryder Cup van 1997, maar beide projecten gingen niet door. Nu is het één van Europa’s beste golfresorts met indrukwekkende faciliteiten. We nemen de proef op de som en huren op het vliegveld in Barcelona een auto om over de AP-7 naar Caldes de Malavella te rijden. Als we het resort opkomen, worden we direct omringd door fairways en ons appartement blijkt uitzicht te bieden op hole achttien van de Stadium Course. Het is strak vorm.gegeven, modern ingericht en voorzien van alle luxe. Omdat het binnen behoorlijk wit is, is het prettig door de grote ramen contact te houden met de buiten.wereld. We zien ons hier wel een paar nachten doorbrengen. Is het niet om te golfen dan wel voor een uitstapje naar het strand van de Costa Brava of meer noordelijk naar het skigebied van de Pyreneeën.

Videoportret

Kunstwerken

Het resort heeft een prachtig hotel maar er liggen ook appartementen, townhouses en villa’s om de baan die je kunt kopen. Dit onroerendgoedproject is opgezet door de Ierse ondernemer Denis O’Brien, tevens eigenaar van het Portugese Quinta Do Lago. Hij heeft veel geïnvesteerd in de ontwikkeling ervan en de hulp ingeschakeld van gerenommeerde architecten. Het resultaat mag er zijn want sommige huizen zijn kunstwerken op zich en omdat ze op ruime afstand van de fairway liggen bieden ze ook nog eens privacy. De termen stijlvol en elegant horen we ook terug bij het management, dat in handen is van PGA Catalunya en de wens heeft het resort niet te overladen met golftoeristen waardoor ook niet-golfers er hun residentie hebben kunnen vinden. Als bewoner van het PGA Catalunya Resort mag je gebruik.maken van The Residence Club. Hier vind je de wellness met spa, sauna en zwembad. Heb je geen zin om te golfen, dan kun je terecht op de squash- of tennisbaan. Er is ook een conciërge die bijvoorbeeld helpt met vervoer naar het vliegveld en uitstapjes (meer info: pgacatalunya.com/real-estate).

Stadium Course

De Stadium Course werd ooit aangelegd om de Ryder Cup in 1997 naar Catalonië te halen maar de baan was niet op tijd klaar. Twee jaar later werd de Stadium Course alsnog geopend en maakte direct indruk. De baan is regel.matig gastheer van grote toernooien zoals het Spaans Open en al enkele jaren de nummer één golfbaan van Spanje. De achttien holes zijn prachtig aangelegd in de glooiende heuvels en de fairways worden omringd door veel.al oude begroeiing en met een prettig zonnetje erbij worden we getrakteerd op bijzondere panorama’s. We nemen iedere approach naar de green serieus; missen is geen optie want dat zou een belediging zijn voor de architect die met liefde de greens intiem heeft ver.stopt in en tegen de bosrand. Andere greens lijken hulpeloos in het water te liggen maar worden verdedigd door goed geplaatste bunkers of zijn visueel moeilijk in lengte te schatten. Zoals hole dertien, de signature hole. Vanaf de gele tee breng je jezelf met een slag van tweehonderd meter in positie voor een approach maar we zien slechts het bovenste deel van de vlag en dat maakt de clubkeuze niet makkelijk. Is moeilijker dan ook leuker? vragen we ons na de ronde af. Ja, in dit geval wel want je wordt gedwongen goed op te letten en de juiste keuzes te maken en dat maakt deze baan een championship course.

Tour Course

Om een alternatief te bieden voor de moeilijkere Stadium Course werd in 2005 de Tour Course geopend. Maar wat is makkelijker? Ondanks de ruimere fairways moet iedere speler nog steeds het beste van zijn spel laten zien want een bal buiten de fairway is al snel verloren in de hoge rough. Op de eerste negen holes moeten we vaak driven van een hoger gelegen tee en vinden we onze bal terug in een uphill ligging en houden we een lang ijzer over naar de green. Daar worden we regelmatig te kijk gezet door de ondulaties en we hebben te maken met grain, de groeirichting van het gras, die erg bepalend is voor de snelheid. Met enige verwondering zien we te kort geslagen putts als een boemerang terugkomen of zelfs aan de kant van de green eraf rollen. Holes tien tot en met achttien liggen aan de andere kant van het resort en het karakter van de Tour Course verandert van bos- naar parkbaan, waar we meer strategische holes met waterhindernissen spelen. Op hole zeventien zien we in de achtergrond het onlangs voor maar liefst twintig miljoen euro gerenoveerde hotel Camiral. Tijdens de finale van de Qualifying School half november zullen de spelers hier overnachten en in een bloedstollend toernooi strijden voor slechts vijftien European Tour-kaarten. Zij spelen van de back tee, iets wat wij niet gedaan hebben en wat we de normale golfer ook niet aanraden. Wil je plezier hebben op championship courses, dan is het goed je verwachtingen realistisch te houden. Stap anders eens een tee naar voren en hou rekening met drie putts.

Greenfee

Stadium Course: van 91 euro tot 164 euro
Tour Course:  van 82 euro tot 133 euro
Online aanbiedingen: Twilight 67 euro, Senior 64 euro, Early bird 67 euro
Meer Info: pgacatalunya.com/golf

Topfaciliteiten

De oefenfaciliteiten zijn ongekend. Natuurlijk is er een grote drivingrange waar je van gras kan afslaan en waar de ballen op een torentje liggen te wachten. Maar het meest indrukwekkend zijn de short-gamefaciliteiten. Je kan werken aan je bunkerspel vanuit vijf verschillende soorten bunkers waaronder die van Augusta, Pebble Beach en St. Andrews. En voor het putten ligt er onder andere Bermudagrass en Bentgrass, op verschillende maaihoogte zodat je kan trainen op snelheid.

Tapas in Gerona

Je zou denken dat Barcelona de meest logische keus is voor een uitstapje maar wij stappen in de auto en rijden twintig minuten in noordelijke richting naar Gerona. Het heeft een prachtig middeleeuws centrum waar de rijke en tevens roerige historie goed zichtbaar is want de stad is meerdere malen belegerd en verwoest. De Romeinen woonden er ooit maar ook de Joodse gemeenschap heeft zijn sporen nagelaten. Door de jaren heen is er veel gerenoveerd en inmiddels is Gerona is een bruisende stad met veel culturele festivals en gezellige winkelstraatjes. Er is een overvloed aan terrassen waar je heerlijk kan genieten van tapas.

Wat zeggen de bezoekers van Leading Courses?

PGA Catalunya Resort op Leadingcourses.com
  • Paginadatum 7 juli 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL