Tip van de week: Matchplay #3

17 april 2017 Redactie GOLF.NL
De NGF Competitie is in volle vaart en dus is het tijd voor de oudste spelvorm in golf: matchplay! De derde instructietip van april komt van PGA Professional, coach en Ziggo Golf commentator Inder van Weerelt, die in matchplay niet graag kadootjes weggeeft.

'Een heel belangrijk principe in matchplay is dat je er altijd voor moet zorgen dat je tegenstander de hole moet winnen. Wat betekent dat precies? Het is heel simpel: het gaat erom dat jij de holes niet weggeeft. Veel golfers die in de problemen komen, bijvoorbeeld na een afslag in de rough, denken dat ze iets bijzonders moeten doen om nog kans te maken, zeker als ze zien dat de tegenstander een goede bal heeft geslagen. In de praktijk zie je dat het negen van de tien keer wel meevalt en dat de tegenstander ook steken laat vallen, bijvoorbeeld met een drie-putt.

Als je in de rough ligt, en je brengt de bal terug in het spel, staat je tegenstander direct onder druk omdat hij of zij zich verplicht voelt om de hole te winnen. Probeer daarom niet te gaan voor die moeilijke slag vanuit de rough, want als je nog een fout maakt - en bijvoorbeeld weer een boom raakt - is die druk bij je tegenstander wel helemaal weg. Zorg er altijd voor dat het op de green aankomt en dat je tegenstander daar pas echt de hole kan winnen. 

En vergeet niet: negen van de tien keer als je je handicap speelt, win je de partij. Heel veel matchplay-anekdotes van ongelofelijk scores ('Ik stond twee onder par na 14 holes en toch 3 down') zijn opgeblazen en moet je met een korreltje zout nemen. Geef nooit holes vroegtijdig weg en je zult zien dat je vaak nog een halve (of beter) uit het vuur sleept!'

Inder van Weerelt won het Nationaal Open Matchplay in 2011 en 2012, is PGA Professional, ex-tourspeler, coach en golfcommentator op Ziggo Sport Golf.

Meer instructie? Bekijk de instructievideo's.


Lees meer over

Instructie