JL

Tip van de week: Course Management #3

20 maart 2017 Redactie GOLF.NL
Veel golfers zoeken de weg naar lagere scores in hun swing. Maar er is een andere manier: course management. Neem je goede beslissingen in de baan? Heb je de juiste club in je hand en ben je goed in het vermijden van het gevaar? Als je zorgt dat je course management in orde is, haal je veel meer uit je huidige spel. Deze week geeft Niels Kraaij, NGF-coach van de dames van Oranje & Jong Oranje, een technische tip om in lastige omstandigheden meer zekerheid in je spel in te bouwen.

'Course management heeft vooral te maken met hoe je een hole strategisch analyseert en besluit te spelen. Hoe ben je in staat om de risico's te vermijden en het beste gebruik te maken van je kwaliteiten? 

Golf - en course management - kan knap lastig zijn als er veel wind staat of als het spannend wordt. Daarom zou ik toch graag een technische tip willen geven, want wat je eigenlijk nodig hebt - ongeacht de course management situatie - is een slag waar je op kunt rekenen. Een slag die je altijd kunt slaan, waarmee de bal in het spel blijft, zonder al teveel fout te kunnen doen.

De punch slag met de ijzer is wat mij betreft een hele goede slag om in je repertoire te hebben.  Bij veel amateurs, ook de topamateurs die ik train, zie ik nog steeds dat deze slag niet altijd beheerst wordt. Vaak zie je dat veel amateurs voor een hoge balvlucht blijven gaan, terwijl een lage balvlucht met meer controle veel meer oplevert. En dat is zonde, want niet alleen is het een slag die erg geschikt is als je zekerheid nodig hebt, ook is het zo dat deze slag een hele goede manier is om je impactpositie te trainen. Bij een punchslag is het namelijk belangrijk om bij het moment van raken je handen voor de bal te hebben, iets wat je bij alle topspelers terugziet. Het is een aspect van de swing dat bij elke slag van pas komt, en waar je niet vaak genoeg op kunt trainen. 

Wat is belangrijk voor het slaan van een punch? Een paar aandachtspunten:

  • Zorg dat de bal 10 centimeter meer achter (naar rechts voor rechtshandigen, naar links voor linkshandigen) in je stand ligt
  • Swing in een rustiger tempo, want hoe harder je swingt, hoe meer spin je op de bal genereert en de bal zal gaan stijgen
  • Neem 1 of 2 clubs meer om te compenseren voor het lagere swingtempo
Succes met oefenen!
  

Niels Kraaij is PGA Professional  en NGF-coach van de dames (Oranje en Jong Oranje). 

Meer instructie? Bekijk de instructievideo's.

YouTube kanaal GOLF.NL.


Maart: Course Management

Course Management #1: Marjet van der Graaff


Februari: Beter uit de bunker

Beter uit de bunker #4: Remko Wijdenes

Beter uit de bunker #3: Folkert Haak