Tip van de week: Mental Masterclass #3

23 januari 2017 Redactie GOLF.NL
Hij golfde zeven jaar niet en haalde in één keer twintig slagen van zijn handicap. Echt gebeurd. Het geheim? Visualisatie. Lees tip 3 in de Mental Masterclass, dit keer van Rogier Hoorn, de sportpsycholoog van de NGF-selecties.

Wintertraining: beter worden zonder te spelen door visualisatie

'Ik geef als sportpsycholoog van de NGF golfers vaak het advies om hun tijd buiten de baan nuttig te besteden door regelmatig te visualiseren. In eerste instantie word ik dan weleens raar aangekeken, tot ik het volgende waargebeurde verhaal vertel.

Majoor James Nesmeth was een middelmatige golfer met handicap 22. Maar Nesmeth speelde graag en droomde ervan een betere speler te worden. Die droom werd ruw verstoord toen hij krijgsgevangene werd gemaakt in Vietnam. Nesmeth bracht zeven jaar door in een kooi die nog geen anderhalve meter hoog was. Gedurende die jaren van gevangenschap zag hij niemand, sprak hij met niemand en kreeg hij nauwelijks gelegenheid voor fysieke activiteit. 

In de eerste maanden deed hij vrijwel niets anders dan hopen en bidden dat hij zou worden vrijgelaten. Toen realiseerde hij zich dat hij een manier moest vinden om zijn geest bezig te houden, anders zou hij zijn verstand verliezen en waarschijnlijk zijn leven. Hij leerde visualiseren.

Met zijn geestesoog betrad hij zijn favoriete golfbaan en begon te golfen. Iedere dag speelde hij de volledige achttien holes op zijn favoriete club. Hij ervoer alles, tot in de kleinste details. Gekleed in zijn golftenue rook hij de geur van de bomen en het pas gemaaide gras. Hij ervoer verschillende weersomstandigheden: winderige lentedagen, bewolkte winterdagen en zonnige zomerochtenden. In zijn verbeelding werd ieder detail van de baan - de grassprietjes, de bomen, de zingende vogels en de rennende eekhoorntjes - volkomen echt.

Hij voelde de stok in zijn handen. Hij instrueerde zichzelf, terwijl hij oefende om zijn slagtechniek te vervolmaken. Vervolgens zag hij de bal precies door het midden van de fairway gaan, een paar keer stuiteren en op de plek neerkomen die hij had bedoeld. Majoor Nesmeth had geen haast, waar moest hij heen? En dus nam hij in gedachten de tijd, hij zag iedere stap die hij maakte op weg naar de bal die verderop lag, precies zoals hij dat in het echt zou hebben gedaan. Het kostte hem net zoveel tijd in zijn verbeelding om de achttien holes te spelen als in het echte leven. Geen detail werd overgeslagen. Nooit mistte hij een slag. Zeven dagen per week. Vier uur per dag. Achttien holes.

Toen hij na zeven jaar gevangenschap – en in een heel matige fysieke conditie – een golfterrein betrad, speelde hij een fabelachtige 74! Hij had twintig slagen van zijn handicap af weten te snoepen zonder zeven jaar lang een golfclub te hebben aangeraakt. Twintig slagen eraf. 74. Handicap 2.

Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat visualiseren een trainingseffect geeft. Tip van deze week is dus: ga visualiseren! Elke dag tien minuten trainen in het hoofd heeft al effect.'

Rogier Hoorn is sportpsycholoog van de NGF en PGA Holland en houdt zich bezig met de mentale ontwikkeling van spelers en hun coaches.

Twitter @sportpsycholoog


Meer instructie? Bekijk de instructievideo's.

Januari: Mental Game

Mental Masterclass #2: Mitchel Kevenaar

Mental Masterclass #1: Floris Vos

December: Long Drive Weken

Long-drive #1: Floris de Vries

Long-drive #2: Houcine Zioui

Long-drive #3: Rogier Kootker

Long-drive #4: Davey van Mulken

November: anti-slice maand! 

Anti-slice #4: Roel Verdonschot

Anti-slice #3: Hiddo Uhlenbeck

Anti-slice #2: Dirk Sandee

Anti-slice #1: John Boerdonk

Lees meer over

Instructie Inspiratie