Tip van de week: Beter uit de bunker #3

20 februari 2017 Redactie GOLF.NL
Veel golfers zijn er nog steeds bang voor: bunkers. Geen slecht idee om februari om te dopen tot 'bunkermaand' en het zand in te duiken. De derde tip komt van PGA Professional Folkert Haak, die ingaat op 'plugged lies'.

Plugged lies

Het nieuwe golfseizoen staat weer voor de deur en dus wordt de baan weer klaargemaakt voor de vele rondes die er gespeeld zullen worden. Vaak worden de bunkers weer voorzien van nieuw zand. Helaas geeft dit ook wat meer kans op een 'plugged' (begraven) ligging in de bunker.

Mijn voorgangers deze maand hebben uitgelegd hoe je een standaard bunkerschot moet spelen, maar wat kunnen we doen om een geplugde bal ook goed uit de bunker te krijgen?:

  • Houd dezelfde stand aan zoals in de tip van week 1 wordt beschreven.
  • We gaan bij een geplugde ligging echter dieper door de knieën dan bij een standaard bunkerschot. Je moet het idee krijgen dat je heel dicht bij de grond zit.
  • Laat bij het adresseren het handvat van de club richting het zand zakken. Hierdoor komt de 'teen' van het clubhoofd meer omhoog te staan.
  • Maak een steilere swing en sla een paar centimeter voor de bal in het zand.

Deze verandering in de set-up zorgt ervoor dat de sandwedge als een mes door het zand snijdt en de loft van de club ook goed meewerkt. 

Houd er rekening mee dat de bal wat lager vliegt dan bij een normale bunkerslag en dus meer zal uitrollen.

Zorg altijd dat je deze moeilijke slag eerst oefent voordat je het in de baan gaat proberen. Vraag indien nodig om hulp of advies bij een PGA Professional!

Succes!

Folkert Haak is PGA Professional en geeft les op de Wouwse Plantage.