Tip van de week: Mental Masterclass #4

30 januari 2017 Redactie GOLF.NL
'Competitive golf is played mainly on a five-and-a-half-inch course ... the space between your ears', zei Bobby Jones ooit. Het mag duidelijk zijn wat de golflegende hier bedoelt: golf is een mentale sport. Genoeg reden om de eerste maand van 2017 om te dopen tot 'Mental Masterclass' maand. Elke maandag in januari geeft GOLF.NL je een korte tip om de week goed te beginnen en meer uit je (mentale) spel te halen. De laatste tip van deze maand heeft te maken met ademhaling en komt van Anne-Johan Willemsen, de mental coach van tourspeler Reinier Saxton.

Beter putten door bewuste ademhaling 

Herken je een van de volgende situaties? Je hebt je pre-shot routine afgerond, staat geadresseerd en je denkt nog even aan wat je professional ook alweer zei. Je loopt naar je bal en rekent precies uit wat je moet maken om in de buffer te eindigen. Of: je staat geadresseerd en de gedachte komt op: “Links,… WATER!”

Golfen doe je vanzelfsprekend met zowel je hoofd als met je lichaam. Maar mentale ‘problemen' ontstaan als je de twee processen, het ‘mentale' en het ‘fysieke' door elkaar haalt.

De beste golfers kunnen beiden processen goed van elkaar scheiden. Zij ‘DENKEN’ wanneer er gedacht moet worden en kunnen ‘DOEN' wanneer het tijd is om ‘de trekker over te halen’. Voor het schot maken ze de juiste overwegingen, beslissingen en routines. En vlak voor het schot kunnen ze het mentale proces loslaten en hebben ze de volle aandacht 'in het lichaam’.

De mentale tip van deze week gaat over ‘ademhaling’. Bewuste ademhaling is een geschikt instrument om de aandacht te verleggen van ‘denken' (hoofd) naar ‘doen' (lichaam).  Probeer het volgende eens uit op de green.

  1. Doe je routine en adresseer
  2. Adem uit totdat er nog een klein beetje lucht in de longen zit.
  3. Stop en houd de adem vast. 
  4. VOEL de lichte spanning in de onderbuik.
  5. Start de take-way en sla de bal.
  6. Na balcontact adem je weer rustig door.
  7. Evalueer

In onderstaande video laat ik zien hoe je dit kunt oefenen:

Succes!

Anne-Johan Willemsen is oprichter en eigenaar van TopMind en begeleidt professionele sporters, ondernemers en senior executives naar een meetbare prestatie-verbetering. Anne-Johan is o.a. de mentale trainer van Reinier Saxton. TopMind bestaat uit een team van gediplomeerde prestatie- en sportpsychologen en maakt gebruik van het wetenschappelijk onderzochte TopMind™ trainingssysteem.

Lees meer over

Instructie