Tip van de week: Beter uit de bunker #4

27 februari 2017 Redactie GOLF.NL
Veel golfers zijn er nog steeds bang voor: bunkers. Geen slecht idee om februari om te dopen tot 'bunkermaand' en het zand in te duiken. De vierde en laatste tip van deze maand komt van PGA Professional Remko Wijdenes, die ingaat op een onmisbaar element bij bunkerslagen: bounce.

Maak gebruik van de bounce van je club

De meeste golfers weten dat de bunkerslag de enige slag is waar er geen direct balcontact is. Daarmee is het belangrijk om vaardig te worden in het bespelen van het zand, en dat kan niet zonder goed gebruik te maken van de bounce.

De bounce is de hoek van de zool - vaak staat deze hoek ook aangegeven met een getal (aantal graden) - op de club. De zool van de club heeft een leading edge (snijrand) en een trailing edge (achterkant van de zool).

Bij een bunkerslag willen we als eerste met de trailing edge contact maken in het zand. Als je dit doet kan de club goed blijven versnellen, en zal de club zich niet te diep ingraven. Om dit te kunnen, is het goed om te beginnen bij de basis, die in de tips van de afgelopen weken is beschreven.

Even herhalen (voor rechtshandige spelers):

  • Balpositie bij linkerhak
  • Voeten iets ingraven
  • Licht open stand ten opzichte van het doel
  • Blad iets open voor extra bounce
  • Handen iets achter de bal voor extra bounce
  • Gewicht 60 procent op linkerbeen

Het zand in de bunker geeft perfect feedback over hoe het contact tussen club en zand was. Wat we willen zien is dat de divot in het zand niet te diep is. Als je goed gebruik maakt van de bounce is dat ook te horen aan het geluid (een doffe klap).

Het is prima om eerst zonder bal te oefenen, en met een kleine swingbeweging te voelen hoe de club met de trailing edge als eerste door het zand heen glijdt. Als dit goed lukt, maak de beweging dan steeds groter, maar zorg dat je altijd controle blijft houden over de bounce.

Als het met een grotere beweging lukt, is het tijd om de bal er weer bij te pakken. Zorg dat de focus op de juiste plek blijft: het bespelen van het zand en niet de bal!

Veel plezier bij het oefenen!

Remko Wijdenis is PGA Professional en geeft les op The International in Amsterdam. Eerder was Remko ook al te zien in de TrackMan lessen van GOLF.NL