JL

Tip van de week: Course Management #1

6 maart 2017 Redactie GOLF.NL
Veel golfers zoeken de weg naar lagere scores in hun swing. Maar er is een andere manier: course management. Neem je goede beslissingen in de baan? Heb je de juiste club in je hand en ben je goed in het vermijden van het gevaar? Als je zorgt dat je course management in orde is, heb je geen technische veranderingen nodig om meer uit je huidige spel te halen. Er is altijd nog tijd om aan je swing te werken. De eerste korte tip in maart komt van PGA Professional en ex-tourspeelster Marjet van der Graaff, die ook werkzaam is als NGF-coach (dames Oranje/Jong Oranje).

'Ik zie nog heel erg vaak spelers die bij het bepalen van hun strategie er helemaal geen rekening mee houden: wind. En dat terwijl het een externe omstandigheid is die er bijna altijd is. De meeste golfers nemen genoegen met "ietsje" harder of zachter als aanpassing. Los van het feit dat harder of zachter slaan vaak averechts werkt - omdat bijvoorbeeld een hardere swing ook meer spin op de bal genereert en zo vatbaarder is voor de wind - zorgt het vaak voor minder controle over je swing. Bereken daarom voor jezelf bij elke slag hoeveel meter wind het extra of juist minder naar je doel is.

Ik doe dat door bij elke slag te bepalen hoeveel "club" wind er op dat moment staat. Voor elke club extra of club minder tel ik er 10 meter (of 5 bij een halve club) bij op of af. Hierdoor heb je een exacte afstand in je hoofd je hoofd en is het kiezen van de juiste club veel makkelijker. Het zorgt voor meer overtuiging en vaak daarom ook voor een betere swing⁠⁠⁠⁠.

Vergeet niet dat de wind ook invloed heeft op het korte spel. Kies bijvoorbeeld voor een lage bal met meer rol in plaats van een hoge pitch als er veel wind staat. Het zijn simpele dingen, maar zelfs bij het putten is de wind van invloed, dus houd ook op de green rekening met de wind.'

Marjet van der Graaff is ex-tourspeelster, PGA Professional, NGF-coach en geeft les op de Wouwse Plantage.

Meer instructie? Bekijk de instructievideo's.

YouTube kanaal GOLF.NL.

Februari: Beter uit de bunker

Beter uit de bunker #4: Remko Wijdenes

Beter uit de bunker #3: Folkert Haak