Tip van de week: Matchplay #1

3 april 2017 Redactie GOLF.NL
De NGF Competitie is in volle vaart en dus is het tijd voor de oudste spelvorm in golf: matchplay! De eerste korte instructietip van deze maand komt van PGA Professional Joost Steenkamer.

'Mijn motto in matchplay is: 'Fast start, strong finish!'

Het is simpel: je moet je tegenstander zo snel mogelijk onder druk zetten, bijvoorbeeld met een birdie op de eerste drie holes. Als je vervolgens rustig je spel blijft spelen en parren blijft maken, dan neemt je tegenstander vanzelf te veel hooi op zijn of haar vork. Als je aan het begin geen stomme fouten maakt en niet achter komt te staan, dan verliezen de meeste spelers van zichzelf. In het slot van de partij probeer je extra gas te geven voor de genadeklap.

Tuurlijk is het zo dat niemand met opzet slecht wil starten, maar toch zie je heel vaak dat spelers op het verkeerde moment echt geactiveerd en scherp zijn. Vaak zijn ze te afwachtend of slapen ze nog, en dan wordt je afgestraft.

Ik weet nog goed dat toen ik mijn eerste Nationaal Open Matchplay won, ik voor de finale de eerrste hole al een keer ging spelen. Dat mag namelijk in matchplay. Het was tegelijkertijd ook een goede manier om je tegenstander in de war te krijgen ("Wat doet hij nou?"). Ook werkte het goed om mijn eigen spanning onder controle te krijgen. Als er geen ruimte is op de baan, dan is het sowieso goed om je warming-up op de driving range af te sluiten met de slag waar je op de eerste hole mee moet beginnen. Succes en onthoud: scherp vanaf het begin!'

Joost Steenkamer is PGA Professional, 7-voudig Nederlands Kampioen en tegenwoordig een 'Swingende Kwast'

Meer instructie? Bekijk de instructievideo's.