JL

Tip van de week: Course Management #4

27 maart 2017 Redactie GOLF.NL
Veel golfers zoeken de weg naar lagere scores in hun swing. Maar er is een andere manier: course management. Neem je goede beslissingen in de baan? Heb je de juiste club in je hand en ben je goed in het vermijden van het gevaar? Als je zorgt dat je course management in orde is, haal je veel meer uit je huidige spel. NGF-coach en professional Taco Remkes geeft de laatste tip van deze maand.

'Als coach van Oranje en Jong Oranje benader ik bij course management elke hole van de vlag terug naar de tee. Waar op de fairway kun je het beste liggen om de green makkelijk aan te kunnen spelen? Is het haalbaar wat ik wil, en belangrijker: haal ik gevaar uit of juist in het spel? 

Stel, de vlag staat linksachter op de green. Wat is dan de beste hoek vanaf de fairway om bij die vlag te komen? Aan de rechterkant van de fairway, want dat is "cross" (schuin) naar de vlag. Door de vlag "cross" aan te spelen creëer je meer ruimte op de green mocht je hem niet helemaal perfect spelen. Als er links voor de green een hindernis ligt, dan is het nog belangrijker om de green schuin aan te spelen. Een te korte approach eindigt dan niet direct in de hindernis.   

Heb je een balvlucht van links naar rechts? Dan is een pinpositie linksachter op de green makkelijker voor je. Dit principe kan je ook gebruiken op de tee als je naar een fairway slaat. Stel je slaat een 'draw', een bal met een vlucht van rechts naar links, dan is het verstandig om links op te teeën en zo ruimte te creëren.  

Waar ik zelf veel op train, en ook veel aandacht aan besteed met Oranje, zijn de favoriete afstanden met mijn wedges. Als je zorgt dat dit deel van je spel goed is, kan je daar heel vaak op terugvallen. Als je een keer een bal het bos in slaat, dan heb je altijd nog een kans op par als je de bal uit het bos pitcht naar een afstand waarbij je je comfortabel voelt. Zo maak je de kans ook veel kleiner dat je meer dan bogey maakt. 

In mijn eerste wedstrijd die ik als lid van de European Tour speelde, werd ik op zaterdag en zondag gekoppeld aan Paul Lawrie. Van hem heb ik veel geleerd. Zijn pitchen en chippen was waanzinnig goed. Hij kon daar altijd op terugvallen, en zo speelde hij heel makkelijk drie, vier onder par, terwijl hij niet eens geweldig was met zijn lange slagen.'

Taco Remkes is NGF-coach van Oranje en Jong Oranje.

Meer instructie? Bekijk de instructievideo's.