Dundonald Links, deze week gastheer van het Schots Open
Portstewart, gastheer van het Iers Open 2017
Beeld: Golfsupport.nl
Royal Birkdale
Beeld: Golfsupport.nl
Royal County Down
Carnoustie
Kingsbarns
Old Course St Andrews
Beeld: The Links Trust
Prestwick
Beeld: Getty Images
Royal Aberdeen
Royal Portrush
Turnberry

De beste linksbanen in Groot-Brittanniƫ en Ierland

13 juli 2017 Redactie GOLF.NL
Het Iers Open van dit jaar is op een linksbaan gespeeld. Hetzelfde geldt voor het Schots Open en het Brits Open. Wat zijn de beste linksbanen in Groot-Britanniƫ en Ierland?

We kijken voor dit artikel naar een gezaghebbende ranglijst van Britse en Ierse links die gemaakt is door het blad National Club Golfer: de Top 100 Links Courses in GB&I. 

Op de meeste lijstjes van de beste (links)banen in het Verenigd Koninklijk en Ierland staat Royal County Down op de eerste plaats en dat geldt ook voor de National Club Golfer Top 100. 'RCD' (Royal County Down) ligt in Noord-Ierland en was in 2015 gastheer van het Irish Open en daarvoor in 1928, 1935 en 1939.

Vorige week werd het Iers Open gespeeld op Portstewart. Het is een oude linksbaan - de eerste holes werden geopend in 1904 - maar het Iers Open is er dit jaar voor het eerst gespeeld.  In de Top 100 Links Courses staat Portstewart op de 57ste plaats.

Het Schots Open van deze week wordt voor het eerst gespeeld op Dundonald Links, een nieuwe linksbaan uit 2003 die eigendom is van Loch Lomond GC. Het ontwerp is van architect Kyle Phillips (bekend van Kingsbarns en Lage Vuursche). Dundonald staat op de 53ste plaats in de top 100 van linksbanen.

Volgende week is het weer linksgolf, en dan weer met Joost Luiten, op Royal Birkdale. Birkdale ligt in Engeland en is voor de tiende keer gastheer van het Brits Open. In The Open van 1998 op de baan bij Liverpool werd Justin Rose vierde - als jonge amateur. Het laatste Brits Open op Birkdale, in 2008, werd gewonnen door Padraig Harrington.

Royal Birkdale behoort tot de toplinksbanen van de Britse en Ierse eilanden en staat op de zesde plaats. Hieronder vind je de top 25 van de National Club Golfer Top 100 Links Courses. Bij de samenstelling van de ranglijst door deskundigen is een definitie van het British Golf Museum in St Andrews gebruikt. Een linksbaan is ... 'een strook land bij de kust dat gekarakteriseerd wordt door ondulerend terrein, vaak geassocieerd met duinen, onvruchtbare zanderige grond en oorspronkelijke grassoorten zoals helmgras, duingras, en de zwenkgrassen en struisgrassen die, bij goed onderhoud, een fijn getextureerde bodem geven waar links beroemd om zijn.'

Top 25 linksbanen in GB&I

 1. Royal County Down (Championship Course)
 2. Muirfield
 3. Carnoustie 
 4. Turnberry (Ailsa)
 5. Royal St George’s
 6. Royal Birkdale
 7. Old Course, St Andrews
 8. Portmarnock
 9. Royal Dornoch
 10. Royal Portrush
 11. Royal Lytham & St Annes
 12. Waterville
 13. North Berwick
 14. Royal Aberdeen
 15. Lahinch
 16. Skibo Castle
 17. St Enodoc
 18. Royal Troon
 19. Ballybunion (Old)
 20. Kingsbarns
 21. Royal Porthcawl
 22. Preswick (Old)
 23. Royal Cinque Ports
 24. Formby
 25. Western Gailes

Lees ook: De top 5 van beste Brits Open-banen.

Reacties

Reacties? Laat onderaan deze pagina een reactie achter. Of bericht ons via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Het Brits Open van 1954 op Birkdale:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}