Banen & Clubs

Warm clubgevoel, toen en nu nog steeds

"Golf was een elitesport. Dat begon pas te veranderen met de komst van Spaarnwoude." Dat zei golfbaanarchitect Gerard Jol eerder over 'zijn' baan in Velsen-Zuid. Sinds 1977 biedt GC Spaarnwoude ruimte aan alle typen golfers die je bedenken kunt. Handicap niet verplicht, enige ervaring een must, staat te lezen op de site van de club die haar 45-jarige lustrum viert.

Eind oktober 1977 werd golfclub Spaarnwoude opgericht. Slechts twee maanden later hadden zich al 350 leden gemeld (jaarlijkse contributie: 30 gulden!). Dit bleek de opmaat tot een constante groei van de club, die gebruikmaakt van alle faciliteiten van de openbare golfbaan Spaarnwoude, ontworpen door Gerard Jol. Inmiddels is het met drie 9-holes-wedstrijdbanen, drie 9-holes-par 3/4-banen en 12 oefenholes een van de grootste golfcomplexen van Europa.

Geen poeha

Iedereen die je vraagt naar het karakter van club en baan roemt de laagdrempeligheid en afwezigheid van enige vorm van ‘poeha’. Dat dat niet iets van de laatste jaren is, begrijpen we van Gerard Jol die in een eerder interview terugkijkt op de allereerste jaren: “Niet alleen waren er maar weinig golfers en weinig golfclubs, de spreekwoordelijke slagboom bij het hek was toen haast overal realiteit. Golf was een elitesport. Dat begon pas te veranderen met de komst van Spaarnwoude.”

Negende lustrum GC Spaarnwoude

Ook Irma Molin (58, hcp 13,2) benadrukt de saamhorigheid en sportiviteit onder de leden en de gezellige sfeer op de club. Molin is al 26 jaar lid van GC Spaarnwoude en kan het weten. “Vanaf het eerste moment voelde Spaarnwoude als een warm bad. Ik werd destijds snel opgenomen en direct gestrikt voor de wedstrijdcommissie, waarin ik 15 jaar heb gezeten.” Ze stipt daar meteen een belangrijk punt aan, want mede dankzij een grote groep vrijwilligers is Spaarnwoude zo’n levendige club. Ongeveer 80 vrijwilligers organiseren door het jaar heen golfactiviteiten en -evenementen, maar ook klaverjas- en bridge-avondjes. En uiteraard werden alle festiviteiten in het afgelopen lustrumweekend door vrijwilligers voorbereid en georganiseerd.

Tim Abelskamp (36, hcp 10,3) profiteert eveneens van de vele clubactiviteiten. “In de zomer is er bijna elk weekend wel een gesponsorde bokaal waarvoor je je kan inschrijven.” En dat doet Tim dan ook regelmatig. Nadat hij slechts drie jaar geleden zijn handicap haalde op GC Spaarnwoude is hij nu een actieve golfer en geniet hij van de gezelligheid op de club. “Ik heb vanaf het begin ervaren dat hoe meer je meedoet aan activiteiten, hoe sneller je allerlei mensen leert kennen. Dat clubgevoel is ook een van redenen waarom ik meteen na het halen van mijn handicap lid ben geworden.”

Lustrumweekend

GC Spaarnwoude heeft uitgebreid stilgestaan bij het negende lustrum. Er werd een tweedaagse lustrumwedstrijd gespeeld en op zaterdag en zondag ook ééndaagse 9- en 18- holes-teamwedstrijden. Op zondag was er een speciale jeugdwedstrijd. Er waren fantastische prijzen te winnen, waaronder voor elke par 3 neary en hole in one.

Negende lustrum GC Spaarnwoude
Naast de golfwedstrijden konden de leden leuke, niet alledaagse golfspellen spelen, waren er meerdere stands van golfmerken en gaf de golfshop mooie kortingen op een groot deel van de collectie. En uiteraard gingen de voetjes van de vloer tijdens een spetterend lustrumfeest op zaterdagavond.

Gerjan van Waalwijk van Doorn: lid van het eerste uur

Gerjan van Waalwijk van Doorn en zijn vrouw Elma zijn al vanaf de oprichtingsavond in oktober 1977 lid van GC Spaarnwoude. Het 9e lustrum van de club is dus ook het 9e lustrum van hun lidmaatschap. GOLF.NL stelde wat vragen aan clubicoon Gerjan van Waalwijk van Doorn (77, hcp 18,7) - op de foto (uit 2010) geheel links met naast hem zoon Jan Karel, kleinzoon Max, vrouw Elma en een nichtje.

Negende lustrum GC Spaarnwoude Gerjan van Waalwijk van Doorn

Kunt u zich nog herinneren hoe het eerste lustrum gevierd werd?
Het eerste lustrum vierden we in 1982, ook het jaar dat GC Spaarnwoude volwaardig lid werd van de NGF. De stolpboerderij ‘Graan voor Visch’ was net verbouwd tot clubhuis en restaurant en in dat nieuwe clubhuis vond een feestavond plaats, met onder andere een hilarisch cabaret, in elkaar gezet en opgevoerd door zo’n 30 eigen leden! (Graan voor Visch is een verwijzing naar het feit dat de visvangst voor de drooglegging van de Haarlemmermeer de belangrijkste bron van inkomsten was. Na de drooglegging maakte de vis plaats voor graan, red.)

Welke vrijwilligersrollen heeft u vervuld?
Door mijn drukke werkzaamheden kwam ik de eerste jaren nauwelijks toe aan golfen, laat staan aan vrijwilligerswerk. Mijn vrouw Elma daarentegen zat in het oprichtingsbestuur en daarna nog jarenlang in de damescommissie. Ik heb de club lang gesponsord met onder andere een jaarlijks terugkerende golfwedstrijd, die intussen al meer dan 35 jaar wordt gespeeld: de Waalwijk van Doorn Cup. Ook heb ik in het bestuur gezeten en zit ik nu in de Nieuwe Leden Commissie.

Typisch GC Spaarnwoude?
Laagdrempeligheid, gezellige mensen, een mooi aangelegde en volgroeide baan, veel door de club georganiseerde speelmogelijkheden, fantastische horecavoorzieningen en goede lesmogelijkheden. En hierbij wil ik - zonder iemand te kort te doen - toch een tweetal pro’s uit de afgelopen 45 jaar noemen. De schot Colin Mackay was de allereerste pro van GC Spaarnwoude en Ad Wessels geeft al 36 jaar bij ons les. Duizenden golfers hebben van hen geleerd hoe ’t moet of in ieder geval: hoe ’t zou moeten! 

Onvergetelijk weekend

Toen we Irma Molin voorafgaand aan het weekend spraken en haar vroegen of ze ook mee zou doen aan de lustrumwedstrijden antwoordde dat ze daar geen tijd voor had omdat ze in de lustrumorganisatie zat. “Hier komt best wel veel bij kijken. Het doel is om de leden een onvergetelijk weekend te bezorgen.” En, vragen wij ons af, missie geslaagd? “De reacties van de deelnemers en gasten waren overweldigend enthousiast. We kijken terug op een absoluut topweekend. Op naar het 10e lustrum!”

Negende lustrum GC Spaarnwoude