Golfreizen

Bijtanken in Duitsland

Golfen in Duitsland voelt toch net even anders dan in eigen land. Slechts twee uur verderop, tussen twee historische steden in, liggen drie golfbanen waar je kunt genieten van prachtige uitzichten, boeiende holes en fijne restaurants.

Het zal niemand verbazen dat de golfsport in Duitsland de afgelopen jaren ook meer zieltjes heeft gewonnen. Na een Gipfel in 2018 (bijna 645.000 golfers) en een klein dipje een jaar later, schuurde de curve vorig jaar tegen het aantal van 651.000 aan. Met 720 golfbanen is ons buurland niet bepaald karig bedeeld. Een snel rekensommetje leert dat er best nog speelruimte is voor gastspelers en daar kunnen wij Nederlanders natuurlijk mooi gebruik van maken. Bovendien, één keer je auto voltanken in Duitsland en je hebt al een flink deel van je greenfee terugverdiend.

Verbazingwekkend hoe goed de golfbanen zijn onderhouden

Maar laten we vooral niet te veel inzoomen op de centjes, maar op de vraag of het leuk is om in Duitsland te golfen. Wij gingen voor een paar dagen over de grens en namen de proef op de som in Noordrijn-Westfalen. Vanuit het midden van ons land is het ruim wee uur rijden naar het lapje land tussen Keulen en Bonn, dat zijn status als hoofdstad na de hereniging moest overdragen aan Berlijn. Bonn en ook Keulen zijn niettemin steden waar je zeker een dag met plezier kunt ronddwalen. 

Bonn goflclub

Clostermanns Hof

Hotel Clostermanns Hof ligt er nagenoeg precies tussenin. De verbouwde hoeve biedt onder meer plek aan een viersterrenhotel met 64 kamers, twee restaurants waaronder één met een ster, een biergarten en een Scandinavische grillhut, waar je met een klein gezelschap kunt grillen. Het binnenplein is vaak het toneel van events die niet zelden een culinaire inslag hebben.

Clostermann Biergarten

Smaken

Dan maar direct nog even over Le Gourmet, het restaurant waar chef Thomas Gilles de pollepel zwaait en de wijnkaart opvalt door de grote keuze aan regionale wijnen. Het restaurant is stijlvol, maar zeker ook informeel. Misschien is aanschuiven in je golfkloffie net iets te informeel. Hoewel, de bediening loopt in spijkerbroek rond dus waarom niet? Wat telt zijn de smaken op je bord en daar is weinig mis mee.

Le Gourmet michelin ster

Onderhoud

Je kunt de pech hebben dat je net een hittegolf treft tijdens je verblijf en dan is het gemis van een airco op de kamer wel voelbaar. Maar wie een temperatuurtje van dik boven de dertig graden niet schuwt zal zich verbazen hoe goed de golfbaan in tijden van droogte is onderhouden. De 18 holes zijn bovendien gevarieerd en zeker voor de beginnende golfer leuk om te spelen. Uiteraard moet je hier net zo goed recht slaan voor het beste resultaat, maar wijk je op een fairway eens per ongeluk uit, dan kan de schade meevallen.

Duitse humor

Humor

Wie ervan houdt, kan bij de tees het werk van tekenaar en clublid Herbert bewonderen, maar van Duitse humor moet je houden. Wij verklaren liever de liefde aan een lekker koud Duits biertje op het terras van het Italiaans georiënteerd clubrestaurant. Maar voor een heerlijk maal ben je toch geneigd om die paar meter naar Clostermanns Hof terug te lopen.

Op het menu

Eten in een clubrestaurant, dat is in Duitsland even iets anders. De lunchkaart wijkt niet of nauwelijks af van het menu dat ’s avonds wordt geserveerd. Een in Nederland populaire clubsandwich troffen wij niet op de menukaart van Golfcourse Bonn Sankt Augustin aan en dat was na een vroege ochtendronde wellicht beter in de smaak gevallen dan een pasta, een redelijk doorweekte salade of de welbekende schnitzel met friet. Ook een kwestie van je op instellen.

Natuurgebied

Het rondje op de 18 heuvelachtige holes in een parkachtige omgeving was prima. De fairways hadden wat meer te lijden gehad onder de droogte dan een half uur verderop bij Clostermanns Hof, maar de prijs-kwaliteitverhouding van de baan met een greenfee van 50 euro voor wie na halfvier start, is dik in orde. Op de hoogste punten van de golfbaan heb je mooi uitzicht over de steden en neem je de rokende pijpen aan het randje van het Ruhrgebied voor lief. Tenslotte banjer je hier bijna vijf uur door een prachtig natuurgebied.

Tot 'Schloss'

Bestemming drie is ook bijzonder en de naam, Schloss Miel, verraadt het al. Op de puinresten van een afgebrande burcht werd het slot in 1768 gebouwd door Caspar Anton Freiherr von der Heyden, oftewel Graaf Belderbusch. Hij was peetoom van de broertjes van componist Ludwig van Beethoven. Niet heel relevant, maar een leuke noot in dit verhaal.

aankomst Schloss Miel

Het kasteel, laten we het pareltje toch maar één keer zo noemen, staat aan de rand van het op zich niet bijzondere boerendorp Miel en is een geliefde locatie voor evenementen en trouwpartijen. De kans dat je dus even om de stoet huwelijksgasten heen moet manoeuvreren om in het slot bij de receptie je aankomst te bevestigen, is niet gering. Maar dat maakt het juist weer zo bijzonder.

Serviceniveau

Op de golfbaan is het serviceniveau goed. Het wagenpark is uitgerust met fraaie buggy's, voorzien van GPS en meer. Bij de eerste tee kun je op een display zien wie er voor je en na je spelen en de holeborden zijn puntgaaf en in 3D uitgevoerd. Al op hole 1 het vooruitzicht van een lekker glas champagne presenteren, is een marketingtrucje dat wij hadden kunnen bedenken. En het werkt.

champagne eerste tee Schloss Miel


Na 18 holes op de gevarieerde parklandbaan, waar op enkele holes best pittige (water)hindernissen je het leven zuur kunnen maken, ben je wel toe aan een prinsheerlijke vertroeteling op het terras van een van de bijgebouwen of in de tuin van het slot, waar - als je het treft – de aanwezigheid van enkele foodtruckjes het keuzemenu vergroot. En alles smaakt lekker met een glas champagne...

Zo komt er ook een perfect einde aan de trip. Nog een paar kilometers wegtrappen op de Autobahn, de tank volgooien en we zijn weer in die Heimat. Ook leuk natuurlijk.

Meer weten?

Meer over arrangementen in de beschreven regio in Duitsland vind je hier.

Lees meer over
Reizen