Old Course St Andrews
Beeld: The Links Trust
Royal St George's
Royal Birkdale
Carnoustie
Royal Troon
Turnberry
Prince's

Top 5: de beste Brits Open-banen

14 maart 2017 Redactie GOLF.NL
In februari is bekend geworden dat het Brits Open van 2020 op Royal St George's wordt gehouden. Hoeveel Brits Open-banen zijn er, op welke banen is The Open Championship het vaakst gespeeld en wat zijn de beste?

De huidige banen

De groep linksbanen waarop het Brits Open wordt gespeeld staat bekend als The Open rota. De roulatiegroep bestaat op dit moment uit tien banen (vijf in Schotland, vier in Engeland en eentje in Noord-Ierland). The Open is het vaakst gespeeld op de Old Course in St Andrews, de baan van de organisator, de Royal & Ancient (R&A).

In de afgelopen decennia was de Old Course eens in de vijf jaar gastheer (1990, 1995, 2000, 2005, 2010, 2015 ...). Maar het Brits Open van 2020 gaat naar Royal St George's. Naar verwachting wordt het 150ste Brits Open - in 2021 - weer op de de Old Course gehouden.

De oude banen

De roulatiegroep is door de jaren heen vaak veranderd. Het Brits Open bestaat sinds 1860 en is in totaal op 14 banen gespeeld. Deze vier links behoren niet tot de huidige rota:

 1. 24 maal gastheer - Prestwick (Schotland)
 2. 6 maal gastheer - Musselburgh Links (Schotland)
 3. 2 maal gastheer - Royal Cinque Ports (Engeland)
 4. 1 maal gastheer - Prince's (Engeland) 

Muirfield was vorig jaar van de lijst gehaald omdat de club op de baan (de Honourable Company of Edinburgh Golfers) geen vrouwelijke leden toeliet. Maar Muirfield is op 14 maart 2017 weer toegelaten tot de Brits Open rota nadat ruim 80 procent voor vrouwelijke lidmaatschappen heeft gestemd.

De beste banen?

Smaken verschillen maar hier is onze top 5 van de beste Brits Open banen. Muirfield (de baan bestaat sinds 1891) is op basis van moderne maatstaven misschien de beste, toch staat de unieke en klassieke Old Course bovenaan. 

 1. Old Course St Andrews
 2. Muirfield
 3. Royal St George's
 4. Royal Lytham & St Anne's
 5. Royal Portrush

Denk je er anders over? Laat het ons weten: redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Spelen op Brits Open-banen

Alle Open-banen bestaan nog, ook de links die als eerste gastheer was: Prestwick. Ook al hebben sommige clubs een behoorlijk besloten karakter, op elke baan kunnen niet-leden spelen en vaak zijn bezoekers van harte welkom. Maar meestal is voor mannen handicap 21 of lager vereist, soms zelfs 18 of lager. Bij vrouwen is de vereiste handicap meestal iets hoger, maar soms ook 18.

Het beste is om weken of maanden van te voren te reserveren, per mail. Een greenfee op een Brits Open-baan is in het algemeen een flink bedrag, maar als je een beetje van (links)golf en geschiedenis houdt, dan is de greenfee elke pond waard.

In het winterseizoen betaal je een stuk minder en de banen liggen er in de wintermaanden ook zeer goed bij. Om een voorbeeld te geven, dit zijn de greenfeetarieven op Royal Liverpool:

 • 1 november 2016 - 28 februari 2017 - £90
 • 1-31 maart 2017 - £125
 • 1 april - 30 september 2017 £185 £740 per fourball
 • 1-31 oktober 2017 £125

Op sommige van de banen kun je een dagticket kopen en dan kun je de championship course op een lange zomerdag twee keer spelen.

Op Musselburgh Links (negen holes) in Edinburgh kost een ronde maar £15. Dit was de baan van de Honourable Company of Edinburgh Golfers voordat de club in 1891 naar Muirfield ging.

Royal St George's, Prince's en Royal Cinque Ports liggen vlakbij elkaar, en vlakbij Nederland - aan de andere kant van de Kanaaltunnel. 

Lees ook:

De Top 5 van KLM Open banen 

De beste 150-meter paaltjes op Nederlandse golfbanen 

De top 5 van beste golfbanen net over de grens.

Het Brits Open keert terug naar Portrush:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}