1 Lochemse G&CC de Graafschap
Beeld: Koen Suyk
2 De Friese vlag op Heidemeer
Beeld: Koen Suyk
3 The Dutch
St Nyk (St Nicolaasga)
GC Amelisweerd in Utrecht: de Dom
Beeld: Koen Suyk
Amsterdammertjes op Amsterdam Old Course
Beeld: Koen Suyk
Batouwe
Beeld: Koen Suyk
Cromstrijen
Beeld: Koen Suyk
Domburgsche GC
Beeld: Koen Suyk
Golf Event Center (GC Flevoland)
Beeld: Koen Suyk
Een variatie van de Friese vlag op GC Gaasterland
Beeld: Koen Suyk
Een groene ster op de paaltjes bij GC de Groene Ster
Beeld: Koen Suyk
Op GC Havelte geeft een Drentse kei de afstand van 150 meter naar de green aan
Beeld: Koen Suyk
Hilversumsche
Beeld: Koen Suyk
Een stevige paal op GC de Hoge Kleij
Beeld: Koen Suyk
Op paaltjes van Lauswolt G&CC zit de eekhoorn uit het clublogo
Beeld: Koen Suyk
Golfbaan de Swinkelsche
Beeld: Koen Suyk
Vuurtorenpaaltjes op Golfbaan de Texelse
Beeld: Koen Suyk
Op Toxandria geen paaltjes maar vogelhuisjes op 150 meter van de green
Beeld: Koen Suyk

De beste 150-meter paaltjes op Nederlandse golfbanen

16 februari 2017 Redactie GOLF.NL
Fotograaf Koen Suyk maakte vorig jaar een fotoreportage over 150-meter paaltjes op Nederlandse golfbanen. Wij hebben een ranglijst samengesteld van de 'toppaaltjes'.

150-meter paaltjes zullen in de toekomst wellicht verdwijnen (zie ook de tekst hieronder) maar voorlopig zijn ze er nog.

Bekijk hierboven foto's van allerlei paaltjes. En hieronder staat onze top 3. (Zeer subjectief inderdaad, want smaken verschillen. Wat vind jij het mooist? Laat het ons weten: redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.)

  1. De Lochemse - Van de simpele paaltjes is dit de beste, niet te opvallend en daarom op de eerste plaats, het paaltje valt weg in het landschap als je er niet op let maar is toch goed te vinden als je er naar zoekt.
  2. Heidemeer - Van de opvallende paaltjes is dit de beste; misschien iets te overheersend met dat rood-blauw-wit, maar die Friese vlag is vrolijk en de baan profileert zichzelf en de provincie.
  3. The Dutch - Van de moderne paaltjes is dit de beste; deze strakke en piekfijn verzorgde paaltjes passen op een piekfijn verzorgde baan, maar elders zouden ze misstaan.

Eerbetoon

Onder de kop 'Eerbetoon' schreef Gerard Louter in 2016 een tekst bij de fotoreportage van de 150-meter paaltjes. Deze tekst wordt hieronder herhaald:

Fotograaf Koen Suyk werkt al jaren voor GOLF.NL en diverse Nederlandse golftijdschriften. Suyk werkt in opdracht maar hij komt ook geregeld met eigen ideeën. 

Onlangs stuurde hij een email naar de redactie met een serie foto’s van 150-meter markeringen op Nederlandse golfbanen met de tekst: ‘Ideetje voor GOLF.NL, hoop dat jullie er wat in zien.’ De ene helft van de redactie reageerde wat lacherig: ‘150-meter paaltjes, wat moeten we dáár nou mee?’ De andere helft zag het meteen zitten: ‘Leuk onderwerp, moeten we zeker doen.’ 

De splitsing was heel duidelijk: de redacteuren die nog niet zo lang golfen vonden het een beetje onzin om ruimte in het blad vrij te maken voor foto’s van een stel simpele paaltjes. De meer ervaren golfers probeerden die collega-redacteuren te overtuigen dat 150-meter paaltjes toch echt een beetje meer respect verdienen, ze zijn in golf bijna net zo vanzelfsprekend als de tee en de hole. De fotoreportage van Koen Suyk maakt duidelijk welk deel van de redactie aan het langste eind trok (voor deze keer). 

Ze zijn er in verschillende soorten en maten, de 150-meter markeringen. Van meer creatieve uitingen tot de oervorm, een simpel slank paaltje al dan niet met het cijfer 150 er op. 

Je vindt ze op bijna alle golfbanen in Nederland. Nog wel. Want de paaltjes worden steeds vaker bot genegeerd. Door golfers die de afstand naar de vlag meten met een laser of een golfhorloge. Moderner en - eerlijk is eerlijk - doorgaans preciezer. Die afstandsmeters zullen de komende jaren alleen maar beter en goedkoper worden en dus populairder bij steeds meer golfers. 

Gaan de 150-meter paaltjes in de loop der jaren uit het golfbeeld verdwijnen, net als de telefooncel het in het straatbeeld heeft afgelegd tegen de mobiele telefoon? Het zou zomaar kunnen. Alleen daarom al is het goed dat we nu ruimte hebben ingeruimd voor foto’s van zo iets simpels als 150-meter paaltjes.


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}