1 The Dutch
2 The International
3 Houtrak
4 Broekpolder
5 Golfpark Wilnis

De top 10 van polderbanen in Nederland

8 juni 2017 Redactie GOLF.NL
Uit de GOLF.NL Top 50 van beste banen in Nederland die dit voorjaar is verschenen, hebben we ook een top 10 van polderbanen gedestilleerd.

De golfbanen in Nederland zijn grofweg te verdelen in duinbanen, heidebanen, parkbanen en polderbanen. 

De oude zee- en heidebanen van Nederland zijn aangelegd in prachtige glooiende natuurgebieden en op zandgrond. Zand is goud als ondergrond voor een golfbaan omdat het regenwater meteen verdwijnt. De bal rolt door en de schrale grond is minder ziektegevoelig. 

Omdat de aanleg van holes in natuurgebieden al snel niet meer was toegestaan, zijn de meeste nieuwe banen noodgedwongen in polders en op voormalige landbouwgebied aangelegd, in vlakke gebieden zonder begroeiing. Glooiingen zijn kunstmatig aangebracht door grondverzet, zand is vanuit andere gebieden aangevoerd. In het algemeen zijn er op een polderbaan veel waterhindernissen om overtollig regenwater kwijt te raken en omdat je glooiingen kunt aanbrengen met de grond die vrijkomt bij het graven van vijvers. 

Hieronder vind je de top 10 van polderbanen gebaseerd op het oordeel van de jury van de GOLF.NL Top 50. Toegegeven, het begrip 'polderbaan' is soms wat vaag. Als er veel bomen zijn geplant, veranderen polderbanen langzaam maar zeker in parkbanen. Denk aan Broekpolder. En in gevallen als The Dutch en The International is het landschap zo aangepast dat je niet meteen aan een polderbaan denkt. Maar The Dutch en The International zijn wel op polderachtige locaties aangelegd en staan daarom in deze ranglijst - op plaats 1 en 2 om precies te zijn.

  1. The Dutch 
  2. The International 
  3. Houtrak
  4. Broekpolder 
  5. Wilnis (Veldzijde)
  6. Zeewolde 
  7. Bentwoud 
  8. Heemskerkse 
  9. Sluispolder 
  10. Goese Golf

Meer ranglijsten: klik hier. De GOLF.NL Top 50 en meer informatie over duin-, heide-, park- en polderbanen vind je hier.

Denk je anders over deze ranglijst van polderbanen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

}