Nieuws

Baanbrekend: Cobra lanceert eerste 3D-geprinte ijzers, en zo ziet dat eruit

Cobra is het eerste merk dat commercieel een 3D-geprinte ijzerset op de markt brengt. De LIMIT3D-ijzers zijn een resultaat van een jarenlang traject van innovatie en verfijning van de 3D-printtechnologie.
Beeld: Cobra Golf

Beeld: Cobra Golf

Rickie Fowler en Gary Woodland speelden al een tijdje met 3D-geprinte ijzers, terwijl long driver Kyle Berkshire en ook DeChambeau vervangende 3D geprinte clubs kregen als ze kapot of aan vervanging toe waren. Een tijdje geleden baarde oud Cobra-speler Bryson DeChambeau al opzien met zijn 3D-geprinte Avoda-ijzers, maar deze waren niet verkrijgbaar voor het grote publiek. Met de komst van deze LIMIT3D-ijzers is deze 'ijzerset van de toekomst' ook voor het grote publiek verkrijgbaar, zij het in een zeer kleine opgave (zie onder). 

Wat is er zo bijzonder aan deze ijzers?

Waarom zou je het clubhoofd van een ijzer willen printen? Het is al vaak gezegd: om een golfclub vergevingsgezind te maken, moet je gewicht verplaatsen naar de buitenzijden van het clubhoofd. Met de standaard productietechnieken (casten of smeden) kan dat goed, maar met 3D-printen nog veel beter, zonder dat het ten koste gaat van de sterkte en de club heel snel kapot gaat.

Concreet: de 3D-printer is in staat om een zeer sterke en complexe (dodecaëdrische) rasterstructuren (zie beeld onder) te printen, die heel sterk zijn en het slagvlak voldoende ondersteunen terwijl het gewicht aanzienlijk lager is.

Cobra Golf 3d ijzers

Van 100 naar 9 gram

De kern van een normaal clubhoofd weegt ongeveer (afhankelijk van de loft) 100 tot 122 gram, maar dankzij het 3D-printen wordt dat teruggebracht naar slechts 9 tot 12 gram. Het bespaarde gewicht wordt vervolgens herverdeeld met behulp van wolfraam (een staal dat zwaar en hoog is in dichtheid) in de hiel en teen, waardoor de vergevingsgezindheid toeneemt. 

Cobra Golf 3d ijzers

Qua formaat zijn ze goed te vergelijken met de King Tour ijzers. Volgens Cobra genereren de LIMIT3D-ijzers 2 mijl aan extra balsnelheid en vijf meter extra afstand met een ijzer-7. Veel belangrijker is het feit dat de ijzers ondanks het slanke formaat vergevingsgezinder zijn.

Tovenarij: zo ziet het 3D printen van een clubhoofd eruit

Het 3D-printen van een ijzer gaat met 316L roestvrijstaalpoeder, dat in heel dunne laagjes wordt aangebracht. Laserstralen smelten het poeder samen  en vormen het clubhoofd. Elk clubhoofd bestaat uit 2600(!) lagen en het maken van 20 clubhoofden (er gaan meerdere koppen in de machine, zie video onder) duurt 24 uur. Cobra heeft laten weten dat ze zo'n 100 ijzersets per maand kunnen produceren. Het resultaat: een zeer compacte club met de vergevingsgezinde eigenschappen van een game-improvement ijzer. Toen we het volgende filmpje te zien kregen bij de productpresentatie, knipperden we wel even met onze ogen:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Cobra onderzoekt of deze technieken ook toegepast kunnen worden in drivers. Het is afwachten wat er op de plank staat aan 3D geprinte clubs, maar dat dit een nieuwe grote stap is in de evolutie van golfclubs staat buiten kijf. Om daar vroeg bij te zijn moet je wel diep in de buidel tasten, want een set (zie onder voor meer informatie) LIMIT3D ijzers kost €3.000,-. 

Cobra Golf 3d ijzers

Er zijn wereldwijd slechts 500 sets verkrijgbaar, waarvan welgeteld twee in Nederland. Een set (4-PW) kost €3.000,-, alleen rechtshandig verkrijgbaar en natuurlijk op maat gebouwd. De verkoop begint op 7 juni en verloopt via Jumbo Golf

Lees meer over
Equipment