Topgolf

Scottie Scheffler maakt favorietenrol waar in de Masters en wint tweede groene jasje

Er is momenteel geen golfer die ook maar in de schaduw van Scottie Scheffler (27) mag staan. De nummer 1 van de wereld begon als torenhoog favoriet aan de 88ste Masters en maakte alle verwachtingen waar. Heel kort hadden we zondag zelfs vier leiders op Augusta National, maar uiteindelijk was Scheffler (weer) niet te stoppen op weg naar zijn tweede groene jasje. 
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De minutenlange ovatie die hij op de green van 18 ontving zei alles. De manier waarop hij zijn caddie Ted Scott na diens vierde (!) Masters-zege voorop liet gaan tijdens de ‘victory walk’ ook. Op Scottie Scheffler staat momenteel simpelweg geen maat. Hij won in zijn laatste starts de Arnold Palmer Invitational en het Players Championship, werd tweede in Texas en triomfeerde nu dus op grootse wijze op Augusta. Zijn voorsprong (vier slagen) was zelfs nog wat groter dan twee jaar geleden.

“Ik deed mijn best om kalm en geduldig te blijven. Ludvig (Aberg, red.) deed het geweldig op de tweede negen, maar gelukkig kon ik hem op afstand houden”, zei de kampioen van 2022 én 2024 tijdens de ceremonie waarin hij het groene jasje in ontvangst nam van Jon Rahm. Scheffler had zondagmiddag eventjes nodig gehad om te settelen, maar liep daarna weg van het veld. “Dat ik zoveel slechte ijzers sloeg was ongebruikelijk. Maar vooral die slag op 9 zorgde ervoor dat ik in mijn ritme kwam voor een goede tweede negen.”

Kleintje in aantocht

Zijn tweede majorzege was naast het befaamde jasje goed voor 3,6 miljoen dollar, maar de echte hoofdprijs wacht thuis. Daar staat echtgenote Meredith op het punt te bevallen van hun allereerste kindje. Scheffler gaf voorafgaand aan het toernooi aan dat hij bij een belletje uit Texas direct in een privéjet zou springen, maar dat was uiteindelijk niet nodig.

Ik kan het niet in woorden uitdrukken hoe het voelt om hier weer te winnen en al helemaal niet hoe het is om vader te worden

“Ik ga hier bijna huilen in Butler Cabin”, zei een zichtbaar geëmotioneerde Scheffler die na zijn overwinning maar één ding wilde: zo snel mogelijk naar huis gaan. “Het is een speciale tijd. Ik kan het niet in woorden uitdrukken hoe het voelt om hier weer te winnen en al helemaal niet hoe het is om vader te worden. Ik kijk er erg naar uit om terug naar Meredith te gaan.”

Hoe Scheffler won na haperende start

Augusta National speelde deze week ouderwets firm – precies zoals het hoort. De bogeys (of erger) zaten in een klein hoekje, waarbij er met name zaterdag op de tweede negen al veel ‘drama’ geweest was. Uiteindelijk was het toch weer nummer 1 van de wereld Scottie Scheffler (-7) die zijn neus aan het venster drukte. Hij ging op ‘Masters Sunday’ als laatste de baan in samen met Collin Morikawa (-6). Max Homa (-5) en Ludvig Aberg (-4) vormden de voorlaatste groep en uiteindelijk zou het tussen die vier wereldtoppers gaan.

Er was de vrees dat Scheffler snel weg zou lopen van zijn concurrenten, maar gelukkig voor de neutrale toeschouwer was dat allerminst het geval. Vanaf het begin had de Masters-kampioen van 2022 de bal namelijk niet zo aan een touwtje zoals we dat van hem gewend zijn geraakt. Terwijl Scheffler zijn afstanden op orde poogde te krijgen en nog een hoop goed maakte met zijn korte spel, gaven Morikawa, Homa en Aberg zichzelf genoeg kansen.

Morikawa haakt af

Daarvan werden er op de greens veel gemist, maar toch werd het spannender en spannender bovenaan het leaderboard. Aberg chipte in op 2, alvorens ook op 7 en met een lange putt op 9 slagen te winnen. Homa begon weer te scoren na 33 holes zonder birdie. Morikawa dook op zijn beurt ook onder par, maar na een dubbel-bogey vanuit de bunker op 9 wist hij al bij de turn dat het groene jasje ver weg was. Halverwege had topfavoriet Scheffler zich inmiddels ook herpakt. Hij ‘spinde’ de bal op 9 bijna in de hole en leidde na een tap-in birdie weer alleen op -8. Homa en Aberg volgden op één slag.

Amen Corner eist slachtoffers

Dat werden er na een nieuwe birdie twee. De beste golfer ter wereld had zichzelf voorgenomen niet ongeduldig te worden en bleef de slagen uitvoeren die Augusta van hem vroeg, waarna er een groep verderop opnieuw een concurrent afhaakte. Bij de ingang van Amen Corner maakte Aberg immers een fatale fout door in het water te belanden bij de green van hole 11. Een kwestie van een gebrek aan ervaring voor de Zweed, die in pas zijn eerste major juist zo op zijn gemak leek? Hij incasseerde een dubbel-bogey en viel terug naar -5. Voor Scheffler konden alleen Homa of hijzelf het nu nog verpesten. Óf een telefoontje van de zwangere Meredith!

Het werd geen van beide. Publiekslieveling Homa ging op de beroemde (en beruchte, hallo Jordan Spieth) par 3 12de namelijk over de green en kon zijn bal niet spelen. Die dubbel zorgde ervoor dat Schefflers eigen bogey op 11 geen dure was. Het verschil was nu drie slagen en praktisch onoverbrugbaar.

Scottie loopt ermee weg

Hoewel Aberg nog eventjes een korte opleving had, was het Scheffler die de 88ste editie van de Masters op indrukwekkende wijze naar zijn hand zette. Vanaf hole 13 maakte hij in vier holes tijd maar liefst drie birdies, waarvan die op 14 na een prachtige approach misschien wel de mooiste was. Met nog twee holes te spelen kon Scheffler opgelucht naar het grote scorebord kijken en op weg naar 18 genieten van alles om zich heen. 

Aberg eindigde na een afsluitende 69 (-3) als tweede, een ongekend knap resultaat voor een debutant in een major. De 24-jarige golfsensatie uit Zweden kwam uit op -7. Morikawa, Homa en de opgeklommen Tommy Fleetwood volgden op -4.

Tiger 60ste

Tiger Woods speelde zondag zijn 100ste Masters-ronde op Augusta National. Op zijn kaart verschenen drie bogeys, een dubbel en één birdie voor een 77 (+5). Al met al kon de vijfvoudig kampioen terugkijken op een teleurstellend weekend, dat hij zaterdag begonnen was met een 10 over 82. Door die score, zijn hoogste in 307 rondes in majors, was er al gauw weer een einde gekomen aan de feestvreugde na het halen van zijn 24ste opeenvolgende cut op Augusta een dag eerder. 

Tiger werd uiteindelijk 60ste, oftewel laatste van de spelers die er in het weekend nog bij waren. De kans lijkt groot dat we hem over iets meer dan een maand ook in actie gaan zien tijdens het PGA Championship op de Valhalla Golf Club in Kentucky.

Uitslag