Beeld: Golfsupport.nl
Topgolf

Altijd al een keer willen spelen op Augusta National? Dit zijn de mogelijkheden

Beeld: Golfsupport.nl
Dat de Masters en Augusta National tot de verbeelding spreekt, is een feit. Deze wetenswaardigheden dragen daar zeker aan bij. Bijvoorbeeld hoe jij een van de geluksvogels kan worden om op de beroemde golfbaan te spelen.

Het perfecte plaatje

De Masters streeft naar het perfecte plaatje op televisie. Bij andere grote toernooien is het vaak rommelig in de baan met een heel legertje aan cameramensen, marshals, referees, fotografen en journalisten binnen de touwen. Niets van dit alles in de Masters. Spelers en caddies en heel af en toe een geluidsman als het echt niet anders kan (die geluidsman wordt dan wel kundig uit beeld gehouden).

Niet rennen dus!

Je ziet het vaak bij grote golftoernooien, toeschouwers die rennen naar een tee om een goed plekje te hebben bij de volgende afslag van een topper. Op Augusta National zie je dat zelden of nooit. Een van de regels voor het publiek: niet rennen op de baan, nooit en nergens. De Masters streeft immers naar het perfecte plaatje.

Groen jasje

De Masters wordt in één adem genoemd met het groene jasje (Green Jacket). Alle ongeveer driehonderd leden van de club hebben er één. Op de Masters zorgen ze ook voor herkenbaarheid zodat de patrons – fans vinden de heersers op Augusta een vies woord – weten aan wie ze eventuele vragen kunnen stellen.

De winnaar krijgt bij de prijsuitreiking een groen jasje dat nog wel eens te groot of iets te klein uitvalt. Later wordt er een jasje op maat gemaakt. In 2012 werd het groene jasje van de overleden Art Wall, winnaar in 1959, te koop aangeboden. Een verzamelaar kocht het jasje voor 62.000 dollar. Naar verluidt heeft Augusta National het jasje inmiddels in bezit gekregen voor een onbekend bedrag.

Niet te veel, niet te weinig

Augusta National is in veel opzichten anders dan alle andere golfclubs. Het is niet de bedoeling dat een lid te veel rondjes speelt. Wie te vaak speelt, wordt daar door het bestuur fijntjes op gewezen.

Te veel ballen slaan op de drivingrange is kennelijk ook not done. Dat blijkt uit een verhaal over Augusta-lid Jeff Knox die vaak meespeelt in de Masters als marker wanneer er een oneven aantal spelers is – in 2014 was Knox een slag beter (70) dan de 71 van zijn playing partner Rory McIlroy. Knox oefent dus veel maar toen hij op een dag wel heel veel ballen sloeg op de range, werd hij aangesproken door toenmalige voorzitter Billy Payne. "Met wie speel je vandaag Jeff?" "Ik sla vandaag alleen ballen, voorzitter." "Als je alleen ballen slaat, waarom doe je dat dan niet op de Country Club (de naastgelegen golfclub in Augusta)?" De boodschap was duidelijk: uitgebreid oefenen, daar is Augusta National niet voor.

Exclusief maar betrokken

Augusta National is de meest exclusieve golfclub in de wereld, maar de club treedt ook naar buiten. Er zijn initiatieven onder de noemer 'Grow the game'. Zo zijn er twee amateurevenementen, de Latin America Amateur en de Asia-Pacific Amateur, de winnaars mogen meespelen in de Masters. En samen met de USGA en de PGA of America wordt sinds 2014 het Drive, Chip & Putt-toernooi gehouden: duizenden kinderen spelen door heel Amerika kwalificatiewedstrijden en de beste jongens en meisjes spelen vlak voor de Masters de finale op Augusta National. Ook is er Augusta National Women's Amateur. Dat werd dit jaar voor de vierde keer gespeeld.

Beperkt spelersveld

Van de vier majors is de Masters in principe de makkelijkste om te winnen omdat het spelersveld beperkt is. Omdat er weinig uren daglicht zijn in de vroege lente, wil de organisatie geen risico nemen. In 2024 doen 89 spelers mee.

Spelen op Augusta National?

Het is de droom van miljoenen golfers over de hele wereld om een rondje spelen op Augusta National. Als het niet lukt lid te worden en je hebt ook niet de golfkwaliteiten om je voor de Masters te kwalificeren, dan zijn dit andere mogelijkheden:

  • Zorg dat je een lid zo ver krijgt dat je wordt uitgenodigd.
  • Word marshal tijdens het toernooi; alle vrijwilligers mogen een maand na de Masters een rondje spelen (probleem: er komt nauwelijks een plek vrij, want eens vrijwilliger altijd vrijwilliger).
  • Ga als journalist naar de Masters en doe mee aan de medialoterij. De maandag na het toernooi mogen circa twintig journalisten de baan spelen. Gerard Louter kreeg die kans.
  • Ga studeren en golf spelen op Georgia Regents Universty (voorheen Augusta State). Het golfteam mag één keer per jaar op Augusta National spelen.
  • Word caddie op Augusta National. Het valt niet mee om door de selectie te komen, maar caddies kunnen de baan één keer per jaar spelen.
  • Augusta National heeft uiteraard flink wat personeel. Zorg dat je een baan krijgt op de club, want één rondje per jaar is onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Lees meer over
    Topgolf Masters