Topgolf

Mooie opwarmer voor de Masters: beste vrouwelijke amateurs op jacht naar roem op Augusta National

Begin april zijn zoals elk jaar alle ogen in de golfwereld gericht op Augusta National Golf Club voor de Masters. Een major waar de tradities zich opstapelen. Voor vrouwen staat de week voorafgaand rood omcirkeld in de agenda’s, zó prominent zelfs dat sommige speelsters een jaar langer amateur willen blijven om mee te kunnen doen aan het Augusta National Women’s Amateur Championship.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het evenement is in 2019 opgezet met de hoop op groei en meer belangstelling voor het vrouwengolf. En om de atleten een pad te bieden hun dromen na te jagen. “Dit kampioenschap zal een geweldige toevoeging worden aan de Masters Week. En het bevordert onze inspanningen om de sport te promoten en jonge vrouwen te inspireren het spel te gaan spelen”, zei Fred Ridley, voorzitter van Augusta National, in 2018.

Terug naar 2012

Vóór 2012 was de ledenbaan Augusta National enkel toegankelijk voor mannen. In 2003 werd al eens druk uitgeoefend op het bestuur om ook vrouwen uit te nodigen als lid, maar een ledenbaan zal geen ledenbaan zijn als daar eerst veel weerstand tegen is. Maar een decennium later werd er dan eindelijk een besluit genomen. Niemand minder dan Condoleezza Rice en Darla Moore werden in augustus 2012 als lid voorgedragen. Te laat? Er was in die tijd veel om te doen. Waarom werden bijvoorbeeld niet golfgrootheden Annika Sorenstam en Nancy Lopez als eerste lid toegevoegd?

Hoog op de wensenlijst

In 2018 kondigde Fred Ridley de komst van het Augusta National Women’s Amateur Championship in 2019 aan. Ook te laat? Hoe je het wendt of keert, sinds het ontstaan van het toernooi, staat het rood omcirkeld in de agenda's van de topamateurs. 

Ook Rachel Kuehn (nummer 14 van de wereld) staat dit jaar weer op de startlijst. Ze speelt haar vierde editie. In een interview met Golf Channel vertelt zij: “Als amateurspeelster is het een evenement wat je hoog op je wensenlijst hebt staan. Op college is dit elk jaar hét onderwerp van gesprek en het toernooi wordt ieder jaar belangrijker.”

Kuehn heeft een relatie met Alex Fitzpatrick die deze week haar caddie is. Hij is professional op de DP World Tour en het jongere broertje van US Open-winnaar Matt Fitzepatrick. 

Nog eentje dan

Er zijn speelsters die nu voor de derde of zelfs vierde keer meedoen. Neem bijvoorbeeld de Zweedse Ingrid Lindblad. Ze verkeert in uitstekende vorm, met tot nu toe drie overwinningen en twee tweede plaatsen dit seizoen. En als nummer één op de World Amateur Golf Ranking zal zij de te kloppen vrouw zijn op Augusta National. In eerdere edities werd zij tweede en derde. Lindblad besloot zelfs om nog een jaar langer amateur te blijven zodat ze nog een laatste keer kan meespelen in dit evenement. Om maar aan te geven hoe belangrijk dit toernooi is in het vrouwengolf.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Het kan snel gaan

De winnares in 2023 Rose Zhang (foto bovenaan) is inmiddels geen onbekende meer. Zij werd direct professional en won twee maanden later haar eerste LPGA-toernooi. Een droomdebuut voor deze rookie. Het werd nog mooier, want als winnares van het Augusta National Women's Amateur verdien je direct alle startbewijzen voor de majors in hetzelfde jaar. Zhang gooide er afgelopen seizoen hoge ogen: Women's PGA Championship T8, het U.S. Women's Open T9 en The Evian Championship T9. Nogal indrukwekkend te noemen in je eerste jaar als professional. Om nogmaals aan te geven hoe belangrijk dit toernooi is in het vrouwengolf.

Over het toernooi

Het Augusta National Women’s Amateur Championship doet - afgaande op de naam - vermoeden dat het toernooi volledig wordt gespeeld op Augusta National. Niets is minder waar. Zo’n 25 kilometer verderop worden de eerste en tweede ronde gespeeld op Champions Retreat Golf Club. Alle speelsters mogen vervolgens een oefenronde spelen op Augusta National. Speelsters die de cut halen, zullen op zaterdag hun opwachting maken voor de finaleronde. Het hele toernooi wordt sinds 2023 in Amerika live uitgezonden.