Topgolf

Masters 2023: Rory, Scottie, Jon of toch Tiger?

Donderdag begint de 87ste editie van de Masters. Wordt het eindelijk Rory? Waar is Tiger nog toe in staat? Verovert een LIV-golfer het groene jasje? Of toch weer Scottie? Fantastisch mooi wordt het hoe dan ook.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De golfwereld kijkt al geruime tijd reikhalzend uit naar de start van de Masters. De eerste major van het jaar stelt nooit teleur, maar dit keer belooft de strijd om het groene jasje wel heel opwindend te worden. Waarom? De mooist denkbare scenario’s liggen voor het oprapen. We kiezen er zeven uit.

Tiger: 6 uit 25?

We starten met een heel onwaarschijnlijk scenario: in zijn 25ste Masters-optreden wint Tiger Woods aanstaande zondag voor de zesde keer het groene jasje en komt gelijk met recordhouder Jack Nicklaus. Voor veel golfliefhebbers een droomscenario, de kans dat het daadwerkelijk gebeurt is natuurlijk heel klein. Na het auto-ongeluk in februari 2021 waarbij hij bijna een been verloor, zit er voor Woods niet meer in dan jaarlijks een handjevol toernooien spelen. De bal slaan gaat met de nodige swingaanpassingen weer prima, 72 holes lopen is een kwelling. En Augusta National, de baan van de Masters, is met alle hoogteverschillen en schuine hellingen volgens de caddies de zwaarste ‘wandeling’ op de Tour.  Maar pijn trotseren is Woods gewend. Nadat hij in 2008 het US Open had gewonnen met wat achteraf bleek een volledig kapotte knie, sprak Woods: “It’s only pain”Vergeleken met twaalf maanden terug, toen hij in de Masters met twee keer 78 in het weekend op plek 47 eindigde, staat Woods er fysiek een stuk beter op. “Vooral mijn core is nu veel sterker”, aldus de 15-voudig majorwinnaar.  Maar een overwinning in de Masters voor de inmiddels 47-jarige golfer? Volstrekt onrealistisch natuurlijk, maar wie durft een nieuw ‘Woodswonder’ op Augusta National volledig uit te sluiten?

 

Rory’s vreugdetranen

Rory McIlroy won in augustus 2014 het US PGA, zijn vierde majorzege. Niemand die zich toen kon voorstellen dat de Noord-Ier in april 2023 nog steeds op ‘slechts’ vier grote titels zou staan. Kansen genoeg, maar keer op keer greep McIlroy mis in de toernooien die de plek van een golfer in de geschiedenisboeken bepalen. Afgelopen zomer liet McIlroy een gouden mogelijkheid liggen in het Brits Open op de Old Course. Snikkend van verdriet zocht hij troost in de armen van zijn vrouw Erica. Rory heeft twee keer het US PGA gewonnen, het US Open en The Open allebei één keer. Het groene jasje van de Masters ontbreekt in zijn collectie. Wint McIlroy zondag dan breekt hij niet alleen de negen jaar durende majorban, ook behaalt hij als zesde golfers in de geschiedenis de career grand slam. Rory die zondag na de winnende putt snikkend, maar dit keer van vreugde, echtgenote Erica in de armen valt, voor miljoenen golffans wereldwijd is dat het perfecte scenario. Want McIlroy, 33 jaar geleden geboren in het Noord-Ierse plaatsje Holywood, is geliefder dan ooit tevoren. 

 

Een rampscenario

Er komen in de Masters achttien golfers aan de start die op de LIV Golf Tour spelen. Dat maakt de eerste major van het jaar ook een wij-tegen-zij-confrontatie, de golfers die de PGA Tour en de DP World Tour zijn trouw gebleven versus de LIV-rebellen die zijn uitgeweken naar het door Saoedi-Arabië gefinancierde circuit. Joaquín Niemann maakte er geen geheim van hoezeer de LIV-golfers gebrand zijn op een topresultaat. I think it’s going to be more fun knowing that they hate us, and then go to the majors and beat them”, zei de Chileen afgelopen week. Cameron Smith, winnaar van The Open vorig jaar, sprak van een “pride thing”, volgens de Australiër is het voor het aanzien van hun circuit cruciaal dat (een deel van) de achttien LIV-golfers aantonen nog steeds op topniveau te kunnen acteren. Greg Norman, CEO van LIV en nooit te beroerd wat olie op het vuur te gooien, verkondigde dat bij een overwinning van een van de LIV-golfers de andere zeventien spelers de winnaar achter de green zullen opwachten. Een LIV-feestje op Augusta National, voor heel wat mensen in de golfwereld een rampscenario.

 

Dominante Scottie

Hij is nummer 1 van de wereld en titelverdediger in de Masters, toch krijgt Scottie Scheffler van het grote publiek niet altijd de erkenning die hij verdient. De Amerikaan heeft ook niet de uitstraling van een Rory McIlroy, maar wat is Scottie ongelooflijk goed. Dit seizoen staat hij gewoon weer eerste in de categorieën Strokes Gained van de tee en Strokes Gained tee tot green. Zijn spel, meer dan genoeg lengte van de tee, hoge vlucht met de ijzers en een geweldig short game, is geknipt voor Augusta National. Scheffler won vorige maand met vijf slagen voorsprong The Players op TPC Sawgrass. Net als TPC Sawgrass vereist Augusta National precisie en slim course management, weten waar je slagen kunt winnen en beseffen wanneer je verdedigend moet spelen. Scheffler is er, geholpen door zijn caddie Ted Scott die twee keer de Masters won aan de tas van Bubba Watson, een meester in. De Masters twee keer op rij winnen, net als Jack Nicklaus (1965-1966), Nick Faldo (1989-1990) en Tiger Woods (2001-2002). Als de pas 26 jaar oude Scheffler dat huzarenstukje voor elkaar krijgt, schaart hij zich definitief bij de grote golfers. 

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door The Masters (@themasters)

 

Rahm, Seve en 9 april 

De winnaar voorspellen van de Masters is een onmogelijke exercitie, maar insiders zijn het er wel over eens dat er drie topfavorieten zijn: Scheffler, McIlroy en Jon Rahm, in die volgorde ook de huidige nummers 1, 2 en 3 op de wereldranglijst. De Masters eindigt dit jaar op 9 april, de geboortedag van Seve Ballesteros, de charismatische Spanjaard die de Masters twee keer won. Voor iedere Spaanse golfer is Ballesteros een idool, ook voor de 28 jaar geleden in Barrika in Spaans Baskenland geboren Rahm. Een overwinning op zondag 9 april, de dag dat Seve 66 zou zijn geworden, wat een prachtig scenario voor Rahm en het Spaanse golf. 

 

Winnende debutant 

Voor het eerst de Masters spelen en winnen, het is in de voorgaande 86 edities slechts drie keer gebeurd. In 1934 was dat voorspelbaar want iedereen speelde dat jaar voor het eerst de Masters, toen nog het ‘Augusta National Invitation Tournament’ geheten. Een jaar later, in de tweede editie van het toernooi, won debutant Gene Sarazen met de befaamde albatross op hole 15, het 'shot heard round the world', dat voor veel media-aandacht zorgde en de Masters op de kaart zette. In 1979 was Fuzzy Zoeller de derde en nog steeds laatste ‘first timer’ die het toernooi wist te winnen. Augusta National is bij uitstek een baan die je moet leren kennen door er vaak te spelen. Daarom is ook dit jaar de kans dat een debutant het groene jasje krijgt aangereikt heel erg klein maar wie weet kunnen mannen als Tom Kim, Sahith Theegala, Ryan Fox, Adrian Meronk of Kurt Kitayama voor een enorme verrassing zorgen. 

 

Een amateursensatie

Augusta National is opgericht door twee mannen: Clifford Roberts, een investeringsbankier, en de legendarische golfer Bobby Jones. In 1930 veroverde Jones als amateurgolfer de Grand Slam, in die tijd het winnen van het British Amateur, The Open, het US Amateur en het US Open. Twee maanden na die heldendaad stopte Jones met topgolf. De verleiding pro te worden had hij altijd weerstaan. Vanwege de enorme invloed van Jones op de Masters, ruimt het toernooi altijd flink wat plaatsen in voor amateurgolfers. Dit jaar komen er zeven aan de start. Let vooral op Gordon Sargent, de nummer 1 op de wereldranglijst die een speciale invitatie heeft gekregen. Sargent is pas 19 jaar oud en slaat de bal waanzinnig ver. Afgelopen maandag speelde hij een oefenronde met Max Homa en Justin Thomas. Sargent sloeg zijn drives zo veel verder dan Homa en Thomas, dat Homa’s caddie Joe Greiner gevraagd naar het spel van Sargent alleen maar 'Holy shit!' antwoordde. Een amateur die de Masters wint, het is nog nooit voorgekomen. Ook dit jaar houden we dat sensationele scenario voor onmogelijk, maar dat editie 87 van de strijd om het groene jasje fantastisch mooi gaat worden is honderd procent zeker.  

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf Masters Tiger Woods