Nieuws

Superster in wording: Rose Zhang

Afgelopen zaterdag won Rose Zhang de derde editie van het Augusta National Women's Amateur. De 19-jarige speelster  had een play-off nodig om haar titel in de wacht te slepen. Zelden was er een amateur zo dominant in het damesgolf. 
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Hoe ga je om met een grote voorsprong op Augusta National? Het was overduidelijk dat Rose Zhang de golfkwaliteiten had, maar de grootste uitdaging voor de 19-jarige amateur uit Californië was mentaal.

Wat niet hielp: de slotronde van het 54 holes kampioenschap werd drie uur onderbroken door het slechte weer. Een paar uur later leek het er op dat Zhang net als velen voor haar - denk aan Norman of McIlroy - de druk van Augusta toch niet aan kon.

Dankzij rondes van 66 en 65 op Champions Retreat (alleen de derde en laatste ronde van het ANWA wordt door de beste dertig speelsters op Augusta National gespeeld) had ze een voorsprong van vijf slagen. Ze maakte met haar vader op de tas slechts een bogey op de eerste twee dagen, maar op de eerste hole van Augusta kwam die streak ten einde: ze sloeg haar drive in de fairwaybunker en na een drie-putt stond er plots een dubbel bogey op haar kaart.

"Ik voelde dat het voordeel na hole 1 al verdwenen was", zei Zhang. "Het is altijd moeilijk om zo'n grote voorsprong te hebben, zeker op zo'n prestigieuze baan. Mijn swing voelde niet goed aan."

Na negen holes had ze nog maar twee slagen voorsprong en door een tweede slag op 15 die in het water voor de green eindigde was het verschil nog maar een slag. "Dat was niet de slimste beslissing", zei Zhang over het risico dat ze nam met haar tweede slag van 210 meter (zie video onder).

Na een birdie van Jenny Bae op hole 17 stonden de dames gelijk. "Ik denk niet dat ik ooit blijer ben geweest op een golfbaan en ik heb nog nooit zo hard gejuich op een golfbaan gehoord", zei Bae, die met 70 slagen de beste ronde van de dag noteerde.

Play-off

Op 18 noteerde Zhang een par voor een ronde 76 (+4) en dus werd het een play-off tussen de 21-jarige Bae en Zhang. Na een par op 18 viel de beslissing op de tweede play-offhole, waar Bae haar approach te ver links in een struik sloeg en vervolgens in de bunker eindigde. Met twee putts en een par stelde Zhang de zege veilig.

"Ik wist dat Augusta National altijd een gevecht zou zijn. Toen die korte putt viel, was het vooral een gevoel van opluchting", zei Zhang over de hectische laatste dag.

Superster in wording

In de vorige drie edities haalde ze ook de laatste ronde op Augusta National. Sinds 2020 is ze de nummer-1 bij de amateurs. Ze haalde al de cut in het US Open, Evian en Women's Open. In 2020 won ze het US Amateur en vorig jaar het NCAA, (individueel) en zo kunnen we nog wel even doorgaan want ze heeft een cv dat past bij een van de beste amateurs uit de geschiedenis. Een ding staat vast, we gaan nog heel veel horen van Rose.

Beelden van de laatste ronde van het ANWA:

Felicitaties van Tiger Woods, die net als Zhang voor Stanford speelde:

De prestaties van Zhang zijn indrukwekkend. Minstens zo indrukwekkend is de wijsheid en bescheidenheid die ze op jonge leeftijd al uitstraalt, getuige dit lange interview bij Golf Channel:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf