Beeld: Getty Images
Topgolf

Wie niet waagt, die niet wint: zo kom je aan kaartjes voor de Masters

Beeld: Getty Images
Het is misschien wel het meest gewilde kaartje in sport: een toegangsticket voor de Masters op Augusta National. Lees hier hoe je een van de gelukkigen kunt worden.

De Masters op Augusta, het meest magische golftoernooi van het jaar staat voor de deur. Elke golfer die het eerste major van het jaar kent, droomt van de azalea's in Amen Corner en heeft zich vast weleens afgevraagd: "Ik moet daar ook een keer bij zijn, maar hoe kom ik aan kaarten?"

De meest simpele manier om aan tickets te komen is via de officiële weg, namelijk de loterij op Masters.com. Hier geef je nadat je een account hebt aangemaakt aan hoeveel tickets je wilt (maximaal vier) en vervolgens worden op willekeur personen ingeloot. Deze gelukkige loterijwinnaars krijgen de kans om tickets te kopen.

Een kaartje voor een oefendag kost 75 dollar en voor een ticket voor een toernooidag betaal je 115 dollar. Daar komen nog wat belasting en transactiekosten bij, maar onbetaalbaar is het niet. De loterij voor tickets voor een editie opent een stuk eerder, namelijk in de maand juni van het jaar ervoor.  Je hebt dan drie weken de tijd om in te schrijven. Houd de website van de Masters dus in de gaten als je een poging wilt wagen voor de komende Masters.

Een half procent

Nu het slechte nieuws. Een wedkantoor berekende dat de kans dat je ingeloot wordt voor een kaartje voor een wedstrijddag 0,55 procent is, oftewel een kans van ongeveer 1 op 200. Hoe werkt deze rekensom? De Masters geeft nooit aan hoeveel bezoekers er op een bepaalde dag komen, dus het is een beetje gissen hoeveel kaarten er beschikbaar zijn.  Ervan uitgaande dat er (ongeveer) 40.000 tot 50.000 tickets per dag verkrijgbaar zijn, en er 2 miljoen mensen zich inschrijven kom je op een kans van iets meer dan een half procent. 

Via de onofficiële weg ben je al gauw duizenden dollars kwijt voor een dagticket

Zwarte markt

Het wordt een stukje duurder als je niet wordt ingeloot en dus op de 'zwarte markt' een poging moet wagen. Hopelijk heb je wel gespaard, want op bekende Amerikaanse websites als ViaGoGo of StubHub ben je al snel 2.000 dollar voor een dagticket kwijt of zelfs 10.000 dollar voor een weekticket. Je kan ook voor een arrangement gaan: betaal 8.520 dollar en je krijgt twee vliegtickets, vier dagen in een bed and breakfast en twee tickets voor de donderdag, vrijdag of zondag.

Berckman's place

Net als op andere golftoernooien zijn er natuurlijk ook hospitality area's, oftewel ruimtes waar je met een hapje en drankje als toeschouwer van de Masters even kunt bijkomen van het heuvelachtige terrein. De beroemdste en meest prestigieuze is Berckman's Place, vernoemd naar de familie en oorspronkelijke eigenaren van de fruitbomenplantage waar later de golfbaan op werd gebouwd.

Het complex ligt achter de fairway van hole 5 en bevat restaurants, bars en souvenirshops.  Natuurlijk zijn de ruimtes en de vijf restaurants prachtig aangekleed in de herkenbare Augusta southern style en zijn ze vernoemd naar beroemde leden zoals Ike's (naar Dwight D. Eisenhower), Mackenzie's (naar architect Alister Mackenzie) en Calamity Jane's (vernoemd naar de putter van Bobby Jones). De kans is groot dat je een beroemdheid tegen het lijf loopt. Denk aan celebrities als Michael Phelps, Luis Figo, Patrick Mahomes of Niall Horan.

Een badge voor Berckman's is een soort mission impossible

Zelf putten op Augusta greens

Het mooiste zijn de oefengreens, die een replica zijn van die op de baan (hole 7, 14 en 16) en waar je zelf even kan ervaren hoe het is om te putten op de beroemde greens. Hieronder satellietbeeld van Google Maps van Berckman's Place - met duidelijk zichtbaar de drie replica greens:

augusta berckman's place

Een kaartje voor de Masters bemachtigen is een hele uitdaging, maar een badge voor Berckman's Place is een soort mission impossible. Goedkoop is het niet. Alleen leden van Augusta en sponsors van de Masters kunnen aan een beperkt aantal kaarten komen. Prijs? $6.000 voor een weekticket. Een groot contrast vergeleken met de sandwiches van 1,50 dollar en biertjes van 3 dollar.

Weinig beelden

Omdat je als bezoeker geen telefoon mag gebruiken op het terrein van Augusta National zijn er heel weinig beelden, en al helemaal niet van Berckman's Place, al lukte het deze man wel om (stiekem) een korte video te maken:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Masters