Dat roept wel meteen wat vragen op. Want hoe zorgt dat organisatie ervoor dat het jasje in de kleur pantone 342 passend is? Waar toveren ze zijn maat zo snel vandaan? Naar verluidt begint de zoektocht al vroeg op zondag, waar leden van Augusta National met ongeveer dezelfde lengte en bouw als de topspelers worden gezocht.
Wanneer de beste matches zijn gevonden, rest het wachten op een winnaar. De juiste maat wordt vervolgens van het betreffende lid geleend voor de ceremonie, de foto’s, interviews en de persconferentie.
In de weken die volgen wordt de kampioen opgemeten voor een eigen exemplaar. Overigens krijgt een meervoudig winnaar doorgaans maar één groen jasje, tenzij zijn maat significant verandert waardoor vervanging nodig is. Zoals je in onderstaande video kunt zien, verandert de maat van de winnaar nogal eens (per week?)
Oorspronkelijk werd het meest gewilde kledingstuk in de golfwereld geïntroduceerd in 1937 om clubleden van Augusta National herkenbaar te maken voor toeschouwers en bedienend personeel. Pas in 1949 werd besloten het ook te overhandigen aan de winnaar van de Masters. Die traditie begon bij de overwinning van Sam Snead, de nog altijd meest succesvolle golfer wat betreft het aantal PGA Tour-titels, samen met Tiger Woods: 82! Sindsdien is ‘het groene jasje’ in april het meest besproken kledingitem ter wereld.
De winnaar mag het vervolgens 365 dagen dragen, maar na een jaar moet het jasje weer netjes worden opgeborgen in het clubhuis van Augusta National. Twee spelers hebben het per ongeluk eens mee naar huis genomen: Gary Player naar Zuid-Afrika en Seve Ballesteros mee naar Spanje.