Beeld: Getty Images
Topgolf

De magische baan van Augusta National

Beeld: Getty Images
De Masters is het enige major championship dat elk jaar op dezelfde baan wordt gespeeld. De magie van dit toernooi schuilt ook voor een groot deel in de baan.

De baan van Augusta National GC in de staat Georgia is talloze malen aangepast. De baan is in de afgelopen decennia vooral langer geworden. Verder zijn bunkers aangepast en bomen weggehaald en geplant. De baan is heuvelachtig en de greens zijn sterk geonduleerd. De originele greens uit 1934 waren nog veel extremer. In 1938 al werden de greens met de heftigste hellingen afgezwakt.

Snelheid greens geheim

De snelheid van de greens is niet bekend want Augusta National Golf Club houdt dat geheim. De DP World Tour en de PGA Tour geven de snelheid wel prijs bij toernooien, maar de organisator van de Masters niet. Niemand mag met een stimpmeter de greens van Augusta meten en niemand durft dat stiekem te doen, maar spelers en experts hebben wel schattingen gedaan. Volgens de schattingen hebben de greens van Augusta een snelheid van 13 feet op het moment dat het toernooi gespeeld wordt. Lees hier meer.

Augusta National Golf Club grenst aan Augusta Country Club. De clubs hebben een goede verstandhouding en ACC heeft af en toe een stuk land verkocht aan ANGC (zodat de club holes kon verlengen en meer faciliteiten op het terrein kon bouwen). De par-72-baan van de Masters is in de laatste decennia meerdere keren verlengd, zo is hole 13 afgelopen jaar flink langer gemaakt, en is nu 7.545 yards lang (6.900 meter). Dit is een record in de geschiedenis van de Masters.

De beste hole? Volgens Golf Monthly behoort de par-5 13de hole van 545 yards (498 meter) tot de beste van de wereld.

Amen Corner

Amen Corner is de naam van de hoek op Augusta National waar hole 11, 12 en 13 samenkomen (de green van de par-4 11de, de korte par-3 12de en de 13de tee). De naam Amen Corner is in 1958 bedacht door de golfschrijver Herbert Warren Wind. Hij kwam op de naam door een jazznummer met de titel 'Shouting in that Amen Corner'. De hoek had daarvoor een minder poëtische naam: Water Loop.

Een schietgebedje bij aanvang van Amen Corner kan helpen. Het is het verste punt van het clubhuis en je kunt op deze holes je ronde maken of ruïneren. Denk maar aan de Masters van 2016 (video onder) toen Jordan Spieth op weg was naar de overwinning - tot de pijnlijke inzinking op Amen Corner.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

  

Sinds 1934

Augusta National Golf Club is opgericht door de legendarische golfer Bobby Jones en Clifford Roberts. De baan is ontworpen door Jones en de beroemde Schotse architect Alister MacKenzie. Hoe moeilijk de baan is (hoeveel slagen je krijgt) is onbekend. De club verbiedt de USGA om een course rating te doen en handicaptabellen te maken. Augusta gebruikt voor de leden een eigen systeem dat ontwikkeld is door mede-oprichter Cliff Roberts.

De kracht van Augusta is dat de baan een goede mix is van holes waar je slagen kunt winnen en waar je slagen kunt verliezen. Augusta National wil geen moeilijke baan maar een baan die een goede test is en de beste golfer onderscheidt.

Augusta heeft ook een par-3-baan. Hier wordt elk jaar een dag voor de Masters de par-3-contest gespeeld. De greens zijn er dan even snel als op de hoofdbaan.

De club bestaat sinds 1933. De eerste Masters op de baan in Augusta werd gespeeld in 1934. Klik hier voor een plattegrond van de huidige baan. Zo zag de baan er uit in 1934:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Imperial Headwear (@imperialhats)

Mooi op tv

Augusta National GC streeft naar het perfecte plaatje op televisie. Er wordt gezegd dat de club vlak voor de Masters planten bevriest zodat ze precies op tijd (in de Masters-week) bloeien. Er is geen bewijs voor de stelling. De magnolia en azalea op de baan stammen uit de tijd dat het terrein nog een bomenkwekerij was. De eigenaar van de plantage was een Belgische baron. In de televisie-uitzendingen horen we veel vogels. Meer dan er in werkelijkheid zijn op de baan. Televisiestation CBS laat af en toe extra vogelgeluiden horen die op tape zijn gezet.

Donkergroen

Voor greenkeepers over de hele wereld is het moeilijk dat het golfseizoen begint met de Masters op de altijd perfecte baan van Augusta National. De club heeft een onbeperkt budget en doet er alles aan om een donkergroene baan te presenteren met razendsnelle greens. Sommige golfers verwachten dezelfde kwaliteit van hun home course waar het budget een fractie is van dat van Augusta en waar het klimaat ook vaak geheel anders is. Steeds meer golfbanen kiezen bovendien voor duurzaam beheer en dat betekent dat een baan alleen in natte tijden de groene kleur van Augusta heeft.

Lees meer over
Topgolf Masters