Beeld: Getty Images
Topgolf

Hoe snel zijn de greens op de Masters?

Beeld: Getty Images
Augusta National staat bekend om de snelle greens als de Masters wordt gespeeld. In de eerste ronde, een dag met veel wind, hadden de spelers er grote moeite mee. Hoe snel zijn de greens op Augusta National?

Een eenvoudig antwoord op de vraag is er niet. Augusta National Golf Club maakt de snelheid van de greens niet bekend. De DP World Tour en de PGA Tour geven de snelheid wel prijs bij toernooien, maar de organisator van de Masters houdt het geheim. De snelheid van greens wordt zoals bekend gemeten met een stimpmeter. Dat is een balkje met een richel erin waar je een bal op legt. Je tilt de balk op totdat de bal door de zwaartekracht begint te rollen. Als de bal op verschillende plekken van een green gemiddeld 8 feet rolt (8 keer 30 centimeter), dan is de snelheid van de green 8. Greens in Nederland zijn vaak '8 op de stimpmeter' of 'stimp 8' zoals het heet. Greens die sneller zijn dan stimp 8 ervaart de recreatiespeler als snel. Stimp 6 is langzaam.

Tikkeltje sneller dan in Europa

Niemand mag met een stimpmeter de greens van Augusta meten en niemand durft dat stiekem te doen, maar spelers en experts hebben wel schattingen gedaan. Volgens de schattingen hebben de greens van Augusta een snelheid van 13 feet op het moment dat het toernooi gespeeld wordt. De greens zijn namelijk niet het hele jaar zo snel te houden, dat kan het gras niet aan. 

De greens bij een toernooi van de DP World Tour zijn vaak op een snelheid van 10,5 tot 11,5 gebracht. De greens van Augusta zijn dus een tikkeltje sneller. De snelheid bij de Masters wordt geëvenaard bij andere majors maar de greens van Augusta zijn sterk ondulerend. Bij downhill putts is het moeilijk om de bal op het juiste moment te laten stoppen en in het algemeen kom je alleen met de juiste snelheid en lijn in de buurt van de hole. Het is daarom des te belangrijker om de bal op het juiste deel van de green te slaan zodat de putts makkelijker worden.

Veranderlijk

De snelheid van de greens op Augusta neemt overigens meestal ietsje toe naarmate het toernooi vordert. En de snelheid kan variëren gedurende de dag. Als er veel wind staat, zoals in de eerste ronde op donderdag, dan drogen de greens uit en worden ze tijdelijk nog sneller: 13,5 tot 15 feet op de stimpmeter. Putten met veel wind is sowieso moeilijk, maar zeker als greens uitdrogen en nog sneller worden, en zeker op hevig glooiende greens. Op een warme, vochtige dag in Augusta in de Amerikaanse staat Georgia groeit het gras op de greens heel hard en dan neemt de snelheid in de middag vaak een beetje af.

Lees meer over
Masters Topgolf