Beeld: Getty Images
Topgolf

Golf kijken saai? Niet op deze manier

Beeld: Getty Images
Vier dagen de Masters op tv... Ga jij kijken? Vaak hoor jij dat golf op tv saai is. Het is geen contactsport, dus de spanning en het entertainment zou eraan ontbreken. Voor publiek is het ook ongebruikelijk om hard te juichen voor je favoriet. Waarom is het dan voor een golfer leuk en leerzaam om meer dan alleen de laatste holes te kijken?

Nodig je vrienden uit, zorg voor een goede snack en lekker drankje en voor weinig afleiding in huis. Met de onderstaande tips is golf kijken leuk én leerzaam!

1. Kies een persoonlijke favoriet

Als je een specifieke speler wilt volgen, voel je je meer betrokken bij het toernooi en jouw favoriete speler. Kies in ieder geval een van de topfavorieten, zodat die ook zeker in beeld komt en je de hypes kunt volgen. Het kan nog leuker zijn als je een poule maakt met wat bekenden, zodat je ook onderling een competitie hebt. Reken maar dat die WhatsApp-groep ontploft van enthousiasme.

2. Let op de techniek

Worstel je zelf met de korte chips of verwacht je te veel van een lange putt? Stimuleer jezelf dan om goed op de techniek te letten van de professionals. Welke club pakken ze? Hoe lijnen ze op? Wanneer zijn ze tevreden, wanneer niet? Vaak wordt er verteld welke club de speler heeft gebruikt. Wie weet steek je er wat van op zodat je het kunt toepassen op je eigen golfspel.

3. Volg alle slagen, ook de slechte

Nu is het net alsof alle slagen op een groot toernooi állemaal goed gaan. Niks van waar natuurlijk! Ook professionals maken fouten en moeten zorgen voor een creatieve oplossing om er weer het beste van te maken. Voor de Masters kun je bijvoorbeeld van jouw favoriete spelers alle slagen - ook de slechte slagen - in beeld krijgen via de app of op de website van het toernooi. Super leerzaam!

4. Course management is key

Ligt er halverwege de fairway rechts een bunker en heb je ‘slagen over’? Kies dan voor een veilige slag die wat korter is. Kom je water tegen net voor de green, misschien kun je hem beter opleggen en op safe spelen. Als je een toernooi volgt, zul je zien dat spelers secuur keuzes maken met hun caddie. Visualiseer hoe jij de slag zou maken die de speler in beeld moet maken, doet hij hetzelfde? (of nou ja ongeveer dan, want niet iedereen slaat net zo ver als de spelers op televisie). 

De Masters wordt gespeeld op Augsusta National. De baan staat bekend om de razendsnelle greens. Het laatste wat de spelers willen hebben is een downhill-putt. Let er dus goed op welke kant van de green ze kiezen. Dat is niet altijd dichtbij de vlag.
Over course management gesproken. Patrick Cantlay - een van de spelers die deze week in de Masters speelt - heeft een mooie stoplicht-theorie voor zichzelf bedacht. Voorafgaand aan iedere approach (de laatste slag naar de green) stelt hij de vraag: “heb ik met dit schot te maken met een groen, oranje of rood licht?” Vrij vertaald; ga ik de vlag aanvallen met alle risico’s van dien en een boete voor door rood rijden? Of rem ik netjes voor rood en kijken we daarna verder?

5. Geniet van de schoonheid

We hebben het niet alleen over de schoonheid van feilloze swings en te benijden putts die in beeld worden gebracht. Ook de golfbanen zelf zijn prachtig om te zien. Een groot toernooi - en dan in het bijzonder de majors zoals The Open Championship, het US Open (beide steeds op andere banen) of de Masters (altijd op Augusta National) - worden gegarandeerd gespeeld op golfbanen met een geweldig decor.
Lees meer over
Topgolf Toernooien Golftips