Instructie

Course management: welke keuzes maak je?

PGA-professional Ralph Miller laat op hole 17 op De Lage Vuursche hoe je voordat je afslaat moet bedenken hoe je de hole gaat spelen. Hierbij spelen een aantal elementen, die steeds anders kunnen zijn, een rol.

Pinpositie bepaalt

Hole 17 van Golfsociëteit De Lage Vuursche is een mooie par-3 die goed beschermd wordt door bunkers en een grote waterpartij. De vlag is dit keer helemaal aan de linkerkant weggestoken, kort achter de bunker. Ik zie veel amateurs bij iedere slag automatisch voor de vlag gaan. Dat is leuk als het goed uitpakt, maar voor je score is het dodelijk. Zelfs de beste golfers van de wereld spelen vaak bewust weg van de vlag om zo een bogey, een dubbel bogey of nog erger te voorkomen.

Sucker pin

Deze pinpositie aan de linkerkant is, wat ze in Amerika zo mooi noemen, een sucker pin. De green links missen en je hebt nauwelijks ruimte naar de vlag en dat maakt een chip of pitch erg moeilijk. Er is weinig ruimte achter de bunker naar de vlag en de route links van de tee is ook nog eens de langste carry over het water. De bal niet perfect raken of iets naar links omtrekken en het is water. Zelfs de topgolfers zeggen vaak dat ze in een ronde maar een paar ballen echt honderd procent goed raken, dus hoe groot is de kans bij jou op een perfect geslagen  bal?

Ga voor veilig

Een handige manier om voor jezelf het gevaar van een pinpositie op de green te bepalen is de stoplicht-methode. Deel de green als je op de tee staat in drie vakken in: rood, oranje en groen. Rood is gevaar, daar moet je absoluut wegblijven. Oranje kan zeker maar is niet zonder gevaar en groen is het veiligste deel. Ik kies hier voor oranje, midden green, dat moet kunnen. Ik accepteer een langere putt voor birdie en ben tevreden met par. Als je een hogere handicapper bent en de bal wat minder makkelijk hoog door de lucht slaat, wees dan verstandig en ga voor het groene gedeelte. Het water komt dan nauwelijks nog in het spel. Liever een kans op par met twee putts en hooguit een bogey noteren dan een heel hoog cijfer op de scorekaart. 

Kies je doel

Als je niet op de vlag mikt, zorg er dan wel voor dat je een heel duidelijk punt bepaalt waar je de bal wilt laten eindigen. Focus je op die plek en kijk niet meer naar die sucker pin die je zo sluw probeert te verleiden…

Tijd om te golfen!

Reserveer eenvoudig je starttijd in de app GOLF.NL

Boek hier je starttijd
Lees meer over
Instructie Golftips