Instructie

Let bij clubkeuze op pinpositie

Verschillende pinposities kunnen een hole of slag totaal anders maken. Amateurgolfers besteden vaak te weinig aandacht aan waar de vlag precies staat.

PGA-professional Sander van Duijn staat in de video hierboven op hole vier van Golfbaan Sluispolder. "Na een goede drive heb ik honderd meter naar het midden van de green. De greenkeeper is zo aardig geweest twee holes te steken, één aan de voorkant en één helemaal achterop de green. De vlag aan de voorkant is 90 meter, de vlag achterop 110. Twintig meter verschil dus en dat is aanzienlijk. Voor de voorste vlag pak ik mijn sand wedge met 56 graden loft, voor de achterste de pitching wedge. Twee clubs verschil want ik heb ook nog een gap wedge die honderd meter vliegt."

Rangefinder

"Sommige greens zijn nog een stuk groter; het verschil tussen voor- en achterkant kan wel dertig meter zijn. Let daarom altijd heel goed op de pinposities. Het is zonde als je na een perfect geslagen bal een heel lange putt overhoudt en drie putts later balend van de green loopt omdat je de afstand niet goed hebt ingeschat. Een rangefinder of een golfhorloge is natuurlijk ideaal om afstanden te meten."

Lees meer over
Instructie Golftips