Nieuws

'Hoe ver sla ik vergeleken met andere amateurs?'

Tweewekelijks komen hier de beste en leukste golfvragen aan bod! Deze keer beantwoorden we een vraag over afstanden van amateurs, de Masters en een regelvraag. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of stuur ons een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

'Ik ben blij dat de Masters dit jaar toch gespeeld wordt, maar volgens mij wordt het toernooi wel een stuk minder leuk om naar te kijken dan in het voorjaar. Hoe zien jullie dat?' - Gart van Arkel via redactie@golf.nl 

 'Wij zien de azalea’s (alleen al bij hole 13 staan er meer dan duizend) ook graag in volle bloei zoals in april, de normale tijd voor de Masters, maar voor één keer in november (12-15) is toch wel fascinerend. Hoe zullen de holes van Augusta National ogen in herfstkleuren? Weten ze de baan ook in deze tijd van het jaar in perfecte conditie te krijgen? Augusta National zal hoe dan ook anders spelen, een stuk langer door de lagere temperaturen en de wind die in november heel kil kan zijn. Het zal super-longhitter Bryson DeChambeau waarschijnlijk niet deren. Die heeft zijn strijdplan al klaar en gaat op veel holes over bunkers vliegen, doglegs afsnijden en vanaf de tee ballen laten landen op plekken die we voorheen niet voor mogelijk hielden. Gaat krachtpatser DeChambeau na het US Open nu ook de Masters op zijn naam schrijven? Kan de 44-jarige Tiger Woods zijn lichaam nog een keer aan de praat en de rug soepel genoeg krijgen om zijn titel met succes te verdedigen? Verovert Rory McIlroy eindelijk het groene jasje en daarmee de Career Grand Slam, alle majors een keer winnen?  We zullen het zonder publiek en de door de pijnbomen extra hard galmende “Augusta-roars” moeten doen, maar er zijn talloze scenario’s die deze November-Masters intrigerend maken. 

De Par 3 Contest, altijd op de woensdag voor het toernooi gespeeld, gaat helaas niet door. Ook anders: er is in november minder daglicht dan in april en dus starten de 96 spelers voor één keer van twee tees. 

De 84ste editie van de Masters wordt live uitgezonden op Ziggo Sport, 
op donderdag en vrijdag van 19.00-23.30,  zaterdag van 19.00-23.00 uur en zondag al lekker vroeg, 16.00-21.00 uur.

Naast de live-uitzendingen zijn er eerder op de dag al beelden te zien van een aantal flights met favorieten en van Amen Corner, het beruchte trio holes 11, 12 en 13.
Heel veel om ons op te verheugen dus bij deze speciale Masters en wat ook zo fijn is: over een half jaar wordt de 85ste editie al weer gespeeld, dan gewoon in april met de azalea’s ongetwijfeld vol in bloei!' 

Gerard Louter, GOLF.NL

'Welke balvlucht geeft meer afstand, een hoge balvlucht of een lage balvlucht (uitgaande van gelijke omstandigheden)?' - Aad Bleukens via redactie@golf.nl

'Er is geen simpel antwoord op deze vraag. Als het gaat om het maximaliseren van je afstand met de driver gaat het eigenlijk niet over hoog of laag, maar over de attack angle op het moment van impact. Dit is de hoek waarmee je de bal raakt, en dit bepaalt dus ook of je bal hoger of juist lager vertrekt (de launch angle) en vliegt.

Over het algemeen kan je zeggen dat er meer golfers zijn met een te lage attack angle dan met een te hoge attack angle. Voor elke swingsnelheid is er een ideale hoogte waarmee je de maximale afstand haalt. Je kan dit principe goed vergelijken met een tuinslang (hoe houd je de slang vast) of het spelletje Tanks (hoe stel je de loop af)

In onderstaande tabel van Trackman kan je zien wat de ideale lanceercondities zijn om het maximale uit je swingsnelheid te halen (zonder dat je iets verandert aan het materiaal of de omstandigheden).

Heb je een swingsnelheid van 90 mijl per uur (het gemiddelde van een man)? Dan zie je in de tabel dat je met een attack angle van 0 (dus je komt neutraal in op de bal, niet neerwaarts en niet opwaarts) een afstand haalt van 245 yards (224 meter). Als je echter je techniek aanpast - en een positieve attack angle hebt van 5 waarbij je de bal in de upswing raakt - sla je 259 yards (237 meter). Dat is 13 meter verder. Zo zie je dat een relatief klein verschil veel afstand kan opleveren. 

In aflevering 3 van 'Podje Golf', de podcast van GOLF.NL, gaat het over verder slaan en wat je moet doen om de maximale afstand uit je driver te halen. Hier komt ook attack angle en het belang van het raken van de bal in de upswing ter sprake. Bekijk in ieder geval ook deze video waarin wordt uitgelegd dat het heel belangrijk is dat je de bal in de upswing raakt.

Sietse Herrema, GOLF.NL

Beluister 'Podje Golf', de podcast van GOLF.NL:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

'Hoe ver sla ik mijn drives vergeleken met mijn leeftijdsgenoten?' - Ellen via Twitter

'We hebben het artikel over afstanden die recreatiegolfers slaan onlangs een update gegeven aan de hand van nieuwe gegevens van het trackingsysteem Arccos. Klik op de link hieronder ('Hoe ver sla jij?') om de cijfers te bekijken.'

GOLF.NL

'Bij de afslag zien we de bal landen op de green, maar vinden hem niet. De speler gaat terug voor een nieuwe afslag. Na deze afslag vinden we de eerste bal. Mag de eerste bal alsnog verder gespeeld worden?' - Guy via redactie@golf.nl

'Volgens de regels mag je 3 minuten naar je bal zoeken, dus als je de eerste bal binnen drie minuten vindt, ook als je ondertussen terug naar de tee aan het lopen was, mag je met de eerste bal verder. Mocht een speler terug zijn gelopen en een nieuwe bal hebben afgeslagen, dan is dit de bal in het spel. Mocht het echter zo zijn dat de eerste bal daarna in de hole wordt gevonden, dan heeft de speler al uitgeholed met de originele bal en is hij klaar met de hole. Dan maakt het ook niet uit of ze al 3 minuten hebben gezocht en dan heeft ook de nieuwe bal die hij heeft gespeeld geen status meer.'

Myrte Eikenaar, teammanager Regels & Handicap NGF