Equipment

Review: Arccos Caddie

Wat heb je als golfer aan het nauwkeurig bijhouden van je statistieken? GOLF.NL ging de baan in met Arccos Caddie, een ingenieus (en confronterend) shot tracking systeem waarmee de sterke en zwakke punten van je golfspel worden blootgelegd.

Heb jij je voorgenomen om je golfspel dit jaar te verbeteren? Dan is het verdomd handig om te weten waar het laaghangend fruit zit. Is het toch het putten, of zijn het je drives waar je te veel slagen laat liggen? 

Dankzij Arccos hoef je niet meer op je gevoel af te gaan en kan je vertrouwen op harde cijfers om te bepalen waar je dit jaar aan moet werken om onder die handicap 30, 20 of 10 te komen. Het slimme shot tracking systeem  geeft je op zeer gedetailleerd niveau inzicht in je golfspel. 

Dat inzicht gaat veel verder dan hoe ver je met elke club slaat, want zo kom je ook te weten hoeveel greens je mist, waar je dat doet (links, rechts, kort, lang), hoe goed je putt vergeleken met een scratch golfer (handicap 0) en hoe dicht je approaches bij de hole eindigen. Dit is slechts een kleine greep uit de informatie die Arccos je geeft. Als je zoals een tourpro je statistieken bij wilt houden, is Arccos dé manier.

Hoe werkt het?

Met Arccos Caddie koop je 14 sensoren (een voor elke club in je tas), die met behulp van je telefoon elke slag op de golfbaan kan registreren. De sensoren schroef je op de grips van je golfclubs. Het koppelen van je clubs (met de camera van je smartphone richt je op de sensor om te 'pairen') is niet meer dan tien minuten werk.

Arccos, beter golf met statistieken

Tracker & GPS

Hoe werkt het op de baan? Door een combinatie van geluid (het raken van de grond en bal) en beweging die de sensor oppakt weet Arccos dat je een slag doet. Op het moment van detectie stuurt de sensor namelijk een signaal naar je telefoon, die dankzij de GPS-functie precies weet waar je die slag hebt gedaan. Als je dat proces herhaalt bij elke slag weet Arccos precies waar je tijdens je ronde bent geweest op de golfbaan en welke afstand je hebt overbrugd met elke slag, en waar de bal is geëindigd. Want dankzij het nauwkeurig mappen van golfbanen weet Arccos precies waar je die slagen hebt gedaan, bijvoorbeeld op de green, rough, fairway, of bunker. Als je dit voor elke slag doet, levert dat aardig wat data op...

Meten = weten

De uitvoerige analyse van je spel is spectaculair, want op basis van alle geregistreerde slagen kan Arccos dankzij slimme software precies aangeven waar je slagen laat liggen (of waar je het juist goed doet). Per onderdeel (driving, approach, chipping, sand, putting) krijg je een handicap te zien. Het bepalen van deze handicap gebeurt op basis van het strokes gained systeem (een drie-putt betekent niet dat je niet kan putten, maar misschien dat je je approaches niet dicht genoeg bij de vlag slaat). Deze analyse per onderdeel van je spel ziet er in de app als volgt uit:

Arccos, beter golf met statistieken

Wij speelden in totaal 126 holes (gelijk aan zeven rondes van 18 holes) met Arccos. In de eerste screenshot is te zien dat het onderdeel 'driving' (handicap 9.1) en 'approach' (handicap 8.1) niet op het niveau zijn van het korte spel ('chipping', 'sand' en  'putting'). 

Arccos, beter golf met statistieken

In het onderdeel approach is duidelijk te zien dat de slagen naar de green te vaak (24,4%) te kort zijn. Standaard een club extra (je hoort het zo vaak, maar je blijft eigenwijs) zou dus niet verkeerd zijn. 

Arccos, beter golf met statistieken

Nog meer data

Wat geeft Arccos nog meer als het gaat om statistieken over je spel? We lopen de app door aan de hand van de menustructuur:

Player: hier zie je al je statistieken (zie afbeeldingen hierboven). Naast een 'overall' handicap (dat is gebaseerd op het Amerikaanse handicapsysteem en dus erg lijkt op het nieuwe World Handicap System!) zie je per onderdeel hoe goed je bent en welke progressie je hebt gemaakt. Ook kan je je persoonlijke records zien. Wat was je verste drive? Wat was je beste ronde op het gebied van putten? In de tab driving kan je je gemiddeldes zien. Hoe vaak raak je de fairway? Waar mis je als je mist? In de tab approach kan je zien waar je de green mist (kort, lang, links rechts). Heel waardevolle informatie als je beter wilt worden. 

Rounds: hier zie je welke rondes je hebt gespeeld. Je kan elke slag terugvinden op de kaart en zien wat je statistieken waren voor die ronde. 

Clubs: hier zie je de data van de clubs in je tas. Hoe sla ver je nou echt met elke club en wat is de range (dus het verschil tussen je lange en korte slagen; hoe kleiner deze range, hoe beter)? Hoe vaak sla je met elke club en met welke club raak je de meeste greens? Een mooie functie is smart distance. Arccos houdt met deze afstand rekening met slechte slagen en abnormaal lange slagen om zo een meer betrouwbare afstand te geven die je met de club slaat.   

Start round: als je een ronde start doe je dat hier. Arccos lokaliseert zelf de dichtstbijzijnde golfbaan, de map van de baan wordt gedownload (slim om eerder te doen),  je selecteert de tee en je kan beginnen.

Een echte Caddie

Samen met Microsoft heeft Arccos een systeem gebouwd waar op basis van kunstmatige intelligentie real-time advies wordt gegeven. Een caddie dus. Welke club moet ik slaan van de tee om de kans op een par te vergroten? Arccos Caddie geeft daar - bij elke slag - antwoord op. Zo kan je op de tee al zien welke gevolgen een bepaalde club kan hebben voor je score. Zo kan je zien dat op een bepaalde hole een driver gemiddeld een 4,2 op levert (op een par-4) en een houten 3 een 4,5. In dit geval zal Arccos natuurlijk de driver adviseren. Het mooie aan deze functie is, is dat je deze ook kan gebruiken voordat je gaat spelen. Een game-plan maken voor een baan die je nog niet kent was nog nooit zo makkelijk.

Arccos Caddie geeft advies op de golfbaan
Beeld: Arccos

In bovenstaande afbeelding (waar Arccos Caddie het advies geeft om een hybride 2 te slaan, om vervolgens met een pitching wedge naar de green te slaan) zie je niet alleen de afstanden naar de fairway, green en hindernissen, maar Arccos geeft je ook advies over welke club je moet slaan, waarbij zelfs rekening wordt gehouden met de omstandigheden van die dag (Arccos kijkt naar het weerbericht!), bijvoorbeeld wind. Een echte caddie dus! 

Arccos en je telefoon

Een van de nadelen van Arccos is dat je telefoon tijdens het spelen in je zak moet blijven. Sommige golfers vinden het geen enkel probleem om met een telefoon in de zak te spelen, maar voor ons is dit wel een minpunt. Toegegeven, het went, maar het liefst zou je tijdens het spelen even je telefoon in je tas laten. Wel zo rustig.

Het bedrijf is al enige tijd bezig met een oplossing: Arccos Link, een los klein apparaatje dat je aan je riem kunt dragen en het registreren van je slagen overneemt van je telefoon (zodat je deze niet meer in je zak hoeft te houden). Helaas laat deze accessoire lang op zich wachten. 

Over telefoons gesproken: Arccos vraagt veel van de batterij van je telefoon. Voor 18 holes hadden we minstens 80 procent batterij nodig op onze telefoon. Dit kan natuurlijk per telefoon verschillen. Met de batterijen in de sensoren zit het wel goed, want die gaan twee jaar mee. 

Cobra Connect

Leuk om te vermelden is dat steeds meer merken inzien dat het kunnen bijhouden van statistieken een mooie extra is. Een goed voorbeeld is Cobra. De nieuwe clubs van het merk zijn onder de noemer 'Cobra Connect' allemaal uitgerust met een Arccos sensor. Een mooie extra, bijvoorbeeld op de nieuwe SpeedZone lijn.  

Losse sensoren of smart grips

Na een paar rondes is het raadzaam om de sensoren in je clubs even goed aan te draaien. We zijn geen sensoren verloren maar ze komen langzaam los als je regelmatig speelt.

In samenwerking met een aantal merken zijn de ingebouwde Arccos Smart Sensors nu ook verkrijgbaar in grips (van bijvoorbeeld PING en Cobra), waarin de sensor al verwerkt is. Het ziet er met de Arccos grips allemaal net wat strakker uit, en je hoeft niet te controleren dat de sensoren er goed in blijven zitten. 

Arccos, beter golf met statistieken

Apple Watch

Voor het gebruiken van Arccos en het 'tracken' van al je slagen is het sinds kort mogelijk om de Apple Watch (klik hier voor een review van de Apple Watch als golfhorloge) de functie van je telefoon over te laten nemen (en hoef je die dus niet in je jas te houden).       

Arccos, beter golf met statistieken

Conclusie

Nog nooit was er een systeem waarmee je als amateurgolfer zoveel informatie kon verzamelen over je eigen spel. Grote verhalen in het clubhuis (over die verre drive, of geweldige up-and-down) na een ronde kan je nu eindelijk onderbouwen met keiharde cijfers. Als je een aantal rondes hebt gespeeld (hoe meer, hoe beter) heb je met de app een zee van informatie over jouw spel bij de hand. De hoeveelheid data en de analyse die op je af komt - en met name het advies op basis van deze data met de Arccos Caddie functie - is indrukwekkend.  

Complete app

De Arccos app is heel compleet en geeft veel meer dan alleen de afstanden die je met elke club slaat. Wil je zien waar je de fairway mist? Sla je je approaches consistent te kort? Nu je het weet kan je er mee aan de slag en kan je met overtuiging betere keuzes maken in de baan, door bijvoorbeeld toch die club extra te nemen.

Arccos bestaat al sinds 2014 en het product is zeker niet nieuw, maar de afgelopen jaren heeft het bedrijf niet stilgezeten. De sensoren zijn flink verbeterd (kleiner & nauwkeuriger) en ook de presentatie van de gegevens is geoptimaliseerd. Toch is het tijdens het spelen raadzaam om af en toe te controleren of het systeem de slagen goed registreert. Soms is een kleine aanpassing nodig - bijvoorbeeld het toevoegen van een strafslag - maar dat gaat heel makkelijk op je telefoon. De software is zeer gebruiksvriendelijk en alles is makkelijk terug te vinden. 

Baanboekje 2.0

Je hebt met Arccos Caddie het perfecte baanboekje in je broekzak. Het grootste minpunt blijft dat het systeem erg leunt op je telefoon, die je tijdens het spelen in je zak moet houden (terwijl golf een mooie reden is om die telefoon eens even uit te zetten en in je tas te laten...). Voor veel golfers is dit echter geen enkel probleem. Wij hebben Arccos ook getest in combinatie met de Apple Watch, en dat is een goede oplossing als je liever geen telefoon in je zak hebt. 

Wie niet sterk is...

Het ongemak van die telefoon in je zak wordt ruimschoots gecompenseerd met wat het oplevert: beter golf. Arccos claimt dat golfers die meer dan tien rondes speelden in 2019 hun handicap (in de Arccos app) met 3,59 slagen verlaagden. Onze handicap ging helaas niet in die mate omlaag, maar we zagen wel degelijk een verbetering in de verschillende onderdelen. Lang verhaal kort: je maakt betere beslissingen in de baan en met meer overtuiging dankzij harde cijfers. 

De feedback van golfers heeft Arccos vast bereikt en het bedrijf zal er alles aan doen om het systeem nog gebruiksvriendelijker te maken, zodat je die telefoon niet uit je zak hoeft te halen voor een correctie, je batterij wat langer meegaat en de losse sensoren op je clubs misschien nog wat kleiner worden. De smart grips waar de sensoren al in zijn verwerkt zijn een perfecte oplossing. Ondanks de paar kleine minputen kunnen we niet anders concluderen dan dat Arccos in deze vorm het beste stukje 'tech' is om je golfspel te verbeteren. Als je niks van technologie moet hebben en je na het lezen van deze review het gevoel krijgt dat het vooral veel 'gedoe' is, dan is Arccos niks voor jou, maar als je bereid bent om erin te duiken gaat Arccos je heel veel opleveren. Wie niet sterk is, moet slim zijn...   

Prijsinformatie

Arccos Caddie sensoren
Arccos Caddie smart grips

Let op: er worden abonnementskosten in rekening gebracht en er kunnen bij internationale verzending ook douanekosten in rekening worden gebracht. 

Meer weten?

arccos.com

Lees meer over
Equipment