Beeld: Apple

Review: Apple Watch Series 4

Beeld: Apple
De nieuwe Watch Series 4 van Apple kreeg een flinke update en zit boordevol technologie, met name gericht op gezondheid, maar is de Apple Watch ook een goed golfhorloge?

Vier jaar geleden bestormde Apple de markt voor smartwatches met de Apple Watch. Met een marktaandeel van 50% en meer dan 20 miljoen verkochte horloges in 2018 kan je gerust spreken van een succes, al werd het eerste exemplaar met flink wat scepsis ontvangen.  In 2019 is het bedrijf alweer toe aan de vierde generatie van de Watch. De stap van 3 naar 4 is waarschijnlijk de grootste die het merk met de watch maakte. Er zijn op dit moment dan ook weinig smart watches die zoveel in huis hebben als de Apple Watch Series 4.

Groter scherm

Naast nieuwe en verbeterde functies zit de grootste verandering in het ontwerp. Hij is dunner, lichter en tegelijkertijd een flink stuk groter. De schermrand is kleiner en het display heeft ronde hoeken gekregen. Resultaat: het zichtbare scherm is met 30% toegenomen. Een flinke verbetering want bij de Watch 2, die wij in 2017 testten, was het grootste minpunt het kleine scherm. Voorgaande modellen waren verkrijgbaar in twee maten (38 – 42 mm), en dat is nu ook weer zo, namelijk een klok van 40 en 44 millimeter. Het horloge zit dankzij de fijne band comfortabel om de pols.

Nog meer gezondheid

De focus op gezondheid is door Apple in de Watch 4 nog verder uitgebouwd. Als je in beweging komt is er de automatische work-out detectie om te vragen wat je precies aan het doen bent zodat het horloge je prestaties kan bijhouden. Er zijn weinig sporten die niet ondersteund of herkend worden door het horloge. 

Ook aan veiligheid is gedacht bij de nieuwe Watch. Denk bij de nieuwe 4de generatie bijvoorbeeld aan de valdetectie functie, die dankzij de ingebouwde gyroscoop alarm slaat als je een plotselinge val maakt. Als je 60 seconden niet beweegt belt de Watch zelfs de hulpdiensten.

De valdetectie functie van de Apple Watch 4.
De valdetectie functie van de Watch Series 4.
Beeld: Apple

Hartfilmpje

Als je een sportieveling bent, elke calorie en afgelegde meter wilt vastleggen, en je gezondheid wilt 'tracken' kan je letterlijk je hart ophalen. Een hele mooie functie - die perfect past bij de focus op gezondheid en veel aandacht kreeg in de media - is dat je een hartfilmpje kunt maken door je vinger 30 seconden op de digitale kroon te plaatsen. Dankzij elektrodes in de kroon maakt de Watch op basis van elektrische signalen een hartfilmpje en kunnen eventuele onregelmatigheden in het hartritme geconstateerd worden.

Een hartfilmpje met de Apple Watch Series 4 is zo gemaakt.
Dankzij de ECG-app heb je in 30 seconden een hartfilmpje.
Beeld: Apple

Walkietalkie

Er zijn een aantal leuke andere gadgets toegevoegd, bijvoorbeeld de Walkietalkie app waarmee je direct (zonder telefoon) met vrienden over de hele wereld kunt praten. Het besturingssysteem - Watch OS 5 - zorgt voor een vlekkeloze interface. Naast het touchscreen werkt de navigatie nog steeds voor een deel via de verbeterde digital crown, die nu ook 'responsive' is en trilt als je door een lijst scrollt. Net als voorgaande versies is de Watch volledig waterdicht en kan je er zelfs mee zwemmen. Handig als je het aantal getrokken baantjes en tijden wilt bijhouden.  

Batterij

Apple claimt dat je met activity-tracker, GPS en hartslagfuncties ingeschakeld je zo'n 6 uur aan batterijduur hebt. Tijdens het testen was er nog ruim voldoende batterij over na een volle ronde van 18 holes, maar 36 holes zal lastig zijn. Bij normaal gebruik - dus als je niet gaat golfen - zou de batterijduur 18 uur zijn. Op de dagen dat we niet gingen golfen ging de Watch heel lang mee. 

Apple Watch als golfhorloge

Om van de Apple Watch een golfhorloge te maken heb je apps nodig.  Er is aardig wat aanbod als het gaat om golfapps speciaal voor de Apple Watch. Het grootste deel van die apps zijn voornamelijk gericht op het geven van afstanden en het bijhouden van scores/statistieken. Het invoeren van scores en het bijhouden van je handicap kan nog steeds het beste met de app GOLF.nl.

Voor de meeste apps voor de Apple Watch moet je betalen. Er zijn gratis apps, maar de functionaliteit is vaak beperkt. Hieronder een opsomming van een aantal Watch apps die interessant zijn voor golfers en die GOLF.NL gebruikte tijdens het testen van de Watch.

Hole19

Als je een app wilt die afstanden geeft naar midden, voorkant en de achterkant green - en daar liever niet voor betaalt - is Hole19 de beste gratis golfapp voor je Apple Watch. Naast afstanden (helaas niet naar hindernissen) kan je ook je scores bijhouden. Met de betaalde versie - €49,99 per jaar, €7,99 per maand - schakelt de app automatisch naar de volgende hole, krijg je advies over welke club je het beste kan slaan, hole lay-outs in een hogere resolutie en nog een aantal andere functies.

Golf Game Book

Voor golfers die van wedstrijdjes houden is Golf Game Book een mooie app. Wil je weten wat je vrienden of vriendinnen voor of achter je doen tijdens een wedstrijd, dan kan dat met Golf Game Book. Je kan een toernooi creëren en zo real time scores bijhouden tijdens de ronde. Er zijn meer apps die dit doen, maar met de Apple Watch heb je de laatste scores op je pols. GPS-functionaliteit voor afstanden naar de hole heeft Golf Game Book niet. Een specifieke app voor een specifieke wens. 

Golfshot

Golfshot is een van de populairste apps als het gaat om het krijgen van afstanden en bijhouden van scores en statistieken. In de gratis versie zijn de mogelijkheden zeer beperkt en krijg je alleen afstanden naar het midden van de green. Met de Pro versie (€41,99 per jaar, €7,49 per maand) kan je alles en krijg je ook afstanden naar hindernissen. Het bijhouden van statistieken (bijv. aantal putts) kan ook via de Watch tijdens het spelen. Mooie extra is de greenview optie waarmee je op de Watch de green kan bekijken. Een hele uitgebreide app en een aanrader als je meer wilt dan alleen afstanden. 

18Birdies

Deze populaire app richt zich naast het geven van afstanden vooral op het 'social' aspect van golf. Met meer dan een miljoen gebruikers - die elkaars golfactiviteiten kunnen volgen - zijn er weinig dingen die je niet kan met 18Birdies. Als je in Amerika woont kan je zelfs starttijden boeken. In de gratis versie krijg je alleen de afstanden naar het midden van de green. Voor  €5,49 per maand krijg je alle afstanden (inclusief hoogteverschillen), betere statistieken (op basis van strokes-gained) en advies voor clubkeuze. Ernie Els is een van de investeerders in de app en spelers als Tony Finau en Paige Spiranac zijn ambassadeurs van de app.  

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

TAG Heuer Golf (voorheen FunGolf)

Net als Hole19 en 18 Birdies is TAG Heuer Golf (niet zo lang geleden nog FunGolf) een gratis app waarmee je afstanden kunt krijgen naar de green. Voorheen was het krijgen van de afstanden (en mooie overzichtelijke afbeeldingen van de holes) op je Watch gratis, maar nu moet je betalen voor afstanden op je Watch (op de iPhone kan je wel de afstanden zien). Deze app is dan wel gratis, maar praktisch onbruikbaar voor je Watch als je niet upgrade naar de premium versie (€41,99 per jaar of €3,99 per maand).

Swing by Swing GOLF GPS & Scorecard

Een simpele app voor het krijgen van afstanden. Swing by Swing of Golf GPS lijkt erg op Hole19, met als grootste verschil dat deze gratis app alleen afstanden geeft naar het midden van de green en je moet betalen als je ook afstanden wilt naar de voorkant of achterkant. Met de 'looper' versie ($24,99- per jaar) krijg je meer afstanden (zoom-in functie op de greens) en statistieken. 

Arccos Caddie

Statistieken zijn onmisbaar als je op zoekt bent naar manieren om je handicap te verlagen. Arccos Caddie is het bekendste 'sensorsysteem' waarmee je al je slagen kunt registreren. Het was nog nooit zo makkelijk om je spel op tourniveau te analyseren. Om je slagen te registreren moet je tijdens het spelen je telefoon in je zak houden zodat de app weet dat je een bal hebt geslagen. De Apple Watch Series 4 kan die functie met de app overnemen zodat je je telefoon in je tas kan houden. Minder afleiding dus. De Watch geeft naast afstanden ook clubadvies en doet dat op basis van de informatie die over jouw spel is verzameld. Ook wordt er bij het geven van advies rekening gehouden met de wind. Bijna een echte caddie dus. Let op: voor het gebruik van deze app heb je de Arccos sensoren nodig. Klik hier voor een uitgebreide review van Arccos Caddie. 

Conclusie

Bij onze review van de Apple Watch 2 – inmiddels meer dan 2 jaar geleden - was Apple voor golfers nog niet veel beter dan een ‘dedicated’ gps golfhorloge. Het was duidelijk: de Watch was mooi en werkte goed, maar had ook een klein scherm en had niet zoveel functies als een golfhorloge van bijvoorbeeld Garmin of Bushnell. Ook qua snelheid kon er nog wel wat verbeterd worden. Met deze nieuwe Watch 4 zijn veel van deze zwakke punten opgelost. Het scherm is aanzienlijk groter, en mede dankzij het nieuwe besturingssysteem, is het horloge een flink stuk sneller. 

Er zitten heel veel extra functies op de Watch die je als golfer misschien niet nodig hebt, maar (zeker als sporter) wel een mooie toevoeging zijn. Ook de golf apps voor Watch OS 5 worden steeds beter. Helaas niet goedkoper, want veel van de apps die wij probeerden waren in eerste instantie gratis, maar voor de belangrijkste en meest nuttige functies moet er maandelijks of jaarlijks betaald worden. 

Met de nieuwe versie heb je steeds minder vaak je iPhone nodig; bij elke nieuwe generatie wordt de Watch autonomer. Tijdens het testen werd al snel duidelijk dat je minder vaak op je telefoon hoeft te kijken omdat je de belangrijkste informatie op je pols hebt. Het is wachten tot je de Watch helemaal los kan gebruiken, want nu heb je zonder iPhone niks aan een Watch en dat is jammer. Een ander opvallend minpunt is het feit dat er geen 'always on' functie op het scherm zit waardoor de tijd niet continu zichtbaar is.    

De belangrijkste vraag bij het al dan niet aanschaffen van een Apple Watch is of je waarde hecht aan alle extra's die je krijgt. Als je onrustig wordt van nog meer technologie en afleiding op je pols, en alleen iets zoekt voor tijdens het golfen, is de Apple Watch 4 niet voor jou. Qua functionaliteit kan de Watch als golfhorloge steeds beter de concurrentie aan. Als je naast het golfen nog veel andere sporten doet - en net als op de golfbaan graag alles bijhoudt - is er geen betere en meer complete smartwatch.   
+ Groot scherm
+ Gebruiksgemak
+ Extra's

- Always-on display niet mogelijk
- Extra kosten voor apps


Productinformatie

Prijs
Apple Watch Series 4: €429,- (40 mm), €459,- (44mm)

Update oktober 2019: Inmiddels is er een nieuwe versie - de Apple Watch Series 5 - te koop. De belangrijkste verbeteringen zitten in een 'always-on display' (dus de bladwijzer is altijd zichtbaar), een kompas, fietstracker en een verbeterd besturingssysteem (Watch OS 6). Apple Watch Series 5: €449,- (40 mm), €479,- (44mm). De Watch Series 3 – ook met ingebouwde GPS - is ook nog steeds verkrijgbaar. Apple Watch Series 3: €299,- (38mm), €329,- 42mm

Meer informatie? apple.nl/watch

Lees meer over
Equipment