Equipment

Nieuwe wedges, golfballen en schoenen

De inmiddels 82-jarige Bob Vokey lanceert dit jaar de negende uitgave van zijn Spin Milled wedges. Naast de Vokey SM9 lanceert Titleist ook een nieuwe versie van de AVX en heeft FootJoy een aantal nieuwe golfschoenen op de plank liggen.
Beeld: Titleist

Beeld: Titleist

Als er één productcategorie is die qua innovaties en ontwikkeling wat minder hard van de daken schreeuwt ('harder, beter, sneller!') is het die van de wedges. De golfmerken zitten zeker niet stil, maar verwacht geen beloftes van nog meer afstand en vergevingsgezindheid. Dat past ook niet bij een club waarbij het vooral om gevoel gaat en consistentie. Een goed voorbeeld is de nieuwe Vokey SM9 wedge, die in grote lijnen bijna niet verschilt van de SM8. Zo gek is dat niet, zeker niet als je bedenkt dat de voorganger heel goed in de smaak viel en Vokey al jaren de meest gespeelde wedge is op alle professionele tours. 

23 smaken

Bob Vokey - inmiddels 82 jaar oud - is niet te stoppen. De clubontwerper blijft de grote expert als het gaat om opties in loft, bounce en grinds. Met 23 verschillende modellen in de nieuwe lijn kan je je hart ophalen voor meer creativiteit en variatie in je slagen naar de green. 

Is er dan niks veranderd? Het zwaartepunt in de SM9 wedges ligt ver naar voren, en dat zorgt voor een lage balvlucht met veel spin. De 'forward cg' verschilt en is per wedge nog beter aangepast om ervoor te zorgen dat alle wedges nagenoeg dezelfde lanceereigenschappen (launch angle, de hoek waarin de bal vertrekt van het clubblad) hebben.

In de nieuwe Spin Milled wedges is het proces van het cutting proces verbeterd zodat de groeven nog scherper zijn geworden. Microgroeven zorgen voor nog meer spin bij halve slagen. Een speciale hittebehandeling maken dat de groeven langer meegaan.

vokey wedges

Zes grinds

Zoals altijd bij een nieuwe SM-lijn zijn er weer veel grinds waaruit gekozen kan worden. Hieronder een beschrijving van de zes verschillende grinds:

F - De F (full) grind is een rechttoe rechtaan grind voor volle swings waarbij het clubhoofd niet open of dicht wordt gezet. De F grind is dan ook de meeste gebruikte (sand)wedge op de verschillende tours. (lofts: 46, 48, 50, 52, 54, 56 graden)

S - Vernoemd naar Steve Stricker. Deze grind biedt iets meer veelzijdigheid (omdat je het clubblad iets meer open of dicht kunt zetten) dan de F grind, maar is nog steeds een wedge voor de speler met een eenvoudige techniek (weinig polsactie, veel lichaamsrotatie). (lofts: 54, 56, 58, 60 graden)

M - De favoriet van Vokey zelf. Een wedge voor spelers die het clubblad graag open of dicht zetten om bepaalde slagen rond de green uit te kunnen voeren. (lofts: 56, 58, 60, 62 graden)

K - De wedge met de meeste bounce is de K grind. Daarmee is het de meest vergevingsgezinde wedge in de lijn en een ideale club voor bunkerslagen. (lofts: 58, 60) graden

L - De L grind is veelzijdig, maar met met weinig bounce tegelijkertijd de minst vergevingsgezinde wedge in de line-up. (lofts: 60 graden)

D - Een populaire grind op de tour die lijkt op M, maar aanzienlijk meer bounce heeft. (lofts: 54, 56, 58, 60 graden)

Alle wedges zijn er in drie finishes: Jet Black, Brushed Steel of Tour Chrome (zie foto boven).

FootJoy Fuel

In 2022 komt FootJoy met een nieuwe sportieve golfschoen die in verschillende, wat meer gewaagde kleuren verkrijgbaar zijn. Geen zwart, wit of navy dus, maar fellere combinaties. De buitenzool van de nieuwe FootJoy Fuel lijkt erg op die van de zeer populaire Pro|SL. Naast vier heren modellen zijn er ook drie modellen voor dames (zie foto onder).

footjoy fuel golfschoenIn tegenstelling tot de nieuwe Fuel blijft FootJoy het natuurlijk ook heel goed doen in de klassieke categorie. Daarom komt het merk dit jaar met nieuwe versies van de spikeloze Premiere Series (zie foto onder) en Traditions (met spikes) series. 

de nieuwe footjoy golfschoen

Nieuwe versie AVX golfbal

De AVX (wat staat voor Alternatief voor de Pro V1 of Pro V1x) is alweer toe aan haar derde generatie. Vergeleken met de twee andere premium golfballen heeft de AVX een lagere balvlucht (het resultaat van een ander dimplepatroon) met iets minder spin, terwijl het gevoel door de zachtere urethaan cover het zachtst is van de drie. De nieuwe golfballen zijn vanaf 4 februari verkrijgbaar.

de nieuwe avx golfbal van titleist

Nog meer nieuwe golfballen: TruFeel & Velocity

Naast de AVX heeft Titleist ook de Velocity en de TruFeel verbeterd. De Velocity is een bal voor de golfer die gaat voor de maximale afstand (hoge lancering) met elke club (en spin in de ballen naar de green iets minder belangrijk vindt). Naast een witte versie zijn er ook drie matte uitvoeringen: oranje, groen en blauw. De TruFeel is de zachtste bal in de catalogus van Titleist en tegelijkertijd ook de goedkoopste golfbal. De TruFeel is verkrijgbaar in wit en fluorescerend geel. Later dit jaar komt daar nog mat rood bij.

nieuwe golfballen van titleist

Prijs & productinformatie

De nieuwe Vokey SM9 wedges zijn vanaf 17 februari 2022 te koop in de lokale golfshop op jouw golfbaan, via Jumbo Golf of via de website van Titleist.

Prijs

Vokey Spin Milled 9 wedges: 
€ 199 (staal), €219 (graphite)

TruFeel: € 29,99 per dozijn
Velocity: € 34,99 per dozijn
AVX: € 59,99 per dozijn

FootJoy Fuel: € 169 (heren) € 159 (dames)
FootJoy Traditions: € 139
FootJoy Premiere Series: € 229

Meer weten? 
titleist.de

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Equipmentnieuws in 2022:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Metalwoods

Callaway Rogue ST
TaylorMade Stealth

Putters
Odyssey Eleven, Tri-Hot 5K, White Hot OG & Toulon

IJzers
Cobra Air-X, LTDx, Forged Tec

Wedges
Vokey SM9
PING Chipr

Golfballen
Titleist AVX
Callaway Chrome Soft

Schoenen
FootJoy Fuel, Premiere Series en Traditions
Ecco Biom C4
Ecco Golf x J.Lindeberg

Trolleys
Motocaddy S1

Lees meer over
Equipment