Noud: "Hoe moet clublengte bij ontwijkopties worden gemeten? Is meten ook verplicht als duidelijk is dat binnen de relief area wordt gedropt? En moet je meten met de langste club in de tas?"
Een clublengte is zo lang als de langste club in de tas, behalve de putter. Als je een dropzone met een andere club wil uitmeten verandert dus de grootte van de dropzone niet, deze blijft een of twee clublengtes. Maar wanneer het heel duidelijk is dat de bal binnen dit gebied gedropt wordt en erin blijft liggen, hoeft dit niet te worden gemeten. Het moment dat de grenzen van de dropzone worden opgezocht is het wel verstandig om deze te meten en te markeren met een tee. Je kunt dan zien of de bal op de juiste plek gedropt is en na het droppen nog in de dropzone ligt.
Ed: "Een bal ligt zodanig dicht bij een hek, dat is gemarkeerd als buiten de baan, dat het niet mogelijk is een slag te maken richting hole. Mijn club zou het hek raken en ik kan eigenlijk mijn positie niet innemen. Mag ik dan zonder strafslag droppen?"
Buiten-de-baan markeringen, zoals dit hek, mogen niet zonder straf worden ontweken. De opties die een speler in dit geval heeft zijn:
• de bal in een andere richting slaan, zodat de speler geen last meer heeft van het hek.
• beslissen dat de bal onspeelbaar is door met bijtelling van één strafslag een van de drie opties onder Regel 19 toe te passen, te weten procedure van slag en afstand, recht naar achteren ontwijken en zijwaarts ontwijken.
Dolf: "We hebben al een paar keer discussie gehad op de club over het doorlaten van een flight tijdens een shotgunwedstrijd. Is dat toegestaan?"
Er mag tijdens iedere wedstrijd worden doorgelaten, maar dat is natuurlijk alleen nuttig als er voor de groep die wil doorlaten ruimte is. Bij een shotgunwedstrijd zal dat over het algemeen niet het geval zijn. Het is dan ook verstandiger om iedereen aan te sporen aansluiting te houden met de groep ervoor.
Patrick: "Ik speelde op een golfbaan die gebruikt maakt van een robotmaaier. Ik sloeg mijn bal zichtbaar op de fairway, niet in de buurt van de maaier. Tijdens het wachten op een slag van mijn flightgenoot zag ik dat de robotmaaier op mijn bal afreed en er overheen ging. Ik heb toen een bal gedropt op de plek waar de bal ongeveer lag en als verloren bal geschreven. Klopt dat?"
De robotmaaier is een invloed van buitenaf. En wanneer door toedoen van een invloed van buitenaf je stilliggende bal is bewogen, in dit geval zelfs verdwenen, had je een andere bal zonder straf moeten terugplaatsen op de plek waar de maaier je bal wegnam, zie Regel 9.6. Omdat je een bal gedropt hebt in plaats van teruggeplaatst, heb je van een verkeerde plek gespeeld en moet je twee strafslagen bijtellen bij je score op die hole (Regel 14.7).
Als het niet bekend was geweest dat de bal door de maaier was weggenomen, is het een verloren bal en is er geen andere optie dan slag en afstand toe te passen volgens Regel 18.2, maar daar is hier geen sprake van.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Wouter Quispel (NGF Referee), Marjon Thijssen (NGF Regels en Handicap) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |