Equipment

Onconventioneel: Callaway Mavrik

Callaway heeft nog zwaarder ingezet op supercomputers en kunstmatige intelligentie. De nieuwe Mavrik drivers, fairwaywoods, ijzers en hybrides zijn dankzij 'machine learning' in zowel vorm als clubblad verder geoptimaliseerd zodat elke type golfer kan profiteren van betere prestaties.
Beeld: Callaway Golf

Beeld: Callaway Golf

De supercomputer die Callaway in 2019 voor de Epic Flash driver ontwikkelde, heeft voor de nieuwe Mavrik drivers, fairwaywoods, hybrides en ijzers flink wat overuren gedraaid. 

Met de hulp van kunstmatige intelligentie en talloze simulaties werd vorig jaar Flash Face geboren. Het kon blijkbaar nog beter, want Callaway heeft voor de Mavrik-lijn de technologie opnieuw toegepast voor een nog sterker en beter clubblad, natuurlijk voor meer afstand en nog meer geraakte fairways en greens.

A.I. & een supercomputer

Epic Flash was de eerste driver die tot stand kwam met de hulp van kunstmatige intelligentie. Een supercomputer berekende hoe het clubblad gevormd moest zijn voor het beste resultaat. Niet zozeer om de balsnelheid te verhogen bij goed geraakte ballen, maar vooral bij ballen buiten de sweetspot. Lang verhaal kort: de ongebruikelijke en op het oog willekeurige rimpelingen in de dikte van het gesmede clubblad - niet te zien aan de buitenkant - zorgen volgens Callaway voor betere prestaties.

#1 en Oranje

Het maakte Epic Flash de best verkochte driver in 2019. Het Research & Development-team van Callaway heeft met Mavrik - de opvallende naam van de nieuwe lijn die staat voor onafhankelijkheid en onconventioneel denken - het succes van A.I. verder doorgetrokken. Zie het als een flinke upgrade van de supercomputer. Wat de supercomputer niet heeft bedacht is de opvallende oranje finish...

De nieuwe clubs uit de Mavrik lijn van Callaway.

Conventies

Natuurlijk is Jailbreak terug in de Mavrik drivers. Wat doet het succesvolle Jailbreak - voor het eerst gebruikt in de Epic clubs - ook alweer? De tralies maken het clubhoofd stijver, waardoor de energieoverdracht van club naar bal beter is. In het verbeteren van de moderne driver gaat het echter vooral om gewichtsverdeling. Hoe kan je gewicht verplaatsen voor meer vergevingsgezindheid (balsnelheid bij slecht geraakte ballen) zonder dat dit ten koste gaat van aerodynamica?

Dat brengt ons bij het grote nieuws. De nieuwe lijn bestaat uit drie (in plaats van twee) verschillende head shapes: de standaard Mavrik, Sub Zero en Max. Het motto van de lijn is Distance That Defies Convention. Dat de conventies worden getart is het beste zichtbaar in de standaard Mavrik, waarbij de vorm van het clubhoofd flink op de schop is genomen. Door de 'kont' te verhogen zou het clubhoofd aerodynamischer zijn en minder luchtweerstand creëren tijdens de swing. Het Cyclone Aero clubhoofd levert volgens Callaway een hogere clubhoofdsnelheid op, zonder dat dit ten koste gaat van de vergevingsgezindheid. Zie het verschil in vorm van de zool van de Mavrik (rechts) vergeleken met de Epic Flash (links):

De nieuwe clubs uit de Mavrik lijn van Callaway.

Sterkere Flash Face

Zoals gezegd komt de Flash Face terug. Er is een sterker en lichter F2S2 titanium (zes gram lichter) gebruikt voor het clubblad. In Epic Flash ging het nog om één Flash Face, maar nu is elk clubblad verschillend in de drie verschillende clubhoofden (Standaard, Sub Zero, Max). De gedachte hierbij is dat een ander clubhoofd ook vraagt om een ander clubblad om het maximale rendement uit de vorm te halen. Hoe lang gaat het duren voordat elke individuele golfer zijn eigen clubblad krijgt? 

De nieuwe clubs uit de Mavrik lijn van Callaway.

Sub Zero

Net als in voorgaande jaren is er ook een Sub Zero model voor golfers met een hogere swingsnelheid, die geen probleem hebben met het creëren van spin. Het iets kleinere clubhoofd (450cc) heeft extra afstelmogelijkheden dankzij twee schroeven (veertien en twee gram) voor en achterin de zool waarmee je de lanceereigenschappen en spin kan afstellen. 

De nieuwe clubs uit de Mavrik lijn van Callaway.

Max

Bijzonder is dat er dit jaar dus ook een derde model bijgekomen is: Max. Dit nieuwe model - dat qua voetafdruk het grootste is van de drie - is gericht op golfers die worstelen met een slice. De Max is het 'makkelijke' model voor een groot deel van de golfers die moeite hebben om de bal goed (hoog) te lanceren en die een hoge MOI (vergevingsgezindheid) goed kunnen gebruiken. 

De nieuwe clubs uit de Mavrik lijn van Callaway.

En dan nog dit: de supercomputer heeft in de Mavrik drivers ook gekeken naar de interne structuur en is uitgekomen op een ribstructuur die zorgt voor een beter geluid en gevoel. 

Dankzij de OptiFit Hosel zijn de drivers afstelbaar (-1 graden loft, +2 graden loft). 

De nieuwe clubs uit de Mavrik lijn van Callaway.

Natuurlijk kan er weer gekozen uit een aantal shafts, dus laat je fitten om de beste combinatie van clubhoofd en shaft te bepalen. Goed van Callaway: er zijn ook damesversies met een lichtere en kortere shaft. Mavrik is er in lofts van 9, 10.5 en 12 graden. Sub Zero is verkrijgbaar in 9 en 10.5 graden loft. De Mavrik Max is verkrijgbaar in lofts van 9, 10.5 en 12.5 graden.   

Prijs € 549 

Mavrik fairwaywoods

Net als bij de drivers heeft elke Mavrik fairwaywood (drie modellen: Standaard, Sub Zero en Max) een eigen Flash Face, vorm en zwaartepunt, en ook deze zijn ontworpen met hulp van een supercomputer. Een opvallende wijziging vergeleken met de Epic Flash fairwaywoods is het ontwerp van de leading edge. In de Max, de fairwaywood met het grootste clubblad en clubhoofd, zorgt de lagere leading edge voor betere prestaties bij ballen die lager op het clubblad worden geraakt, bijvoorbeeld van de fairway. In de Sub Zero versie is de leading edge juist smaller zodat de betere spelers meer kunnen variëren met balvluchten (draw, fade). De Max-versie heeft een groter clubblad en clubhoofd. 

De nieuwe clubs uit de Mavrik lijn van Callaway.


Lofts
Standaard: 3+, 3-, 4-, 5- en 7-wood.
Sub Zero: 3+, 3-, 4-, en 5-wood.
Max:3+, 3-, 5-, Heavenwood, 7-, 9-, en 11-wood. 

Prijs € 329,-

IJzers

Callaway is al meer dan vijf jaar de nummer één als het gaat om ijzers. Het belangrijkste ingrediënt voor dat succes is de drang van de golfer naar afstand, en met de nieuwe Mavrik ijzers speelt Callaway opnieuw in op die behoefte, natuurlijk met de hulp van de supercomputer. Het is voor het eerst dat kunstmatige intelligentie is toegepast in een ijzer, waarbij het clubblad van de ijzer-9 anders is dan die van de ijzer-7 (andere loft is ander clubblad). In de lange ijzers gaat het om lanceerhoek en snelheid, terwijl in de mid-ijzers (meer) spin belangrijker is. In de korte ijzers gaat het met name om precisie en spin.  

De nieuwe clubs uit de Mavrik lijn van Callaway.


De 360 Face Cup in de ijzers zorgt ervoor dat het clubblad veert bij impact, ook bij ballen die je niet in de sweetspot raakt. Met nauwkeurig verdeeld gewicht van wolfraam is de balvlucht geoptimaliseerd (hoger bij lange ijzers). Deze technologie heeft Callaway in staat gesteld om de lofts (nog) sterker te maken zonder dat dat ten koste gaat van (een te lage) balvlucht, (te weinig) spin en een (te vlakke) invalshoek. Om niet in te leveren op zacht gevoel, iets wat doorgaans afneemt bij een fexibel dun clubblad, zijn er piepkleine balletjes van urethaan in het clubhoofd verwerkt om ongewenste vibraties te verminderen. 

Naast een standaardversie zijn er nog twee andere modellen. De Mavrik Pro ijzers zijn compacter en hebben een dunnere topline voor meer workability en controle. De Mavrik Max ijzers hebben juist een groter clubhoofd met een dieper zwaartepunt voor een hogere lancering en meer vergevingsgezindheid. De stock shafts in de ijzers zijn van True Temper, Project X en KBS. 

Prijs (7 ijzers)
Staal € 999
Graphite € 1099  

Hybrides 

De processoren van de supercomputer zijn inmiddels oververhit, maar ook voor het laatste klusje - de Mavrik hybrides - is er aardig wat rekenkracht gebruikt. Ook in de hybrides is dit een primeur. Net als bij de fairwaywoods en de ijzers is bij elke loft het clubblad anders vormgegeven om de snelheid, launch angle en spin te optimaliseren. Naast een standaardmodel is er net als in de ijzers ook een Max (groter clubhoofd, dieper zwaartepunt) en een Pro (compacter en minder diep clubhoofd) hybride, die na feedback van tourprofessionals meer de vorm heeft van een fairwaywood.

De nieuwe clubs uit de Mavrik lijn van Callaway.


Lofts
Standaard: 3H, 4H, 5H en 6H
Pro: 2H, 3H, 4H en 5H
Max: 3H, 4H, 5H, 6H, 7H en 8H

Prijs
€ 279

Alle clubs uit de nieuwe Mavrik lijn zijn verkrijgbaar vanaf 23 janauri 2020. 

Meer weten?
callawaygolf.com

Lees meer over
Equipment