De nieuwe Epic Flash en Epic Flash Sub Zero driver van Callaway.
Beeld: Callaway Golf

Nieuwe driver Callaway: 'Epic Flash'

4 januari 2019 Redactie GOLF.NL
Met behulp van een supercomputer en kunstmatige intelligentie ging Callaway op zoek naar het perfecte clubblad. Het resultaat is de Epic Flash, een driver die niet alleen 'snel' is als je de bal zuiver raakt, maar ook presteert als je de sweetspot even niet weet te vinden.

Wat is het?

Zoals gebruikelijk komen een paar van de grootste merken begin januari met nieuwe clubs. Dit jaar is dat niet anders en Callaway is een van de eersten die een nieuwe driver en fairwaywood onthult. 

Sinds de Epic - precies twee jaar geleden - is Callaway de nummer-1 als het gaat om verkochte drivers. De eerste versie van Epic met 'Jailbreak' , de twee tralies in de driver die de zool en de kroon met elkaar verbinden, was een schot in de roos.

Wat doet het succesvolle Jailbreak - voor het eerst gebruikt in de Epic clubs - ook alweer? De tralies maken het clubhoofd stijver, waardoor de energieoverdracht van club naar bal beter is. 

Never change a winning team moet Callaway gedacht hebben, want voor 2019 gaan ze dus weer terug naar de naam Epic. Er komt wel een flitsende term bij: Flash. En die term heeft alles te maken met hoe Callaway te werk is gegaan. Voor de Epic Flash-lijn ging Callaway namelijk aan de haal met Artificial Intelligence en een supercomputer... 

Wat is er nieuw?

Supercomputer

De Jailbreak technologie, de innovatie waarmee Callaway twee jaar geleden de driver markt voor zich wist te winnen keert dus terug. Maar er is meer, want het grootste verhaal achter de nieuwe driver van Callaway is de 'flash face'. Het verhaal achter het oppervlak waar je de bal mee raakt is bijzonder. Callaway ontwikkelde namelijk een supercomputer die zichzelf heeft geleerd om het perfecte clubblad te ontwerpen. Het merk achter de bestverkochte driver van 2018 (Rogue) claimt de eerste in de golfindustrie te zijn die A.I. en 'machine learning' heeft gebruikt om een golfclub te ontwikkelen.

15 duizend prototypes

Doorgaans is het proces van het testen van een clubblad een tijdsintensief werkje. Dankzij het gebruik van supercomputer konden 15 duizend verschillende clubhoofden - op basis van balvluchtdata van heel veel slagen - getest worden. Dat is flink wat meer dan de 10 prototypes die doorgaans worden getest voordat het eindproduct wordt gekozen. Nu is dat niet alleen gedaan om de balsnelheid te verhogen als de bal goed raakt, maar vooral als je de bal niet zo goed raakt. Om deze vergevingsgezindheid (lees: balsnelheid bij mishits) te vergroten zijn bepaalde delen van het clubblad (meer richting teen en hiel) dunner of dikker dan bij het centrum van het clubblad.

Met de hulp van een 'supercomputer' ontwierp Callaway het ideale clubblad.
Beeld: Callaway Golf

'Niet 34 jaar, maar één weekend'

'Met Epic en Rogue bereikten we een hogere balsnelheid dankzij Jailbreak', zegt Alan Hucknell, directeur R&D van Callaway, over de nieuwe driver. 'Met Epic Flash hebben we ons vooral gericht op nog meer balsnelheid bij niet perfect geraakte drives. De supercomputer heeft een clubblad ontwikkeld waar wij zelf nooit op zouden zijn gekomen. Het gaat dan met name om de variaties in de dikte van het clubblad. Op de sweetspot benaderen we de grenzen van wat mag van de R&A en de USGA, maar aan de zijkanten was nog veel te winnen op het gebied van balsnelheid. Met een normale computer zou je er 34 jaar over doen om die 15 duizend verschillende clubhoofden te testen. Nu konden we het in vier weken', aldus Hucknell.

Aanpasbaar

De ongebruikelijke en op het oog willekeurige rimpelingen in de dikte van het gesmede clubblad - niet te zien van buiten -  zijn tot stand gekomen dankzij een twee uur durende behandeling bij 595 graden Celsius. Het titanium is dankzij deze techniek niet alleen sterk, maar ook heel flexibel, wat weer bijdraagt aan extra balsnelheid. 

Net als in voorgaande Callaway drivers is de driver aan te passen met de OptiFit hosel. Daarnaast kan je met gewichtjes (16 gram in de standaard versie en 12 gram in de Sub Zero versie) de gewichtsverdeling verder aanpassen, bijvoorbeeld voor het aanmoedigen van een fade of een draw. Bij de Sub Zero is er de extra mogelijkheid om de spin te verlagen/verhogen dankzij een extra verplaatsbaar gewichtje aan de voorkant van de driver.

Epic Flash Sub Zero

Ook fairwaywoods

Alles wat je ziet in de driver komt ook terug in de Epic Flash fairwaywoods: de Flash Face, Jailbreak en de aanpasbare hosel, die in de voorganger - Rogue - ontbrak, is weer terug. De gewichtsbesparing dankzij de lichtere OptiFit hosel is gebruikt om het gewicht te verlagen en te verschuiven naar de zijkanten voor een hogere lancering en meer vergevingsgezindheid. Ook hier zijn er twee versies: Epic Flash en Epic Flash Sub Zero.

Beeld: Callaway Golf

Wat vinden wij?

Veel beter kan je een nieuwe driver als merk niet introduceren. Twee dagen na de introductie van de Epic Flash won Callaway speler Xander Schauffele op Hawaii direct met de nieuwe driver in zijn tas:

Naast de Epic Flash speelde Schauffele ook met de nieuwe Apex Pro ijzers (klik hier).

Met de komst van de Epic Flash gaat de prijs van een Callaway driver verder omhoog, dertig euro om precies te zijn, naar een bedrag van €579,-. (TaylorMade tikt zelfs bijna de €600,- aan met hun nieuwe M5 driver.) 

Dat is een flinke investering mocht je een nieuwe driver overwegen voor 2019. Voor dat bedrag krijg je wel de eerste club in de golfgeschiedenis die met behulp van 'A.I.' is ontwikkeld. Hoeveel het precies bijdraagt aan meer afstand - iets wat Callaway claimt met de 'flash face' - is moeilijk te zeggen en iets wat je alleen zelf kunt ervaren, bijvoorbeeld tijdens een fitting of in een grote golfshop waar je clubs kunt uitproberen. 

De opvallende groen/gele kleuren van de Epic Flash doen eens een beetje denken aan Usain Bolt en Jamaica. Op zich geen verkeerde associatie als het gaat om snelheid. Het is geen verrassing dat de grote merken de grenzen die de R&A en USGA hanteren voor de prestaties van een driver steeds meer opzoeken. De kunst is om die grens - met het verbeteren van de fabriekstoleranties - zo dicht en vooral zo vaak mogelijk te benaderen zonder erover heen te gaan. Callaway zegt vooral dat er nog winst is te behalen op de plekken naast de sweetspot en met de Epic Flash proberen ze die sweetspot te vergroten.

Heb je al een Epic (2017) of Rogue (2018) driver in je tas? Verwacht dan geen grote winst in afstand. Je kan er grofweg vanuit gaan dat nieuwe technologie in drivers ongeveer 1 meter aan extra afstand per jaar oplevert. Is je driver tien jaar oud? Misschien is het dan tijd om aan iets nieuws te denken, zeker als je die +/- 10 meter aan afstand van de tee kan gebruiken (en je bereid bent om daarvoor te betalen). Laat duidelijk zijn dat je je dan wel moet laten fitten en niet een driver blind uit het schap koopt. 

Alle grote merken komen dit jaar met nieuwe drivers, of hebben die eind vorig jaar al gelanceerd (Titleist, Cobra). 2019 wordt dus een mooi jaar als je op zoek bent naar een nieuwe driver... 

Productinformatie

Er zijn drie standaard premium shafts voor de Epic Flash: Project X Even Flow Green, Mitsubishi Tensei Blue AV of de Project X Hzrdus Smoke. Alle drivers zijn uitgerust met een Golf Pride New Decade Allign Green grip.

De Callaway Epic Flash, Epic Flash Sub Zero drivers en fairwaywoods zijn vanaf 1 februari verkrijgbaar.

Drivers
Epic Flash: €579,- (9°, 10.5°,  12°)
Epic Flash Sub Zero: €579,- (9°, 10.5°)


Fairwaywoods
Epic Flash: €329,- (13.5°, 15°, 18°, 20°, 21°,  23°, 25°)
Epic Flash Sub Zero: €329,- (13.5°, 15°, 18°)

Meer weten? callawaygolf.com

Laatste nieuws

Geen nieuws gevonden

Lees meer over

Equipment