Topgolf

Vamos! Alles wat je wil weten over de Solheim Cup

Veel golfliefhebbers kijken er al maanden naar uit en dit weekend is het zover: de Solheim Cup. Voor de 18de keer ontmoeten Europa en Amerika elkaar โ€“ dit keer in Spanje โ€“ voor een tweestrijd vol passie en doorgaans ook drama.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Van de zeventien edities van de Solheim Cup won Team USA er tien, maar het feit dat Europa de laatste twee keer aan het langste eind trok is hoopgevend voor iedereen die de komende dagen op Finca Cortesin óf voor de televisie ‘ole olé’ zit te zingen. Maken de troepen van captain Suzann Pettersen er drie op een rij van, of gaat de Cup mee naar de ‘States’? Het belooft een spannend duel te worden tussen twee teams die op papier erg aan elkaar gewaagd zijn, maar laten we eerst een paar stapjes teruggaan. Hoe werkt die Solheim Cup eigenlijk?

Foursomes, fourballs & singles

De Solheim Cup is het grootste evenement in het vrouwengolf met een ongeëvenaarde intensiteit. Doorgaans worden golfwedstrijden in strokeplay gespeeld, maar dit bijzondere duel is matchplay en in teamverband. Het format is sinds de eerste editie in 1990 een aantal keer veranderd, maar is sinds 2002 ongewijzigd. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Er worden elke dag meerdere sessies gespeeld en elke sessie heeft een ander matchplayformat. Op vrijdagochtend spelen de vrouwen vier foursomes en in de middag vier fourballs, een recept dat we zaterdag herhalen. Win je, dan verdien je één punt voor je team. Op zondag valt in Andalusië de beslissing wanneer iedereen één laatste keer de baan ingaat voor de twaalf singlepartijen.

Lees hier alles over het format, de opstelling en meer!

Finca Cortesin: luxe resortbaan

Voor de eerste keer in de Solheim Cup-geschiedenis strijken de beste vrouwen van Europa en Amerika neer in Spanje, om precies te zijn op Finca Cortesin. Deze resortbaan opende in 2006 en is dus nog relatief jong. De 18-holes baan kreeg direct na de opening veel loftuitingen. Dat Finca Cortesin een resort is, is natuurlijk fijn voor de speelsters: ze kunnen gedurende de week de buggy en taxi’s laten staan en zich lopend over het terrein bewegen. Tijdens het toernooi hoeven de vrouwen niks tekort te komen, want ze hebben intrek genomen in de luxueuze suites van het hotel.

De Amerikaanse topgolfster Rose Zhang slaat af op Finca Cortesin de baan van de Solheim Cup 2023
Beeld: Getty Images

Spannend slot

Architect Cabell B. Robinson tekende veel ‘runoffs’ (kuilen) rond de greens, dus als je de green mist wordt je korte spel goed getest op Finca Cortesin. Als de partijen spannend zijn wordt de uitkomst bepaald op de laatste vier holes. Een van de moeilijkste holes van de baan – met een gekantelde fairway en een moeilijke slag naar de green – is de par-4 15de. De par-4 16de, een lange hole met dogleg naar links, wordt gevolgd door de kortste par-3 van de baan. De slothole is een par-5 die voor de topspeelsters in de twee slagen te halen is. Sensatie gegarandeerd als de partijen spannend zijn en de laatste holes bereiken. *

Lees hier alles over Finca Cortesin!

Gedroomde captain

Aan captains Stacy Lewis (Team USA) en Suzann Pettersen (Europa) de taak om alles in goede banen te leiden voor hun twaalfkoppige teams. Met name laatstgenoemde was de gedroomde kandidate voor het aanvoerderschap. De nu 42-jarige Pettersen speelde negen keer mee en was in 2019 verantwoordelijk voor een iconisch Solheim Cup-moment, toen ze in de laatste partij op zondag de beslissende putt holede voor het team waar ook Anne van Dam deel van uitmaakte. 

De Noorse besloot meteen een punt achter haar carrière te zetten, maar staat nu dus als captain aan het roer. Een droom die uitkwam. “De Solheim Cup is een belangrijk deel van mijn carrière geweest. Het is een grote taak, maar zoals ik zelf golf heb gespeeld ga ik er met hart en ziel voor. Hopelijk kan ik het beste team bij elkaar krijgen om goed voor de dag te komen”, aldus Pettersen, die ook volgend jaar captain is in Georgia. 

Lees hier alles over de vrouw die Europa naar de derde zege op rij moet leiden!

Lees hier alles over de indrukwekkende carrière van de Amerikaanse Captain, Stacy Lewis!

De topgolfsters Stacy Lewis en Suzann Pettersen, captains tijdens de Solheim Cup 2023 op Finca Cortesin
Captains Stacy Lewis & Suzann Pettersen
Beeld: Getty Images

Veel Zweedse invloeden

We kunnen gerust stellen dat het Pettersen gelukt is om een – op papier – héél sterk team om zich heen te verzamelen. Nummer 3 van de wereld Céline Boutier uit Frankrijk kan als kopvrouw gezien worden, in een Europees team dat verder voor bijna de helft uit Zweedse speelsters bestaat. Zo wordt er volop uitgekeken naar de verrichtingen van debutanten Linn Grant en Maja Stark. Durft Pettersen de beste vriendinnen meteen samen de wei in te sturen, of worden ze juist gekoppeld aan de speelsters met meer ervaring, zoals Anna Nordqvist, Charley Hull of thuisspeelster Carlota Ciganda? Keuzes genoeg!

Team Europa: Céline Boutier, Maja Stark, Linn Grant, Charley Hull, Carlota Ciganda, Georgia Hall, Leona Maguire, Caroline Hedwall, Madelen Sagström, Gemma Dryburgh & Emily Kristine Pedersen. Captain: Suzann Pettersen

Nieuwe sterren

Ook Team USA is helemaal klaar voor de strijd. De Amerikaanse ‘armada’ bestaat uit onder meer vijf nieuwelingen, onder wie nummer 1 van de wereld Lilia Vu (winnares van twee majors dit jaar), US Open-kampioene Allisen Corpuz en Rose Zhang, volgens velen de volgende superster in het vrouwengolf. De laatste paar jaar was dat Nelly Korda en zij is er op Finca Cortesin natuurlijk ook weer bij. In twee Solheim Cups heeft de mondiale nummer 2 een uitstekend ‘record’ opgebouwd. Danielle Kang speelde zich alweer voor de vierde keer in het team, terwijl Lexi Thompson met (nu) zes optredens achter haar naam de grootste lading ervaring meeneemt naar Spanje. Pettersen en co mogen hun borst natmaken. 

Team USA: Lilia Vu, Nelly Korda, Allisen Corpuz, Megan Khang, Jennifer Kupcho, Danielle Kang, Andrea Lee, Lexi Thompson, Rose Zhang, Ally Ewing, Cheyenne Knight & Angel Yin. Captain: Stacy Lewis.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Solheim Cup op TV
Discovery+: vr en za 08:00-19:30, zo 11:00-18:00
Ziggo Sport: Vrijdag: 08:00 - 19:00 Ziggo Sport Docu
Zaterdag: 08:00 - 13:30 Ziggo Sport Golf, vanaf 18:00 restant zaterdag (met vertraging) op Ziggo Sport Golf
Zondag: 11:00 - 13:00 Ziggo Sport Golf, 11:00 - 17:15 Ziggo Sport Docu (alle uitzendingen met Engels commentaar)

Lees meer over
Topgolf Solheim Cup