Topgolf

Stacy Lewis: van tegenslag naar triomf

Het verhaal van de Amerikaanse Solheim Cup captain Stacy Lewis is een bijzondere. Op jonge leeftijd kende ze veel tegenslag, maar eind september is de tweevoudig majorwinnares de trotse captain van 'Team USA'. Wie is deze inspirerende vrouw?

Geschiedenis schrijven doet Stacy Lewis eind september in ieder geval. Met 38 jaar is ze de jongste captain ooit in de geschiedenis van de Solheim Cup. Het verleden leert dat er vaak wordt gekozen voor speelsters die hun speelcarrière (deels) al achter de rug hebben. Bijvoorbeeld Christie Kerr (44, negen Solheim Cup ontmoetingen) en Angela Stanford (44, zes ontmoetingen). Maar zij werden niet gekozen door de  'committee' om Juli Inkster op te volgen. Het werd een andere koers, met Stacy Lewis.

De 'jonge' routinier heeft al enige ervaring met leiderschapsrollen, bijvoorbeeld als Player Director op de LPGA. In 2015 redde ze het LPGA Championship van de ondergang met haar sponsor KPMG. Ze maakt zich ook hard voor gelijke beloning voor vrouwen en zorgde ervoor dat ze tijdens haar zwangerschapsverlof gewoon doorbetaald werd door dezelfde sponsor. Een unicum en voorbeeld in vrouwengolf. Na de bevalling van Chesnee in 2018 won ze in 2020 nog een toernooi. En nu, drie jaar later, krijgt ze de bekroning op haar carrière en is ze voor het eerst captain.

Met 38 jaar is Lewis de jongste captain ooit in de geschiedenis van de Solheim Cup

"Ik heb het gevoel dat het team mij nodig heeft", reageerde Lewis op haar verkiezing in februari 2022. "Ik wist dat het ooit ging komen. Dit is eerder dan ik dacht, maar het is ok. Het is het goede moment voor Team USA en het goede moment voor mij om erin te stappen," aldus Lewis.

Scoliose

Lewis weet wat tegenslag is. De Amerikaanse werd op haar 11de behandeld voor scoliose, een verkromming in de wervelkolom. Om grotere problemen te voorkomen en haar organen te beschermen droeg ze zes jaar lang een brace. Tijdens het golfen deed ze de brace af. "Ik moest hem van mijn moeder dragen, maar omdat ik hem tijdens het golfen zes uur niet hoefde te dragen vond ik golf heel erg leuk. Als ik een goede rug had gehad had je misschien nooit iets gehoord van Stacy Lewis," zegt de speelster. 

Ik had een morfinepomp en drukte op de knop totdat de morfine op was

Helaas had de brace niet het gewenste effect, want op haar 18de werd ze geopereerd en kreeg ze een metalen pin en vijf lange schroeven in haar wervelkolom. "De periode na de operatie was verschrikkelijk. Ik kreeg een morfinepomp en drukte op de knop totdat de morfine op was. Na een dag zeiden ze dat ik moest staan en lopen. Ik zei, 'Wat?' Toen ze me optilde huilde ik van de pijn", vertelt Lewis. De rest is geschiedenis, want ondanks haar beperking bereikte ze de absolute top: na een succesvolle amateurcarrière (2007 NCCA Individual Champion) won ze 13 keer op de LPGA Tour, waaronder twee majors. In 2011 won ze het Chevron Championshop en in 2013 het AIG Women's Open. Ze stond 25 weken op de nummer een van de wereldranglijst. In 2012 en 2014 werd ze uitgeroepen tot LPGA Player of the Year. Een indrukwekkend palmares dat getuigt van veerkracht en waar haar collega's met veel respect en bewondering naar kijken.   

Zwaarste én mooiste week

Aan motivatie zal het eind september niet ontbreken bij de Amerikaanse.  "Ik wil de cup zo graag terugwinnen", zegt Lewis over de dominantie van Europa de afgelopen jaren. "Ik ben mijn hele carrière een underdog geweest, dus het motiveert mij alleen maar meer om eerlijk te zijn. Maak het moeilijker en we vinden een weg om te slagen."

Volgens Lewis is de Solheim Cup het moeilijkste en zwaarste toernooi dat er is. 'Ik wil daarom dat de de vrouwen vooral ook plezier hebben en naderhand zeggen 'Dit was de mooiste week uit mijn carrière'", aldus Lewis over haar leiderschapsstijl. "Ze moeten niet voor mij willen winnen, maar voor elkaar."

Wat er ook gebeurt - drie op rij voor Europa of de Solheim Cup terug op de boot naar Amerika - net als Pettersen is Lewis ook benoemd tot captain voor de ontmoeting in 2024 en krijgt ze een herkansing op Robert Trent Jones Golf Club in Gainesville, Amerika. 

Speelsters Team USA
Speelsters Team Europa 

In onderstaand interview vertelt Stacy Lewis veel over haar jeugd, de Solheim Cup en wie de beste speelster is waar ze ooit mee speelde: 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.