Topgolf

Dit is hoe de Solheim Cup precies werkt

De Solheim Cup bewijst elke twee jaar weer waarom topgolf in teamverband zo mooi is. Dat heeft voor een groot deel te maken met het matchplayformat. In dit artikel leggen we uit hoe de puntentelling werkt en wat de teams moeten doen om de felbegeerde Solheim Cup te veroveren.

De Solheim Cup is het grootste evenement in het damesgolf met een ongeëvenaarde intensiteit. Doorgaans worden golfwedstrijden in strokeplay gespeeld, maar deze bijzondere wedstrijd wordt in teams en matchplayformat gespeeld. Dat zie je dus niet elke dag en ervaring leert dat juist het teamaspect en de onderlinge rivaliteit zorgt voor intensiteit. Deze vorm van golf haalt het beste van de 24 speelsters (12 Europese en 12 Amerikaanse speelsters) naar boven. Tel daar vijftigduizend toeschouwers bij op en je hebt spektakel waar je niets van wilt missen.

Het format

Het format is sinds de eerste editie in 1990 een aantal keren veranderd maar is sinds 2002 ongewijzigd. De wedstrijd wordt gespeeld in 3 dagen - van vrijdag t/m zondag. Er worden elke dag meerdere sessies gespeeld en elke sessie heeft een ander matchplayformat. 

Puntentelling

Er worden over drie dagen 28 partijen (8 foursomes, 8 fourballs en 12 singles) gespeeld en elke partij is 1 punt waard - bij een gelijkspel krijgt elk team een half punt. Er zijn in totaal 28 punten te verdienen en de winnaar is het team dat meer dan 14 punten weet te winnen. Bij een 14-14 eindstand blijft de Solheim Cup in handen van de titelverdediger. 

Vrijdag: foursomes en fourballs

Op vrijdagochtend worden er vier foursomes gespeeld. In dit format wordt er in teams van twee tegen elkaar gespeeld. Speler A van Team Europa en Team USA slaan op hole 1 af. Vervolgens is Speler B aan de beurt en wordt er om en om geslagen totdat de hole is uitgespeeld. Het team met de laagste score wint de hole.

Op hole 2 slaat de andere speelster af, in dit geval is dat Speler B. Dus Speler A slaat op de oneven holes af en Speler B slaat op de even holes af.       

Op vrijdagmiddag worden er vier fourballs gespeeld. Ook in dit format spelen twee Europese speelsters tegen twee Amerikaanse speelsters. Nu spelen alle speelsters hun eigen bal (vandaar de term 'fourball'). De beste score van beide teams telt en het team met de laagste score wint de hole.

Zaterdag: foursomes en fourballs

Op zaterdag wordt hetzelfde format aangehouden als op vrijdag. Dus in de ochtend vier foursomes en in de middag vier fourballs. Het komt weleens voor dat er met de fourballs wordt begonnen in plaats van de foursomes. De thuisspelende captain kan dat bepalen. Op vrijdag en zaterdag zijn er 8 punten te verdienen en na twee dagen staan er dus 16 punten op het scorebord.

Zondag: singles

Op de laatste dag wordt er 1 sessie gespeeld  die bestaat uit12 singlepartijen. Elke speelster komt in actie en speelt een single tegen een speelster van het andere team. Een-tegen-een dus. Ook hier is het format matchplay, dus de speelster met de laagste score wint de hole. 

De opstelling

De captain van beide teams bepalen de opstelling. Dit is een leuk en tactisch element en de belangrijkste taak van de captain. Welke speelsters laat je als eerste starten en welke speelsters zijn goed in een foursome, waarbij het team element een grotere rol speelt dan in de fourballs. Op zondag is het altijd de vraag waar de captains hun sterkste spelers opstellen, aan het begin of aan het eind?   

Matchplay

In een matchplaywedstrijd gaat het erom wie in 18 holes de meeste holes wint. Als je een hole wint kom je 1up te staan, als het aantal gewonnen holes gelijk is staat de partij all square. Als een speelster (of team) meer holes voor staat dan er nog te spelen zijn is de wedstrijd klaar. De uitslag wordt genoteerd in X&Y format, waarbij X het aantal gewonnen holes is en Y het aantal holes dat er nog gespeeld moet worden. 5&4 betekent dus dat een partij 5 up staat met nog 4 holes te spelen en dus klaar is. 

Thuisvoordeel

Het evenement wordt om en om in Europa en Amerika gespeeld. Zo wordt het thuisvoordeel eerlijk verdeeld. Dit jaar is Europa aan de beurt en wordt er van 22 t/m 24 september op Finca Cortesin gespeeld. Nadat het evenement in 2024 in Amerika wordt gespeeld komt de Solheim Cup in 2026 naar Bernardus in Nederland.