Topgolf

De gedroomde Solheim Cup captain: Suzann Pettersen

Het was een kwestie van tijd voordat ze aan de beurt zou zijn, want dat voormalig wereldtopper Suzann Pettersen een keer captain zou worden van het Europese Solheim Cup team stond vast. Wie is de 42-jarige Noorse die Europa misschien wel een derde zege op rij gaat bezorgen?  

Stoppen op je hoogtepunt. Veel topsporters dromen ervan, Suzann Pettersen deed het. Direct nadat ze in 2019 op Gleneagles voor Europa de winnende putt had geholed wist ze, 'het is goed zo'. Zo kwam er op het perfecte moment een einde aan een indrukkwekkende carrière waarin ze 22 toernooien - inclusief twee majors - won.

Europese boegbeeld

De Noorse, geboren in Oslo op 17 april 1981, heeft nooit de nummer 1-positie bereikt op de wereldranglijst maar was lange tijd de nummer-2 en het boegbeeld van het Europese golf. Haar bijdragen aan de sport en haar prestaties in toernooien als de Solheim Cup hebben een grote indruk achtergelaten. Ze was berucht en gevreesd door haar tegenstandsters omdat ze mentaal erg sterk was en op de golfbaan een enorme focus had, terwijl ze daarbuiten juist heel toegankelijk en spontaan was.

De grootste individuele zeges kwamen in het LPGA Championship (2007) en het Evian Championship (2013). Naast deze twee zeges eindigde ze 23 keer in de top-10 van majors. In 2016 speelde ze ook mee in de Olympische Spelen in Brazilië en eindigde op de 10de plaats. 

Negen keer Solheim Cup

Na haar debuut in 2000 speelde ze negen(!) keer mee in de Solheim Cup: 2002, 2003 (foto onder), 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015 en 2019. In deze ontmoetingen speelde ze 36 wedstrijden: ze won er 18, verloor er 12 en speelde 6 partijen gelijk, voor een totaal van 21 punten. 


De aantrekkingskracht van de Solheim Cup is voor Pettersen het teamgevoel: "De Solheim Cup heeft mijn DNA als professionele golfer bepaald. Je staat op het grootste podium in de damessport en je voelt je bevoorrecht dat je één van de 12 bent om een team te vormen met de vriendinnen en concurrenten waar je normaal tegen speelt. De band en de teamwork betekent dat je niet alleen voor jezelf vecht, maar ook voor je vriendinnen speelt. Het is gewoon een andere mentaliteit."

Wildcard en controverse

In 2017 kon ze als speelster door een blessure niet deelnemen, maar was ze een van de assistenten van captain Annika Sorenstam. Twee jaar eerder was ze het middelpunt van een controverse toen ze een korte putt niet had gegeven terwijl haar tegenstandster, Alison Lee, de bal al had opgepakt. Ondanks een 10-6 achterstand won Amerika op zondag met een punt verschil. Pettersen bood later emotioneel haar excuses aan voor het incident en ze zei dat het haar speet dat ze 'the bigger picture' even was vergeten. Omdat ze in 2018 beviel van haar eerste kind stond ze even aan de kant, maar dankzij een wildcard van captain Catriona Mathew kon ze in 2019 alsnog geschiedenis schrijven. In 2021 beviel ze van haar tweede kind en was ze opnieuw assistent, nu van Catriona Matthew, die het team voor de tweede keer in de geschiedenis naar een uitzege leidde.  

Grote schoenen om te vullen

Het mooiste gewonnen punt was voor Pettersen die laatste putt in 2019,  direct ook de laatste uit haar carrière. Alleen in dromen eindigt het zo mooi. Vier jaar later is de Noorse zelf de captain en mag ze het Europese team leiden naar een eventuele 'three-peat': drie keer op rij de Solheim Cup winnen. 

Anne van Dam speelde in 2019 samen met Pettersen de fourball. Ze wonnen met 4&2.

"Het is een droom die uitkomt om captain te zijn van het Europese team," reageerde Pettersen toen ze hoorde dat ze van 22 t/m 24 september op Finca Cortesin haar debuut als captain maakt. "Ik ben zo vereerd. Het is een belangrijk deel van mijn carrière geweest en nu een nieuw hoofdstuk om het team te leiden. Ik hoopte dat ik een kans zou krijgen. Catriona (Matthew, red.) heeft het geweldig gedaan op Gleneagles en ze heeft de titel fantastisch verdedigd in Toledo, waar ze uit heeft gewonnen en het nu overdraagt aan mij om er drie op rij van te kunnen maken. Om eerlijk te zijn laat ze grote schoenen achter om te vullen. Het is een grote taak, een grote uitdaging, maar zoals ik zelf golf heb gespeeld ga ik er met hart en ziel voor. Hopelijk kan ik het beste team bij elkaar krijgen om goed voor de dag te komen," aldus Pettersen.

de Solheim Cup heeft mijn DNA als professionele golfer bepaald

Op herhaling in 2024

Suzann Pettersen wordt bijgestaan door drie assistant captains: Laura Davies, Anna Nordqvist en landgenote Caroline Martens. Het Amerikaanse team wordt aangevoerd door voormalig nummer-1 en tweevoudig majorwinnares Stacey Lewis. De Amerikaanse heeft (voorlopig) twee assistent captains aangewezen, namelijk Morgan Pressel en Natalie Gulbis. Voordat de strijd eind september 2023 werd gespeeld is al bekend dat Pettersen op herhaling mag. De Noorse is ook benoemd als captain voor de ontmoeting in 2024 in Amerika. 

"Ik houd van de Solheim Cup en het is een eer dat ik gevraagd ben om weer captain te zijn voor Europa in 2024. Om voor de tweede keer gevraagd te worden voordat we de partij van 2023 hebben gespeeld is een beetje ongewoon, maar omdat het schema is gewijzigd door corona en we nu twee jaar achter elkaar een Solheim Cup spelen is het ook logisch," aldus Pettersen

Over die laatste putt en het perfecte sluitstuk van haar carrière is een mooie korte documentaire gemaakt:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.